AYDIN'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 93'üncü yıldönümü, Diyarbakır'da polislerin şehit edilmesi ve Dağlıca saldırısı nedeniyle buruk kutlandı.
Aydın'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 93'üncü yıl dönümü 7 Eylül tarihi için planlanan etkinlikler dün Hakkari Dağlıca'da gerçekleşen saldırılar nedeniyle iptal edildi. 7 Eylül Aydın'ın kurtuluşu dolayısıyla kent meydanında düzenlenen çelenk koyma törenine Vali Yardımcısı Halil Canavar, CHP'li Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, CHP Aydın Milletvekilleri Metin Lütfi Baydar ve Fatih Atay, Aydın İl Jandarma Komutanı Jardarma Albay Halil Şen, Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Arslan'ın yanında siyasi partilerin il başkanları ve siyasi temsilcileri ile bazı oda başkanları, gaziler ve vatandaşlar katıldı. Törende Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu belediye binası önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. Başkan Çerçioğlu, konuşma yapmanın çok zor olduğunu söyleyerek "Hakkari Dağlıca'da kalleşçe pusu kurularak şehit edilen Mehmetçiklerimize Allah'tan rahmet diliyorum, kederli ailelerine sabırlar diliyorum, milletimizin başı sağolsun. Aydın özgürlüğüne pranga vurmak isteyenlere canı ile kanı ile hak ettikleri dersi veren Efeler Diyarı'dır. Türkiye Cumhuriyeti'ne giden bağımsızlık savaşında kahramanlığın vatanseverliğin adıdır Aydın. Yörük Ali Efe ve kızanları Malgaç'ta Erbeyli'de ve Aydın'ın her yerinde işgalcileri bu topraklara geldiklerine pişman etmiştir. O işgalciler ki biraz tarihi araştırsalardı, Türk milletinin hiçbir zaman boyunduruk altında yaşamadığını görür ve bu topraklara adım atmaya cesaret edemezdi ama geldiler. Karşılarında Türk milletini, Aydın Efelerini ve büyük komutan Mustafa Kemal'i gördüler yenildiler ve gittiler" dedi.
KUŞADASI'NDA EĞLENCE İPTAL
Kuşadası İlçesi'nde de her yıl tekrarlanan kurtuluş senaryoları, bando geçidi, halk oyunu gösterileri ile eğlencelerin tümü iptal edildi. Etkinliklere çok az sayıda kişi katıldı. Kutlamalar, temsili efe kuvvetlerinin liman önünden hareket ederek, Kuşadası Kaymakamlığı'na yürümeleriyle başladı. Kaymakamlık binası önünde siyah örtü içinde, esareti temsil eden küçük kızın zincirlerinden kurtarılmasından sonra Kaymakam Muammer Aksoy, Garnizon Komutanı Binbaşı Hasan Şahin ve CHP'li Belediye Başkanı Özer Kayalı'nın katıldığı törende Kaymakamlık binasının balkonundan Türk bayrağı asıldı. Atatürk anıtı önünde yaptığı konuşmada, terörü lanetleyen Belediye Başkanı Özer Kayalı, "İşgal altındaki her il ve ilçe gibi yakılmış, yıkılmış bir ilçenin küllerinden doğmasının yıldönümünü kutluyoruz. Atalarımızın yaşlısı, genci, kadını, Efe'si ile emperyalistlere karşı verdiği mücadelenin zaferle taçlandığı günü, 7 Eylül bayramını kutluyoruz. Kurtuluş Savaşı'nda güzel ilçemiz 1919-1921 yılları arasında İtalyanların işgali altındaydı. Onların çekilmesinden sonra Yunanlılar bu topraklara yerleşti. İşgal yıllarında her yerde olduğu gibi Kuşadası'nda acı, kan, gözyaşı vardı. Efeler diyarı Aydın'da milli mücadele ruhu bu süreçte gelişti, yakılan meşale her yeni gün elden ele köyleri, ovaları, dağları aydınlattı. İşgal kuvvetleri milli mücadele ruhunu, onurlu bir ulus olma duruşunu ezmek için zulümlerin en büyüğünü yaptı. Katliamlar yaptı, yaktı, yıktı. İşte böyle bir süreçten geçildikten sonra,7 Eylül yeniden doğuşun bayramıdır" dedi. Başkan Kayalı, resmi kayıtlara göre sadece Aydın'da 28 bin 351 ev, 89 cami ve mescit, 6 bin 640 han, hamam, debbağhane, 140 medrese ve okul ile 20 resmi binanın yakıldığını, virane haline geldiğini sözlerine ekledi.
Kurtuluş kutlamaları çerçevesinde saat 17.30'da Kuşadası'nın müze temalı Kültür Merkezi, Kuşadası F.Özel Arabul Kültür Merkezi (KUAKMER) açılacak. Akşam saat 19.00'da ise kortej yürüyüşü yapılacak, sonrasında ise vatandaşlara 3.5 ton kulaksız çorbası dağıtılacak.

FOTOĞRAFLI