Muş’ta vatandaşlarla bir araya gelen Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ırkçılık yapmadıklarını belirterek, “Irkçı olamayız biz. Bugünkü dünyanın demokratik standartlarında da bu yasak. Eşit vatandaşlık dediğimiz bir mesele var ama bizim inancımızda da ırkçılık yasak” dedi.
Bingöl’den karayolu ile Muş’a gelen Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, çeşitli ziyaret ve toplantılara katıldı. Öğretmenevi Konferans Salonu’nda Bingöl’den gelerek Muş’a yerleşen Zazalarla bir araya gelen Başbakan Yardımcısı Yılmaz, hiçbir zaman ırkçılık yapmadıklarını belirterek, İslam’da ırkçılığın yasak olduğunu söyledi. Herkesin kimliğinin başlarının tacı olduğunu ifade eden Başbakan Yardımcısı Yılmaz, “Irkçı olamayız biz. Bugünkü dünyanın demokratik standartlarında da bu yasak. Eşit vatandaşlık dediğimiz bir mesele var ama bizim inancımızda da ırkçılık yasak. Kimin ırkçılığını yaparsanız yapın ister Türk ırkçılığı, ister Kürt ırkçılığı, ister Zaza ırkçılığı, ister Arap hangisi olursa olsun Cenabı Allah korusun bizi. Ama biz kimliklere elbette değer veririz bu ayrı bir şeydir. Herkesin kimliği de başımızın tacıdır. Cenabı Allah insanları çeşit çeşit yaratmış, değişik diller, değişik renkler bütün bunları birbirimizle çekişmemiz kavga etmemiz için değil birbirimizle tanışmamız, kaynaşmamız için öyle yaratmış çatışma kaynağı olsun diye değil. Biz bu anlayışla her zaman hareket ediyoruz bundan sonra da inşallah aynı anlayışla hareket edeceğiz. Muş ile iki komşu vilayet birbiriyle sınır komşusu iç içe geçmiş buradan Muş’tan kardeşlerimiz gelmiş Bingöl’e yerleşmiş, Bingöl’den gelmiş Muş’a yerleşmişler ve gerçekten kaynaşmış aynı coğrafyanın insanları sonuçta” dedi.
“BİZİM İÇİN DOĞU NE İSE BATI DA O”
78 milyona hizmet ettiklerini ifade eden Başbakan Yardımcısı Yılmaz, “Biz bölgesel milliyetçilik yapmayacağız dedik başından beri. Bizim için Doğu neyse Batı da o, Kuzey neyse Güney de o. Ülkemizin dört bir tarafına her bir karışına eşit bir nazarla bakacağız bütün 78 milyona hizmet edeceğiz. Batı’da ne varsa Doğu’da da o olsun dedik. Güney’de ne varsa Kuzey’de de o olsun dedik” ifadelerini kullandı.
“Doğuya, Güneydoğuya biraz daha fazla hizmet ettik” diyen Yılmaz, şunları söyledi:
“Ne için? Geçmişte çünkü bu bölgelerde ihmaller olmuş, açıklar olmuş. Biz bir taraftan bugünün ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştık, bir taraftan da o geçmişin ihmallerini kapatmaya çalıştık. Dolayısıyla inanın kamu yatırımı olarak söylüyorum, özel sektör yatırımları ayrı gelişmiş dediğimiz yörelerde özel sektör yatırımları daha fazla ama inanın bu bölgelerimizde kamu yatırımları diğer bölgelerimize göre daha fazla yapıldı. GAP dedik GAP bölgesine yatırım yaptık. Şimdi işte DAP dedik DAP idaremizi kurduk. Doğu Anadolu Bölgesi’ne kalkınma ajanslarımızla, idarelerimizle, karayollarımızla bütün bakanlıklarımızla çok ciddi yatırımlar yaptık. Genel yatırımlara baktığımız zaman bunun yüzde 80’i özeldir yüzde 20’si özeldir yani toplam Türkiye’ye baktığımızda. Kamu kısmı itibariyle gerçekten büyük yatırımlar yaptık. Muş’a bakın Muş’ta bir üniversite var mıydı eskiden? Şu anda hızla gelişen güçlenen bir üniversitesi var. Hastanelerimiz 350-400 yataklı artık koğuş sistemini bitirmişiz çok güzel hizmet eden hastanelerimiz var ilçelerimiz de dahil olmak üzere. Okullara çok büyük yatırımlar yaptık yapmaya devam edeceğiz. Kırsal alanlar köylerimize hangi köye giderseniz gidin hangi noktaya giderseniz gidin şöyle veya böyle, şu veya bu konuda mutlaka bir hizmet eli değmiştir emin olun mutlaka bir şey yapılmıştır bununla da iftihar ediyoruz. Yollarımız çok şükür eskisiyle mukayese edilemeyecek durumda özellikle Muş-Bingöl arası duble yol. Kalktık bir saat bile sürmedi Muş’a geldik. Muş’ta yine, Bingöl’de Muş’ta en önemli işlerimizden biri gerçekten bu üniversiteler oldu. Artık öyle bir noktaya geldi ki üniversitelerimiz bakın uluslararası konferanslar yapıyor. Bingöl’den geliyorum 3’üncü bölgesel kalkınma uluslararası konferansını Bingöl’de yaptık.”
“MUŞ’TA ÇOK ÖNEMLİ PROJELERİMİZ VAR”
Muş’taki yatırımları ve dev projeleri tek tek açıklayan Başbakan Yardımcısı Yılmaz, “Taban suyu yüksek, taban suyu yüksek olunca tuzluluk oluyor yeterince verimli olmuyor. Dolayısıyla Alparslan 2 dediğimiz barajımızı başlattık çok büyük bir proje. Bu ara bir duraklama var ama kısa sürede inşallah açacağız onu. Hızlı bir şekilde bunu bitirdiğimizde Muş ovasını da sulamaya açacağız. Bir taraftan da toplulaştırma yapıyoruz. Drenaj, Karasu nehrini ıslah ediyoruz. Bu çalışmalarımız tamamlandığında Muş çok daha bir bereketli ova olmaya dönüşecek. Gençlerimize, çocuklarımıza çok iyi bir gelecek hazırlamamız lazım. Değerli kardeşlerim ben hep şunun altını çiziyorum, ‘bize laf üstüne laf koyanlar değil, bize taş üstüne taş koyanlar lazım.’ Biz bunu başarmak zorundayız. İş yapmak zorundayız. Çocuklarımızın geleceği için iyi bir hazırlık yapmak zorundayız. Genç bir nüfusumuz var. Muş’un nüfusu gerçekten çok genç. Türkiye’de bazı vilayetlerin nüfusu 40’a yaklaşıyor yaş ortalaması. Balıkesir, Çanakkale oralara giderseniz emekli şehri olmuş artık oralar. Nüfusun yaş ortalaması 40’a falan yaklaşmış Sinop oralar öyle. Buraya geldiğiniz zaman son rakamı hatırlamıyorum ama 20 bile değil bildiğim kadarıyla 18-19 muhtemelen yaş ortalaması. Demek ki nüfus ortalamamızın yaş ortalaması 18-19’un altında. Şimdi bu bir servet aslında. Bizim en büyük servetimiz insanımız aslında. Ne doğal kaynaklar, ne bu, ne şu. En büyük servet işte bu insanlarımız. Bunları biz iyi şekilde yetiştirirsek, iyi bir eğitim iyi bir mesleki eğitim verirsek bu çocuklarımıza iyi bir iş imkanı sağlarsak, istihdam imkanları sağlarsak hem bu çocuklarımız mutlu olur hem bu toplum kalkınır daha da gelişir. Dolayısıyla önümüzdeki dönem için en önemli önceliğimiz bu bölge için istihdam, iş imkanı. Bunun için elimizden gelen tüm gayreti sarf edeceğiz” şeklinde konuştu.
Zazalarla buluşma programının sona ermesi ile birlikte Başbakan Yardımcısı Yılmaz, Gençlik Merkezi Konferans Salonu’nda AK Parti İl Teşkilatının düzenlediği toplantıya katılmak üzere ayrıldı.