TÜRKİYE'nin Rusya savaş uçağını vurmasının yarattığı gerilim giderek tırmanıyor. Ankara - Moskova hattında sıcak gelişmeler var.
Putin 'bedelini ödeyecekler' tehdidinin ardından iki kritik karar aldı. S400 füzeleri ile avcı uçaklarını Suriye'nin Lazkiye kentindeki askeri üsse yolluyor. Moskova yönetimi Türkiye ile olan ekonomik ilişkilerini de birer birek koparıyor.
İşte Rusya-Türkiye arasında yaşanan son dakika gelişmeler:

16.55RUSYA: TÜRKİYE'Yİ TERK EDİN

Rusya Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarına Türkiye’ye gitmemelerini, Türkiye’de bulunanlara ise ülkeyi terk etmelerini tavsiye etti.
Türkiye’nin hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Suriye’de düşürülen Rus savaş uçağı nedeniyle iki ülke arasındaki gerilim artmaya devam ediyor.Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Türkiye topraklarındaki terör tehlikesi sebebiyle Rusya vatandaşlarına Türkiye’ye gitmemelerini, Türkiye de bulunan Rusya vatandaşlarına da ülkeyi terk etmelerini tavsiye ediyoruz.” denildi.

16.29RUSYA'DA 39 TÜRK SINIR DIŞI EDİLECEK

Rusya'nın Krasnodar şehrine tarım-sanayi fuarı için gelen 39 Türk vatandaşı göçmenlik yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle sınır dışı edilecek. Rusya’ya “turist” vizesiyle gelen Türk iş adamları partnerleriyle iş görüşmeleri gerçekleştirdi. Bu durumda işçi vizesi bulunmayan vatandaşlar 2 bin ruble ila 5 bin ruble (30-75 dolar) oranında ceza ödeyecek ve sınır dışı edilecek.
Rusya Federal Göçmen Bürosu Başkan Yardımcısı Vekili Vartan Ter-Saakyan konuyla ilgili basına yaptığı açıklamada, “Eğer bir Türkiye vatandaşı, Rusya Federasyonu sınırlarına, çalışmak için veya ticari bir amaçla geliyorsa vize gerekir. Burada da Türk vatandaşlarının ticari amaçla ülkeye giriş yaptığı gözüküyor.”
Rus televizyonuna açıklamalarda bulunan Barış Hakan isimli işadamı, “Gümrük kontrolünden geçerken bize buraya ne amaçla geldiğimizi sordular. Biz de fuara geldiğimizi söyledik. Nereyi işaretlememiz gerekiyor diye sorduğumuzda bize, “turist” yazın dediler. Firmamız ilk defa bu fuara katılıyor. İleride herhangi bir ham madde alış veya satışı yapabilir miyiz diye Rus tarafından partnerler edinmek için bu fuara geldik.” dedi.

16.16ERDOĞAN: RUSYA'DAN ÖZÜR DİLEMEYECEĞİZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya-Türkiye krizi hakkında CNN International'a konuştu. Erdoğan, "Rusya'dan özür dilemeyeceğiz. Özür dilemesi gereken bir taraf varsa biz değiliz. Hava sahamızı ihlal edenler özür dilesin" dedi.

Medvedev Rusya'nın Türkiye'ye yapacaklarını ilan etti

16.05DEVLET BAHÇELİ'DEN OLAY RUSYA AÇIKLAMASI

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Rusya savaş uçağının Türk jetleri tarafından düşürülmesinin ardından yaşanan gerilimle ilgili açıklama yaptı.

Devlet Bahçeli'den Rusya hakkında olay sözler

15.20"BAZI ÜLKELER TÜRKİYE İLE SUÇ İŞBİRLİĞİ YAPIYOR"

Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitriy Rogozin, bazı ülkelerin Rus uçağının düşürülmesine verdiği tepkinin korkakça olduğunu söyledi.

İlker Başbuğ Rusya krizi için ne dedi?
Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile bir araya gelen Rogozin, "Elbette, diğer ülkelerin Rus uçağının düşürülmesine verdiği tepkileri analiz ediyoruz. Bazı ülkelerin verdiği tepkilerin korkakça olduğunu görüyoruz. Ya yaşanan gelişmeyi kınamaktan uzak durmaya çalışıyorlar ya da saldırgan bir eylem işleyen Türkiye ile suç ortaklığı yapıyor" dedi.
"Suriye'de konulan hedeflere ulaşmak için her şeyi yapıyoruz. Eğer biri bizi korkutmaya çalıştıysa, bu kişi bizim karakterimizi bilmiyordur" diyen Rogozin, "Suçlulardan intikam alınması, artık ulusal bir konu haline geldi. Sonuna kadar gitmek ve hedeflerimize ulaşmak için elimizden geleni yapacağız" ifadelerini kullandı.
Rogozin, Moskova'nın Şam'ı aktif şekilde desteklediğini ve terörle mücadeleye katılmaktan daha fazlasını yaptığını da belirtti.

15.05RUSYA'DAN DOĞALGAZ AÇIKLAMASI

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev, Türkiye’ye uygulanan yaptırımlara Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin de dahil edilebileceğini söyledi.

Ulyukayev ayrıca, Türkiye’ye uygulanacak tüm yaptırımların Dünya Ticaret Örgütü’nün normlarına uygun olacağını ve Akkuyu nükleer santrali projesinin de yaptırımlar dahiline alınabileceğini söyledi.
Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Ulyukayev daha önce de “Türkiye’ye karşı alınabilecek ekonomik tedbirlerden biri, Türk ürünlerinin Rusya limanları ve hava sahasına girişinin yasaklanması olabilir” demişti.

Rusya'dan sert çıkış: Siz aklınızı mı yitirdiniz!

14.35SURİYE-RUSYA GÖRÜŞMESİ YARIN

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un yarın Suriyeli mevkidaşı Velid Muallim ile bir araya geleceğini açıkladı. Zaharova, Moskova'da gerçekleşecek görüşmede Suriye'deki siyasal sürecin ve Şam ile Suriyeli muhalifler arasında diyalog kurulmasının yöntemlerinin ele alınacağını söyledi.

14.00ERDOĞAN'DAN PUTİN'E IŞİD YANITI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, "Birileri IŞİD'le petrol ticaretinden milyar dolarlar kazanıyor" sözlerine yanıt verdi.
Erdoğan, "DAEŞ'ten Türkiye petrol alıyor diyorlar. Yetkili makamlarda olanlar bunu söylüyor, çok ayıp. Yazıklar olsun" dedi.

13.47MEDVEDEV'DEN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

Rusya Başbakanı Medvedev'den Türkiye-Rusya ticari ilişkilerini etkileyecek bir açıklama geldi. Medvedev, "Hükümete Türkiye'yle ortak projelerin iptalini de içeren önlemler hazırlaması talimatı verildi. Önlemler, Türkiye'den gıda ithalatının kısıtlanmasını da içerecek" dedi.

13.25TÜRK İŞADAMLARI RUSYA'DA GÖZALTINA ALINDI

RUSYA'da Krasnodar'da bir fuara "turist vizesi" ile gelen 60 kişilik bir gruptan işadamlarının gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltında bir gün geçirip bugün mahkemeye çıkarılan işadamları en son gelen bilgiye göre Sochi'de bir toplama kampına gönderilecek. İş adamlarının oradan da Türkiye'ye sınır dışı edilmesi beklendiği belirtildi.

Erdoğan meydan okudu: Bugün olsa yine vururuz!
Rusya, Türkiye'ye yaptırım uygulamayacağını açıklarken, Rusya'da iş görüşmeleri ve fuara katılmaya giden bir grup işadamının gözaltına alındığı öğrenildi.

CNN TÜRK'ün haberine göre, işadamlarından bir grup daha önce Krasnodar Yugagro tarım fuarına katilan 22 Türk firmasindan toplam 60 Türk, turist olarak fuara katilmak sebebi ile gocmen burosunca gözaltına alındılar. Bir gün nezarette bekletilen işadamlarından bir grup bu sabah mahkemeye çıkarıldı. Türk büyükelçiliğine ulaşamadıklarını belirten işadamları hakkında Sochı'de bir toplama kampına gönderilme ve 10 gün sonra sınırdışı kararı çıkarıldı.
Kafilede yer alan Cenk Baykara vizeler karşılıklı kalktığından bu yana Rusya'daki bütün fuarlara turist vizesi ile gidilebildiklerini belirtirken, "daha önce hiç böyle bir muamele görmemiştik. Başımıza ne geleceğini bilmiyoruz. Burada rehin kaldık" dedi. Baykara nezarete atarken gardiyanın "uçağı düşürdünüz alın size" dediğini söyledi.

13.10"AKKUYU PROJESİ İPTAL EDİLEBİLİR"

Rusya Federasyonu hükümetine bağlı Analiz Merkezi’nin Stratejik Enerji Araştırmaları Direktörü Kurdin, Gazprom'un, Türkiye'ye sattığı gazı kesmeyeceğini söyledi. Kurdin, Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesiyle ilgili de konuştu. Alexander Kurdin, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağın düşürülmesinin mevcut projeleri etkilemeyeceği söyledi.

Putin'in kanalında skandal Bilal Erdoğan fotoğrafı!
Rus milli doğalgaz şirketi Gazprom'un, her koşulda gaz tedarik eden şirket posizyonunda olmak istediği için Türkiye'ye sattığı gazı kesmeyeceğini dile getiren Kurdin, daha önce Ukrayna-Rusya krizinde olduğu gibi paraları ödendikçe Gazprom'un gaz satmaya devam edeceğini söyledi. Kurdin, "Politik tansiyonun yüksek olması bile etkilemez, çünkü gaz satışı ticari bir olgudur" dedi.
Alexander Kurdin, "Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi tamamen iptal olmaz fakat herhangi bir siyasi gelişme projenin ertelenmesine sebep olabilir" dedi.

Lahey Stratejik Araştırmalar Merkezi Uzmanı Sijbren de Jong da Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile alakalı projenin süreçten etkilenebileceğini söyledi. Türkiye'nin Gazprom'un en büyük ikinci pazarı konumunda olduğunu hatırlatan de Jong, "Rusya'nın gazı kesmesi zaten mantıksız bir durumdur" diye konuştu.

12.50PUTİN: KASTEN ÇIKMAZA SÜRÜKLÜYOR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye-Rusya ilişkileri hakkında açıklama yaptı. Putin açıklamasında "Türk yönetimi Rusya-Türkiye ilişkilerini kasten çıkmaza sürüklüyor" dedi.

Putin'in intikam planı ilk adımı attı ne olacak?
Kendisine 'güven mektubu' sunacak 15 ülkenin büyükelçileri ile bir araya gelen Putin görüşme öncesinde, konuşan Putin, bir kez daha 'Sırtımızdan bıçaklandık" ifadesini kullandı. Putin, Türkiye yönetiminin Rusya Türkiye ilişkilerini kasten çıkmaza sürüklediğini savundu. Rusya Devlet Başkanı "Rus-Türk ilişkilerini çıkmaza sürüklemek istiyorlar gibi görünüyor. Buna üzülüyoruz." ifadesini kullandı.
Ankara'dan henüz anlaşılır bir açıklama yapılmadığını söyleyen Vladimir Putin "Uçağımızın düşürülmesi uluslararası hukuka aykırı bir olaydı. Ankara'dan da bu konuda henüz anlaşılır bir açıklama duymadık. Bizden özür dilenmediği gibi kimse bize zararın telafi edileceğini ya da suçluların cezalandırılacağını söylemedi." şeklinde konuştu.
Putin ayrıca "Terörle mücadelede partner saydıklarımızın bizi sırtımızdan haince bıçaklamasını kesinlikle açıklanamaz buluyoruz" dedi.

12.25S-400'LER KONUŞLANDIRILDI

Rus uçağının Türkiye tarafından düşürülmesinin ardından Moskova’nın gönderme kararı aldığı S-400 hava savunma sistemi Suriye’de konuşlandırıldı.
Uçağın salı günü düşürülmesinin ardından, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu Hmeymim Üssü’ne bir üst model olan S-400 hava savunma sistemi yerleştirilmesini önermiş, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de bu teklifi kabul ettiği açıklanmıştı.
Suriye’deki RİA Novosti muhabiri, S-400 sisteminin bu sabah Rus Hava Güçleri’nin Suriye’deki merkezi olan Lazkiye’deki Hmeymim üssünde konuşlandırıldığını duyurdu.

12.10ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞECEK Mİ?

Sonunda biri Putin'e haddini bildirdi
Kremlin Sözcüsü Peskov, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 15 Aralık’ta yapmayı planladığı Moskova ziyaretinin iptal edilmediğini ancak Rus Su-24 uçağının düşürülmesi sonrasında ziyaretle ilgili birçok soru işaretinin ortaya çıktığını açıkladı.
30 Kasım'da Paris'te düzenlenecek olan 'İklim Zirvesi'nde Rusya Devlet Başkanı Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmesi bekleniyordu. Ancak görüşmenin olmayacağı Kremlin tarafından açıklandı.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Erdoğan ve Putin’in, 30 Kasım’da Paris’te düzenlenecek İklim Zirvesi’nde ayrıca bir görüşme yapması öngörülmüyor. Liderlerin arasında planlanmış bir telefon görüşmesi olduğu konusunda da bilgim yok” ifadelerini kullandı.

12.03KREMLİN: TÜRK ÜRÜNLERİNE AMBARGO YOK

Türkiye-Rusya ekonomik ilişkileri hakkında çıkan spekülasyonlar hakkında Kremlin'den açıklama geldi. Kremlin açıklamasında "Türkiye'den uçağımızın düşürülmesiyle ilgili gerçekçi bir açıklama bekliyoruz. Türkiye'ye karşı bir yaptırım uygulamayı düşünmüyoruz. Türkiye'den gıda ithalatına ambargo uygulamayı planlamıyoruz" denildi.
Kommersant gazetesi bugün Türk mallarına yönelik ambargonun ilan edileceğini iddia etmişti. Gazeteye konuşan bir bakanlık yetkilisi, ''Rusya yakın gelecekte Türkiye'den aldığı ürünlere sınırlama getirecek. Bununla ilgili resmi açıklama bugün yapılabilir'' demişti.
Daha önce Rus tarım ürünleri denetim ajansı Rosselhoznadzor, bir Türk şirketinden beyaz et alımını geçici olarak durdurma kararı almıştı.

11.50HOLLANDA BAŞBAKANI RUTTE: ŞÜPHEMİZ YOK

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Türkiye’nin, hava sahasını ihlal ettiği için düşürdüğü Rus savaş uçağıyla ilgili verdiği bilgiler konusunda şüphelerinin olmadığını söyledi.

Genelkurmay o telsiz konuşmalarını yayınladı
Rutte, mecliste muhalefet partilerine mensup milletvekillerinin sorularına verdiği cevapta, NATO üyesi diğer ülkelerin de Türkiye’nin anlattıklarını onayladığını hatırlatarak, bu konuda şüphe duymak için bir neden bulunmadığını ifade etti.
“Türkiye bizim NATO müttefikimiz” diyen Rutte, NATO Genel Sekreteri’nin de onayladığı bu konudaki bilgilerin kendi istihbarat birimlerince de teyit edildiğini kaydetti.
Rutte, Rus uçağının sınırı geçmeden evvel Türkiye tarafından 10 kez uyarıldığının NATO tarafından kabul edildiğini de dile getirdi.

11.35RUSYA: TÜRK-RUS TOPLUMSAL FORUMU İPTAL

Rusya'nın insani işbirliğinden sorumlu devlet ajansı Rossotrudniçestvo'nun Başkanı Lyubov Glebova, aralık ayında Saint Petersburg'da yapılacak Türk-Rus Toplumsal Forumu'nu iptal edildiğini açıkladı.


Sağ kalan Rus pilottan flaş iddialar!

Türk-Rus Toplumsal Forumu'nun eşbaşkanı olan Glebova, TASS haber ajansına açıklamasında, "Toplumsal forumlar her zaman devlet başkanlarının görüşmesinden önce yapılır. Biz de aralık ayında böyle bir forum gerçekleştirmeyi planlamıştık. Ancak bu toplantı iptal edildi" dedi.
"Ancak bu karar, Rus-Türk ilişkilerini önemsemediğimiz ya da küçümsediğimiz anlamına gelmiyor" ifadelerini kullanan Glebova, bu yılki toplumsal forumun düzenlenmesinin de, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 Aralık'ta bir araya gelip gelmeyeceğine bağlı olacağını söyledi.

11.10RUSYA AVCI UÇAĞI YOLLUYOR

Rusya savaş uçağının vurulmasının ardından bir kritik adım daha atıyor. Lazkiye'deki üsse avcı savaş uçakları yolluyor. Rusya Genelkurmay Başkanlığı kaynaklarından gelen açıklamaya göre bu uçaklardan bir düzine gönderilecek.

TSK'dan düşürülen Rus uçağı için flaş açıklama!
Rusya'nın etkin gazetelerinden Kommersant'a konuşan kaynak da, ''Suriye'deki 24 bombardıman uçağından her birine artık bir avcı uçağı eşlik edecek. Rusya Genelkurmay Başkanlığı da bu amaçla Suriye'ye 10-12 avcı uçağı konuşlandırmayı değerlendiriyor'' dedi.

11.00RUS SİLAH ŞİRKETLERİNİN TÜRKİYE KARARI

Rusya'nın savunmadan sorumlu Başbakan Yardımcısı Dmitriy Rogozin, Rusya'daki bazı silah satışı yapan işletmelerin Türkiye ile çalışmaktan vazgeçtiğini açıkladı.


Rusya'dan Türk gemilerine ambargo!

Rogozin, Facebook hesabında Kolçuga Holding'in Türk üretimi silah alımını iptal ettiğini açıklayan basın duyurusunu paylaşarak altına "Silah mağazası sahipleri Türklerle çalışmaktan vazgeçiyor. Böylesi bir vatandaşlık tutumuna saygı duyuyorum" diye yazdı.

10.55ÇAVUŞOĞLU-LAVROV GÖRÜŞMESİNİN TARİHİ

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak gerginliğiyle alakalı açıklama yaptı. Bozkır, "Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov 2-4 Aralık'ta Belgrad'da bir araya gelecek" dedi.

10.45RUS HELİKOPTER DÜŞTÜ: 15 ÖLÜ

Rusya’nın Sibirya bölgesinde bulunan Krasnoyarsk kentinde Mi-8 tipi helikopter, henüz belirlenemeyen bir nedenle kaza yaptı.

Putin'in savaş odası ortaya çıktı bakın ne var?
Rus yetkililer, 4 mürettebat ve 22 yolcunun bulunduğu helikopterde 15 kişinin hayatını kaybettiğini, 10 kişinin de yaralandığını bildirdi. Yetkililer, petrol üretim tesisine gitmek üzere yola çıkan helikopterle kalkıştan yaklaşık 15 dakika sonra irtibatın kesildiğini ifade etti.

09.15RUSYA HÜKÜMETİ'NDEN FLAŞ TALİMAT

Rusya hükümeti Türkiye'den gıda ithalatı üzerinde kontrolün arttırılması talimatını verdi. Rusya Tarım Bakanı açıklamasında "Türkiye'den yapılan tarım ithalatının yüzde 15'i Rusya'nın standart ve kurallarını karşılamıyor" dedi.