ERZURUM'da kış turizminin gözde mekanlarından Palandöken sıra dağları üzerindeki Abdurrahman Gazi Türbesi'ne çıkan karayolun sol tarafında, araçların motor çalıştırmadan rampa çıktığı izlenimi nedeniyle 'gizemli' olarak bilinen 200 metrelik yolda çevre düzenlemesi yapıldı. Çeşitli kentlerden gelenlerin deneme sürüşü yaptığı yolu tanıtacaklarını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, "Gizemli yolu çamur deryası olmaktan kurtardık. Daha da güzelleştirip dünyaya tanıtacağız" dedi.
Özellikle hafta sonları araçları ile 'Gizemli yol'a çıkanlar, araçlarının motoru çalışmadan rampa çıktığını görmeye çalışıyor. Büyükşehir Belediyesi, halk ve turistlerin büyük ilgi gösterdiği bu alanı önce asfaltladı. Belediye yoğun trafik ve ilgiyi dikkate alarak gizemli yolun başlangıcına '1- Aracı durdurunuz. 2- Vitesi boşa alınız. 3- Frenden ayağınızı çekiniz. 4- Denemeye başlayabilirsiniz' yazılı tabela konuldu.
Önceki yıllarda bazı vatandaşlar bu olayı biraz ötede cami ve türbesi bulunan 'Abdurrahman Gazi'nin kerameti', olarak nitelendirirken bilim adamları su terazisi ile yaptıkları çalışmada bunun sadece göz yanılması olduğunu açıkladı. Uzmanlar yokuş gibi gözüken yolun aslında rampa inişi olduğunu ifade ederek olayın bilimsel izahını yaptı.
Adı ülke sınırlarını aşan 'Gizemli Yol'u görmek ve 'Motor çalıştırmadan rampa çıkmak' için Kars'tan geldiğini söyleyen Gafer Eratlar, "Gizemli yolun başlangıcına geldiğimizde tabelada yazılanları yaptık. Otomobilin yokuş yukarı çıktığına şahit olduk. Çok garip bir olay, gerçekten gizemli yol. Kars'a gidince yolu Erzurum'a düşenlerin mutlaka buraya uğramasını söyleyeceğim" dedi.
Gizemli yolun Erzurum'daki tarihi Ulucami, Çifte Minareli Medrese, Üç Kümbetler, Aziziye Tabyaları gibi turizm değerleri olduğuna dikkati çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen şunları söyledi:
"Halk bu tür yerleri görmek ister. Gizemli yola asfalt dökerek toz ve çamur deryasından kurtardık. Özellikle yazın Abdurrahman Gazi Türbesi'ni ziyarete gelenlerin uğrak yeri olan Gizemli yol büyük ilgi çekiyor. Yolun kenarlarına çam fidanları dikip bitiminde de doğan, ölen ve düğün yapanların anısına birer fidan dikerek hatıra ormanı ve mesire alanını kurduk. Amacımız gizemli yoludaha güzelleştirip dünyaya tanıtmak. Palandöken'e kayak yapmaya gelen turistleri de buraya getireceğiz. Böylelikle onlar da ülkelerine gittiklerinde gizemli yolu anlatacaklar."

FOTOĞRAFLI