KARS’ın Selim İlçesi’nde, geçen yıl 'Yurttapan' ile 'Bahçıvan' aileleri arasında çocuk kavgası nedeniyle başlayan kan davası Bursa’da sona erdi. Kan davalı iki aile birbirlerine karanfil vererek barıştı.
Selim İlçesi'ne bağlı Dölbentli Köyü'nde 13 ay önce 2 çocuğun kavgasına aile büyükleri de katılınca çıkan olaylarda Sıddık Yurttapan yaşamını yitirdi. Bahçıvan ailesi köyü terk ederek Bursa’ya yerleşti. İki aile arasında başlayan kan davası, sonrasında iddiaya göre intikam almak için Sedat Y. ile yaşı küçük olan D.Y. Bursa’ya gelerek amcalarının ölümünden sorumlu tuttukları Fırat Bahçıvan’ı 20 Haziran’da Yıldırım İlçesi Çınarönü Mahallesi 4'üncü Akasya Sokak'ta silahla öldürdü. Böylece, çocuk kavgası nedeniyle başlayan ve kan davasına dönüşen olaylarda toplam 2 kişi öldürülürken 6 kişi yaralanmış Sedat Y. ile D.Y.'nin de cezaevine gönderilmesiyle 8 kişi de tutuklanmıştı. Husumetin devam etmemesi için devreye giren Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Arif Tak her iki aileyi barıştırdı.
KURAN’A EL BASTILAR BİR BİRLERİNE KARANFİL VERDİLER
Barış Manço Kültür Merkezi’nde yapılan barışma töreninde aileler arasında yapılacak barış protokolü salonda bulunan iki aile bireylerine yüksek sesle okundu. Ardından iki aile Kuran’a el basarak barış protokolünde yer alan maddelere sadık kalacaklarına dair yemin etti. Protokolün imzalanmasının ardından Yurttapan ailesinden Faik Yurttapan ile Bahçıvan ailesinden Fazıl Bahçıvan birbirlerine karanfil vererek barıştı. İki aile akrabaları daha sonra birbirlerine karanfil vererek sarıldı. Programda konuşan Bursa Valisi Münir Karaloğlu, iki aile arasında yaşanan kan davasından sadece şeytanın kazançlı çıktığını söyledi. Karaloğlu, şöyle dedi:
"3 günden fazla küslüğün yasaklayan bir dinin mensuplarıyız. Dinimiz bunu emretmesine rağmen zaman zaman incir çekirdeğini doldurmayan fuzuli meseleler dolayısıyla canları incitebiliyoruz, komşumuzu üzebiliyoruz. Kars’ın Selim ilçesinde başlayan ve tamda tarif ettiğimiz gibi incir çekirdeğini doldurmayan basit meselelerden başlayan iki cana mal olan vahim olayı barış ve kardeşlik için sona erdirdik. Ama bu olayın muhasebesini yapmak zorundayız. Bu kavgadan ve ölümlerden hangi aile kazançlı çıktı. Kazanan tek biri var o da şeytan. Bu olaydan dolayı biz onu çok sevindirdik, mutlu ettik. Ama biz iki aile arasındaki kan davasını bitirerek şeytanı üzüyoruz."
Kan davasının barışla sonuçlanmasından son derece mutlu olduklarını ifade eden Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Arif Tak ise bir daha bu tür olayların görülmemesini diledi.
BARIŞ PROTOKOLÜNDE YER ALAN MADDELER
İki aile arasında yapılan barış protokolünde şu maddelere yer verildi:
Aileler arasında maddi-manevi şart konulmayacak. Aileler karşılıklı olarak adli davalardan vazgeçecek. Aileler arasındaki kan davaları sona erecek. Köyünden göç eden Bahçıvan ve Turan aileleri köyüne dönebilir, arazisini kullanabilir ve her türlü yaşam hakkına sahiptir.

FOTOĞRAFLI