BURSA’nın İznik İlçesi’nde, göl kıyısının 20 metre açığında 1.5- 2 metre derinlikte bulunan ve 1500 yıl önce Aziz Neophytos’un adına inşa edilen bazilikada sualtı arkeoloji ekiplerinin araştırması kış aylarında da devam edecek. Dalgıçların rahat çalışabilmesi için kiralanan filika, İznik Gölü’ne getirildi.
Tarihi M.Ö. 4'üncü Yüzyıl'a kadar uzanan, Bitinya, Roma, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarına ev sahipliği yapan İznik’te geçen ocak ayında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından havadan yapılan fotoğraf çekimleri sırasında, ilçe ile aynı adı taşıyan gölün 20 metre açığında 1.5- 2 metre derinlikte bazilika formunda bir kilise kalıntısı ortaya çıktı.
Fotoğrafları inceleyen Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, yapının Roma askerleri tarafından İznik Gölü kıyısında öldürülen 'Aziz Neophytos' adına yapılan kilise olduğunu belirledi. Prof. Dr. Şahin, Aziz Neophytos'un önce bazilikanın içine gömüldüğü, ardından 740’da meydana gelen deprem nedeniyle yakındaki Koimesis Kilisesi’ne götürüldüğünü açıkladı. İznik’teki bu keşif dünyadan da büyük yankı buldu. Uluslararası haber ajanslarının yayını sonrası Amerika Arkeoloji Enstitüsü, Prof. Dr. Mustafa Şahin ile bağlantı kurarak detayları hakkında bilgi aldı. Enstitü dergesinin bu ay yayınlanan sayısında da bazilika 2014 yılında, 'Dünyadaki En Önemli 10 Arkeolojik Keşif' arasına alındı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin başkanlığındaki 25 kişilik ekip tarafından yaz aylarında başlatılan sualtı arkeolojik incelemesi devam ediyor. Ekiplerin kış aylarında çalışmalarını sürdürebilmesi için kiralanan filika İznik Gölü’ne getirildi. Filikayı denizaltı kapsülü zannedenler, önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
Bazilikadaki incelemenin ardından hazırlanacak rapor doğrultusunda, hazırlanacak projeye göre, bazilikanın sualtı müzesi olarak düzenlenmesi planlanıyor.

FOTOĞRAFLI