İSTANBUL, () “Kadın Cinayetleri Önlenebilir” kampanyasının ilk adımı olan Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Eylem Konferansı 27-28 Kasım tarihlerinde, İTÜ Maçka Sosyal Tesisleri’nde yapılacak. 2009-2013 yıllarını kapsayan Kadın Cinayetleri Eylem Araştırması’nın sonuçlarının ve kadın cinayetleriyle mücadele deneyimlerinin paylaşılacağı konferansta, Kadın Cinayetleri Acil Eylem Planı oluşturulacak. Ayrıca kampanya çerçevesinde hazırlanan “Kadın Cinayetlerini Haberleştirme Kılavuzu” medyanın dikkatine sunulacak.

Doç. Dr. Hülya Uğur Tanrıöver ile birlikte beş kişilik bir ekibin 2014 – 2015 yıllarında yürüttüğü, 2009-2013 yılları arasında gerçekleşen kadın cinayetlerinin veri analizi, dava ve medya analiziyle saha çalışması bulgularını içeren araştırma sonuçlandı. Araştırmanın saha çalışması Ankara, Adana, İzmir, Trabzon, Van, Diyarbakır ve İstanbul’da yapıldı.

Araştırma sonuçlarına göre öldürülen kadınların %90’ı, kocası, nişanlısı, sevgilisi; eski kocası/nişanlısı, sevgilisi ya da babası, oğlu ve diğer erkek akrabaları, tarafından öldürülmüş. Her iki kadından birinin katili ise kocası.

Araştırma, 2009-2013 yılları arasında 949 kadın cinayeti işlendiği Türkiye’de, her beş kadından birinin sokakta veya kamuya açık alanda öldürüldüğünü de ortaya çıkardı.

Araştırma aynı zamanda kadın katillerinin, cezalarını azaltmak için kimi zaman kendilerini tutuklayan kolluk güçlerinden fikir aldıklarını; kimi zaman da cinayetleri haberleştirirken meşrulaştıran medyadan esinlendiklerini gösterdi. Böylece araştırma Kadın Cinayetleri Haberleştirme Kılavuzu ihtiyacını da ortaya çıkardı. Kadın gazetecilerin de katıldığı Medya Çalışma Grubu’yla birlikte hazırlanan kılavuz da konferansta paylaşılacak ve daha sonra medya çalışanlarının dikkatine sunulacak.

Filmmor Kadın Kooperatifi’nin Van Kadın Derneği, Ceren Kadın Derneği, İzmir Bağımsız Kadın İnisiyatifi, İzmir Kadın Dayanışma Derneği, Kadın Dayanışma Vakfı, KAMER Vakfı, Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ile hazırladığı Kadın Cinayetleri Acil Eylem Planı’nın son halini alacağı, Avrupa Birliği ve Heinrich Böll Stiftung Derneği’nin desteğiyle yapılan konferans herkesin katkı ve katılımına açık. Konferans ile başlayacak Kadın Cinayetleri Önlenebilir kampanyası ile tüm merkezi ve yerel yönetimler, medya ve kamuoyu, kadın cinayetlerini önlemek üzere harekete geçmeye, Kadın Cinayetleri Acil Eylem Planı’nı hayata geçirmeye çağrılacak.