ATEŞ ALTINDAKİ TÜRKMENLER 'YA KONUŞTU: EVİMİZİ İSTİYORUZ
Rus savaş uçaklarının attığı bombalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan Suriye Türkmenleri, bulundukları mevziler ve çadırkentte kendileri ile görüşen muhabirine en kısa zamanda evlerine dönmek istediklerini söyledi.
Son 5 gündür, bombardımanın arttığını belirten Türkmenler’in büyük bölümü kendi kurduğu çadırlarda, bazıları ise Türk Kızılayı’nın dağıttığı çadırlarda Türk sınırındaki Suriye'nin Yamadı Köyü'nde barınmaya çalışıyor. Geceleri soğuyan havaya karşı, çadırlarında soba yakan Türkmen ailelerde, erkekler Suriye rejim askerleri ile çatışmaya gittiği için kadın ve çocuklar bulunuyor.
Bazı Türkmen kadınları da bölgede omzunda tüfekle geziyor. Suriye’deki iç savaş başladıktan sonra 3 kez farklı bölgelere göç ettiklerini söyleyen Fatma adlı kadın, “Biz evimizi terk etmek istemiyoruz. Ancak çatışmalar ve bombardıman nedeniyle son 5 yılda 3 kez kaldığımız yeri değiştirdik. Her defasında her şeyimizi bırakıp ayrılmak zorunda kalıyoruz. Bu kez de yine her şeyimizi geride bırakıp evimizi terk etmek zorunda kaldık. Biz en kısa zamanda evimize Bayır Bucak Bölgesi’ne dönmek istiyoruz” dedi.
YARDIM DEVAM EDİYOR
Türk askerinin kontrolünde, bölgeye getirilen yardımlar Bayır Bucak bölgesinde Türk Kızılayı görevlileri tarafından sınırın karşısındaki Türkmenler’e dağıtılıyor. Bu çalışmalar da sözkonusu bölgeye geçen bir grup Türk gazeteci tarafından izlenip görüntülendi. Dağıtılan malzemeler arasında özellikle çadırlar, tıbbi malzemeler ve kıyafetler dikkat çekiyor.
Ayrıca Türk askeri de özellikle düşürülen Rus uçağının ardından bölgede teyakkuza geçmiş durumda. Askerin bölgedeki geniş güvenlik önlemi devam ediyor. Yayladağı'nda sınırın sıfır noktasında kurulan Sahra Hastanesi'nde de gelebilecek yaralılar için önlemler artırıldı.
PİLOTLAR SAĞ
Bu arada Başbakanlık kaynakları, Türkmen komutanlarının aksini iddia etmelerine rağmen, Suriye sınırında düşürülen uçağın 2 pilotunun muhaliflerin elinde sağ olduğunu teyit ettiklerini; kurtarılmaları için ilgili birimlerin çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

FOTOĞRAF