Suriye'de IŞİD'e karşı savaşırken 21 Eylül’de hayatını kaybeden ve Türkiye'de defnedilmesine izin verilmeyen Aziz Güler'in cenazesi 50 gündür Kamışlı’da bulunan bir morgda bekliyor.

Cenazenin Türkiye’ye getirilmesi için 23 Eylül’den beri Suriye’de bekletildiğini söyleyen baba Mehmet Güler, “Tam 48 gündür oğlumun cenazesinin başında bekliyorum. Ben oğlumu doğduğu, büyüdüğü topraklarda defnetmek istiyorum. Oğlumu Türkiye’ye getirmeden geri dönmeyeceğim” dedi.

TÜM GİRİŞİMLER SONUÇSUZ

Cenazeyi Türkiye’ye getirmek için her türlü girişimde bulunduklarını ancak, tüm girişimlerinin sonuçsuz kaldığını söyleyen Mehmet Güler, karşılaştıkları engelleri şöyle anlattı:

"Oğlum 21 Eylül’de hayatını kaybetti. Cenazeyi almak için bayram arifesinde Serêkaniye'ye geçtim. Ailem cenazenin getirilmesi için Suruç Kaymakamlığı’na başvuruda bulundu. Aileme cenazenin geçişine izin verilmeyeceği söylendi. Serêkaniye’de elektrik sık sık kesildiği için cenazesi bozulabilirdi. Bu nedenle cenazeyi Kamışlı’ya getirdik. Cenazenin geçişi için bütün girişimlerde bulunduk. Ancak hiçbir sonuç alamadık. Cenazenin Türkiye’ye götürmemize izin verilmiyor. 23 Eylül’den beri oğlumun cenazesinin başında bekliyorum. Tam 48 gündür buradayım. Ben oğlumun cenazesini almadan buradan ayrılmayacağım. Daha önce de söyledim. Ben bir babayım. Oğlumu doğup büyüdüğü memlekete götürmek istiyorum. Mezarını ziyaret edip oğlumla sohbet etmek istiyorum. Çok mu? Cenazemizi bile almamıza izin verilmiyor. Bundan daha büyük eziyet olabilir mi? Bir baba olarak yetkililerin beni anlamalarını ve bu duruma artık bir çözüm bulmalarını istiyorum."

CENAZE İÇİN İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

Güler’in cenazesinin Türkiye’ye getirilmesine izin verilmesi için Change.org adresi üzerinden bir imza kampanyası başlatıldı. Kampanya metninde Güler’in cenazesi ile ilgili şu ifadeler kullanıldı:

“Oğlumuzu, evladımızı, canımızı istiyoruz! Oğlumuz-kardeşim Aziz Güler’i 21 Eylül 2015 tarihinde Rojava’da kaybettik. Naaşı şu an orada. Oğlumuzun- kardeşimin cenazesini devlet- hükümet yetkilileri bize vermiyor. Aziz, bu toprakların çocuğu. Bu topraklarda doğdu, büyüdü, okudu, çalıştı, yoksul insanlar için mücadele etti. Şimdi O’nu kaybettik. O’nun ruhu ve bedeni ancak doğup büyüdüğü bu topraklarda, çok sevdiği halkının ve arkadaşlarının yanında huzura kavuşacak. Aziz’imizi yaşarken hiç yalnız bırakmadığımız gibi kaybettikten sonra da yalnız bırakmayacağız. Bunun için oğlumuzun- kardeşimin naaşını istiyoruz. O’nu her gün ziyaret etmek için, O’na olan hasretimizi biraz olsun gidermek için, O’nu her zaman sevgiyle kucaklamak için bedenini istiyoruz. Oğlumuzun- kardeşimin cenazesini ailemizin yaşadığı İstanbul’da defnetmek istiyoruz. Ancak başvurduğumuz makamlar Rojava’dan hiçbir cenazeyi Türkiye’ye kabul etmediklerini, Bakanlar Kurulu kararı olduğunu söylüyorlar. Hiçbir yasa, karar, yönetmelik insanlık değerlerinin üstünde olamaz. Acımızı yaşamamıza izin verin. Acımıza saygılı davranın. Tarifi imkansız acımızı kısmen azaltmak için oğlumuzu bize verin.

NE OLMUŞTU?

Rojava’da IŞİD’le çatışmada hayatını kaybeden Aziz Güler’in cenazesinin geçişine izin verilmesi için Güler’in ailesi Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuş ancak, başvuru reddedilmişti. Bunun üzerine Güler ailesinin avukatları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Posta