Ergün AYAZ/İZMİT (Kocaeli), () - KOCAELİ Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, İzmit'te yapımına 25 yıl önce başlanan, 1999 Marmara Depremi'nde hasar görmesi ve ekonomik olmayacağı gerekçeleriyle sivil uçuşlara 2011 yılında açılabilen Cengiz Topel Hava Limanı'nda incelemelerde bulundu. Vali Güzeloğlu, hava limanındaki ILS cihazının kurulumunun 20 gün içinde biteceğini ve denemelerin ardından hava limanının ulusal ve uluslararası uçuşlar için tam güvenli hale geleceğini söyledi.
Kocaeli Valisi Hasan Basrigüzeloğlu'nun havalimanı incelemesine, aynı bölgedeki Deniz Kuvverleri'ne bağlı Deniz Hava Üs Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma, Vali Yardımcısı Hacı Mehmet Kara, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç, Ulaşım Daire Başkanı Mustafa Altay, DHM İşletme Müdürü Hakan Çelik eşlik etti. Uçakların olumsuz hava şartlarında da Cengiz Topel Hava Limanı'na güvenli iniş- kalkış yapabileceğini söyleyen Vali Güzeloğlu, şöyle dedi:
"ILS cihasının Localizer kısmı kurulup hizmete girerken, Glide Patch cihasının ise altyapısı oluşturulmaya başlandı. Bu cihazında tamamlanması ile ILS sistemi tamamın devreye girecek ve kötü hava şartlarında pilotlar sisteme otomatik bağlanarak uçağı piste yaklaştıracak. 28 Kasım'da büyükşehir Belediyesi tarafından 28 Kasım 2014 tarihinde başlanan çalışma 20 gün içinde tamamlanması bekleniyor. ILS cihazının kurulması için pisti kapatan Büyükşehir tarafından 800 bin metreküp hafriyat çıkartılarak tamamen kaldırıldı." 
"TRABZON'A HAFTANIN 5 GÜNÜ UÇUŞ VAR"
Hava limanının ulusal ve uluslararası uçuşlara hizmet verdiğin isöyleyen Vali Güzeloğlu şöyle devam etti:
"Mayıs 2015 tarihinden bu yana sürekli ve karşılıklı Trabzon'a haftanın 5 günü uçuşlar süreklilik kazandı. Yolcu sayısı giderek artıyor. Haftada 5 gün yapılan seferlerde Mayıs ayında 2 bin 950 yolcu taşındı, Haziran ayında 42 uçuş 4 bin 964 yolcu, Temmuz ayında 42 uçuş, 5 bin 900 yolcuya ulaşıldı. Ağustos ayında ise şu ana kadar bin 232 yolcu taşındı. Hava limanımız ulusal ve uluslar arası uçuşlara da hizmet veriyor."
16 BİN 432 YOLCU TAŞINDI
Cengiz Topel Havalimanı'nın ulaşım ve erişim nedeniyle tercih edilen bir havalimanı olduğunu söyleyen Vali Güzeloğlu, "1 Ocak-10 Ağustos 2015 tarihine kadar 431 yurtiçi uçuşumuz ve 18 yurt dışı uçuşumuz gerçekleştirilmiş. 16 bin 432 iç ve dış hatlar ve destinasyonlarda yolcumuz bu havalimanını kullanmıştır. Zaman zaman İstanbul Sabiha Gökçen ve diger havalimanlarındaki uçuş ve yoğunluk nedeniyle ve zaman zaman lokasyon olarak bağlantı yapılacak yerlere yakınlık nedeniyle ulaşım ve erişimde sunduğu hizmetler nedeniyle havalimanımız tercih edilmeye giderek artan bir şekilde başlamıştır" dedi.

FOTOĞRAFLI