HDP Gaziantep Milletvekili Adayı Osman Demirci, sağlıklı gıdanın herkesin hakkı olduğunu belirterek HDP iktidarında genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) yasaklanacağını söyledi.
Uygulanan yanlış politikalar sonucu tarımın bitme noktasına geldiğini belirten Osman Demirci, tarımı yeniden ayağa kaldıracaklarını ifade etti. HDP’nin tarım sektörüne yönelik politikalarını anlatan Demirci, tarım işçilerinin tamamının iş yasası ve sosyal güvence kapsamına alınacağını bildirdi.
“KÜÇÜK ÇİFTÇİYE VERGİ KOLAYLIĞI”
HDP’nin tarım politikaları ile ilgili konuşan Demirci, şöyle konuştu: “Küçük çiftçilerin üretim girdilerinden, kullandıkları mazot ve gübreden vergi alınmayacak. Su ve elektrik küçük çiftçilere ücretsiz verilecek. Üretici küçük köylülerin elektrik borçları silinecek. Hayvan yetiştiricilerinin ücretsiz yem alanı olan mera, otlak ve yaylalar koruma altına alınarak, yeniden ortak varlık olarak köylere verilecek. Sağlıklı gıda haktır. Gıda üretimi, işlemesi ve ithalinde, genetik olarak değiştirilmiş unsurlar (GDO) yasaklanacak. Tarım toprakları korunacak, amaç dışı kullanılamayacak, kirletilemeyecek. Mayınlı araziler temizlenerek geçimlik tarıma açılacak. Uygun hazine arazileri topraksız köylülere geçimlik tarım amacıyla dağıtılacak. Bugün ucuz işgücüne dönüşmüş olan topraksız köylülerin ya da yerlerinden edilmiş yurttaşların kendi topraklarında yaşamlarını idame ettirebilmeleri için hazine arazilerinin, eski mayınlanmış arazilerin tarımsal üretime açılması için hukuki temel oluşturulacak.”
“TARIMI YENİDEN AYAĞA KALDIRACAĞIZ”
Demirci, Türkiye’nin yeniden tarımda kendisine yeterli hale getirilmesinin en önemli hedef olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Et ve et ürünlerinin ithalatı yerine hayvancılık desteklenecek ve halkımızın doğal et ve süt ürünlerini tüketmeleri için daha gelişkin imkanlar sağlanacak. Bitme noktasına getirilen tarım yeniden ayağa kaldırılacak, geçimlik tarım desteklenerek Türkiye’nin yeniden tarımda kendisine yeterli hale gelmesi sağlanacak. Türkiye halklarına yeterli, sağlıklı gıdanın sağlanması ekonominin en önemli öncelikleri arasında yer alacak.”
“KÖYLER YAŞAM VE ÜRETİM MERKEZİ OLACAK”
HDP Gaziantep Milletvekili adayı Demirci, köylerin canlı birer yaşam ve üretim merkezi haline getirileceğini belirterek sözlerii şöyle tamamladı: "Çiftçilerin kurdukları ve kuracakları üretici köylü sendikaları desteklenecek. Kooperatifler ve üretici birlikleri bağımsız ve demokratik yapı haline getirilecek, Kooperatifler Yasası geçimlik tarımdan yana olacak biçimde yeniden düzenlenecek. Her türlü tarımsal sulama ağı eşit ve adil bir şekilde kırsal alanlarda yaşayan tüm yurttaşların hizmetine sunulacak. Her yurttaşın doğduğu yerde doyması perspektifinden hareketle, mevsimlik tarım işçiliğini doğuran nedenler ortadan kaldırılacak. 2B orman arazilerinin ranta açılma sürecine son verilecek, 2B orman arazilerinin geçimlik tarım amaçlı kullanılması temin edilecek.”