Nurşen SINAV/GAZİPAŞA (Antalya), ()– ANTALYA’nın Gazipaşa İlçesi’ndeki Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmaları sırasında mitolojik medusa başı bulundu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre, Gazipaşa İlçesi yakınlarındaki Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti’nde bakanlık izniyle ABD’nin Nebraska Üniversitesi ile Uşak Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttüğü 2015 yılı kazı çalışmalarında sürpriz şekilde mitolojik medusa figürü bulunduğu belirtildi.
Kazı çalışmalarının Türkiye heyetini temsil eden Uşak Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Birol Can, medusa başının geçen hafta tapınak alınlığının diğer kırık parçalarına yakın şekilde bulunduğunu ve insan ölçüsünden çok az büyük olarak işlendiğinin belirlendiğini söyledi. Tapınak alınlığının bir parçası olduğu düşünülen medusa başının yüzünün iyi durumda olduğunu açıklayan Doç. Dr. Can, medusanın saçındaki yılanların hala görülebildiği ve MS 2 veya 3’üncü yüzyılın başında yapıldığını tahmin ettiklerini kaydetti. Doç. Dr. Birol Can, restorasyon ve konservasyon çalışmaları süren eserin çalışmaların tamamlanmasının ardından Alanya Müzesi’nde sergileneceğini aktardı.
Medusa, Yunan mitolojisinde gözlerine bakanı taşa çevirdiğine inanılan yılan saçlı, keskin dişli, dişi canavara verilen isimdir.

FOTOĞRAFLI