Edirne’nin ilk Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi çalışmaları Hıdırağa köyü mevkiinde başladı. Tesis, Türkiye’de benzerinin sadece Giresun’da bulunmasıyla önem arz ederken, 3 yıl sonra eklenecek olan elektrik üretimi sayesinde Türkiye’de tek olacak. Ayrıca tesis ile çöplerin Avrupa’ya giden TIR’lara yapışmasının da önüne geçilecek.
Tesisin yapım ihalesini alan firma Hıdırağa köyü mevkiinde çalışmalara başladı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, tesisin yapım çalışmalarını yerinde inceleyerek basın mensuplarıyla bir araya geldi. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Başkan Gürkan, "Çevre yolundan geçen TIR’lara yapışan çöp poşetlerinin Avrupa’ya ihracat etme utancından kurtulmuş olacağız. 10 ay sonra tesis sayesinde Yeniimaret ve Yıldırım Mahallerinde yaşayan vatandaşların sağlık sorunu ortadan kalkacak" dedi.
Eski çöplüğün bulunduğu alanın kapanacağını belirten Başkan Gürkan, çöplüğün bulunduğu alanın yeşil alan olacağını söyledi. İhalenin 7 milyon 777 bin TL’ye alındığını kaydeden Başkan Gürkan, "Yüzde 45 kırımla ihale gerçekleşti. 160 dönüm arazi üzerine kurulan tesisin 120 dönümü depolama ve bertaraf olarak kullanılacak. Türkiye’de benzerinin sadece Giresun’da olan 3 yıl sonra eklenecek olan elektrik üretimi sayesinde Türkiye’de tek olacak" dedi.
Doğayı ve yer altı sularını kirletmeyen ekolojik bir çöplük olacağını belirten Başkan Gürkan, "Yakınında bulunan Karayusuf ve Hıdırağa köylerini kirletmeyen bir çöplük olacak. Köylülerin arazisini doğasını kirletmeyen bir çöplük olacak. Tamamen çevreyle barışık, gergi dönüşümü mümkün olacak. Gübre elde edeceğiz onu köylülerimizle kullanacağız. Çöpün sızıntı suları hiçbir şekilde doğayla temas etmeyecek. Oradan çıkan suları tarla sulamasında kullanabileceğiz. Gelen çöpleri ayrıştıracağız, özellikle ambalaj atıklarını tekrar doğaya kazandıracağız. 3 yıl sonra metan oluşumu tamamlandıktan sonra çıkan çöpten enerji elde edeceğiz. Ve bununla da para kazanacağız. 10 ay sonra Edirnelilerin makus tarihini değiştirmiş olacağız. Özellikle Yeniimaret ve Yıldırım Mahallerindeki vatandaşlarımızın sağlık problemlerini ortadan kaldırmış olacağız" diye konuştu.