AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, “Batı tüm feyzini Doğu’dan almıştır. Sanattan ticarete, tasavvuftan tefekküre kadar her alanda Doğu, Batı’nın ilham kaynağı olmuş, şarkın ışığı Batıyı aydınlatmıştır. Hakikat şudur: Işık Doğu’dan gelir.” dedi.
Ahmet Yesevi Hazretlerinin Türkistan’dan Anadolu’ya saçtığı ilim ve irfan közlerinin Anadolu’da öncelikle Erzurum’da alevlendiğini, sonra İpekyolu üzerinden Tüm coğrafyaya yayıldığını hatırlatan Milletvekili Aydemir, “Erzurum bu sebeple edebin mekanı, irfanın merkezidir. Anadolu’yu vatan yapan mayanın ilk atıldığı şehirdir.” diye konuştu.
Seçim çalışmaları çerçevesinde Erzincankapı ve Cumhuriyet Caddesi esnafını ziyaret eden, onların konuğu olarak sohbet eden Milletvekili Aydemir, Erzurum esnafının Ahi Evran’da ifade bulan manevi bir terbiye mektebinden mezun olduğunu, esnaflık genini manevi terbiye ve disiplinin oluşturduğunu vurgulayarak, “Bizim esnafımız eminliği, sözünün senetliği ve yüksek edebi ile maruftur. Şükürler olsun ki, asırlar ötesinden gelen bu manevi hassasiyet devam etmektedir’ dedi.
ERZURUM TİCARET ŞEHRİDİR
Erzurum’un tarihsel bapta, ekonomik tasvirinin ‘ticaret şehri’ olarak yapıldığına değinen Milletvekili Aydemir, ‘Urumçi’den Bağdat’a, Şam’dan Basra’ya, oradan Adriyatik’e kadar uzanan tarihi ticaret köprüsünün merkezi olan Erzurum, yalnız maddi unsurların değil, aynı zamanda ve ağırlıklı olarak manevi değerlerin Asya’dan Avrupa’ya taşınmasında da merkezi konumdadır. Bir ticaret terbiyesi adresi olan Erzurum’un esnafı bugün de aynı fonksiyonları üretmekte ve aynı dikkati sarf etmektedir’ kaydını düştü.
ESNAFIN DEĞERLERİYLE BULUŞMASI DÖNEMİ
Esnaf sohbetlerinde, AK Parti iktidarlarının ekonomik yaptırım ve yatırımlarına da değinen Milletvekili Aydemir, AK Parti’nin inanç, fikir ve teşebbüs alanlarında gerçekleştirdiği atılım ve özgürlüğe atıfta bulunarak, ‘AK iktidarlar yatırımlarla esnafın kazancını artırmış, manevi alandaki yaptırımlarıyla esnafın tarihsel maya ve dokusunu korumuştur. Ahi terbiyesinden bahsetmenin bile suç sayıldığı zulmet dönemleri sonlandırılmış, Abdurrahman Gazilerin, Alvarlı Efelerin torunları dadaş esnaf değerleriyle kendini ifade etme imkanına kavuşmuştur. ‘değerlendirmesinde bulundu.
TİCARETTE AK ETKİ
Aydemir, ‘ Biz sosyo ekonomik alanda sıkça ve odaklanarak bir kelebek etkisi olgusunu hatırlatıyoruz. Amazonlarda bir kelebeğin kanat çırpışıyla oluşan enerjinin tüm dünyaya yayılması şeklindeki fiziki gerçekten söz ediyoruz. Suya atılan küçük bir taşın oluşturduğu dalganın tüm kıyılara vurduğunu belirtiyoruz. Bunun sebebi şudur, AK Dava bu ülkede başlattığı sosyo ekonomik yatırımlarla bir AK etki oluşturmuştur. Erzurum’a bakın, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı, TANAP, projesi var. Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi’nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gaz öncelikle Türkiye’ye, ardından Avrupa’ya taşınacak. AK iktidarların oluşturduğu bu enerji yatırımının etkisi Erzurum’da ticarete yansıdı. Yüzlerce gencimiz boru hattında istihdam imkanı buldu. Bunların kazançlarını sarf edecekleri alan ticarettir. Yani onlarda kazanacak, esnafımız da kazanacaktır. Aynı durumu kış turizmi için, sağlık yatırımları, eğitim projeleri, ulaştırma hizmetleri bazında da tefekkür ettiğimizde, oluşturulan ekonomik sinerjinin öncelikle esnafımıza taşındığı görülecektir. “ dedi.
BÜYÜKŞEHİR YATIRIMLARI
Erzurum esnafının keyfiyet bakımından nitelikli ve özellikli olduğuna işaret eden Milletvekili Aydemir, nicelik bazında esnafa özel desteklerin sunulduğunu, tarihsel ihtisas esnaflığının yeniden hayat bulması için altyapı hazırlandığını söyledi. Özellikle Büyükşehir Belediyesi’nin kent esnafının ticari vizyonunda gelişme ve ilerleme sağlanması yolunda ciddi çabalar sarf ettiği ve bir eylem planı ortaya koyduğunu ifade eden Milletvekili Aydemir, küçük esnafın küresel ölçekli ticaret fırtınası altında yok olmaması ve korunması adına ciddi yaptırım ve çabalar gerçekleştiğini aktardı. Kendisinin de bir ekonomist olduğunu vurgulayan Aydemir, ‘İçinden gelmeyi şeref addettiğim ticaret camiasının, özellikle de esnafımızın beklentilerine karşılık bulmak adına her girişime amadeyim. Onların tespit ve öngörülerini her zeminde seslendirmek, taleplerini ve seslerini gerekli merci ve makamlara taşımak önceliğimizdir.’ diye konuştu.