Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) ve Azerbaycan Beynelhalk Diaspora Merkezi, Ermenistan tarafından esir olarak tutulan iki Azerbaycan vatandaşının serbest bırakılması için Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye binası önünde basın açıklaması düzenledi.
Ermenistan tarafından esir alınan iki Azerbaycan vatandaşının serbest bırakılması için Azerbaycanlılar, Birleşmiş Milletler binası önünde toplandı. Grup ellerinde Azerbaycan bayrakları ve “Ermenistan iki Türk’ü serbest bırakın” yazılı pankart taşıdı. Basın açıklamasına Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ve eski Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu da destek verdi. Basın açıklaması öncesinde konuşan ASİMDER Başkanı Göksel Gülbey, “Burada toplanmamızın sebebi, Azerbaycanlı üç kardeşimizin annelerinin mezarlarının bulunduğu Ermenistan Devleti tarafından işgal edilen Kelbecer bölgesinde esir alınmalarını ve uğradıkları haksızlıkları gidermektir. Üç Azerbaycan kardeşimiz Ermenistan askerleri tarafından tutsak tutuldukları sırada bir tanesi işkence ile öldürülmüştür. İki tanesi de işgal olan Karabağ bölgesinde sözde kurulan bir mahkemede ömür boyu ve 22 yıl hapse mahkum edilmişlerdir. Bu iki Azerbaycanlı kardeşimizin geri iade edilmesini talep ediyoruz. Dışişleri Bakanlığı’nın, diğer insan hakları kurullarının ve Birleşmiş Milletler’deki insan hakkı kurullarının, iki Azerbaycan vatandaşının iade edilmesi ve öldürülen diğer kardeşimizin haklarının alınması ve suçluların cezalandırılması için destek vermelerini istiyoruz” dedi.
Azerbaycan Beynelhalk Diaspora Merkezi Başkanı İsmayıl Agayev ise, Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sinin Ermeniler tarafından işgal edildiğini belirterek, “Ata topraklarına giderken analarının kabrini ziyaret etmeye giden Azerbaycan vatandaşları kabrin başında yakalanır. Onlardan birini öldürürler, birine ömür boyu, birine de 22 yıl hapis cezası verirler. Bütün Azerbaycan vatandaşları onları azat olmasını istiyor. AGİT Minsk, Birleşmiş Milletler teşkilatlarına müracaat ederek, Ermenistan Devleti’nin vandalizmini, insanlığa sığmayan hareketlerini kınıyoruz” diye konuştu.
CHP İstanbul Milletvekili Özgündüz de yaptığı konuşmada, “Ermenistan tarafından esir edilen iki Azerbaycan vatandaşının durumunu uluslararası hukuku ve barışı korumakla görevli Birleşmiş Milletler ofisi önünde açıklayarak bu konuya ilgi göstermesini bekliyoruz. Kerbecel’de bulunan annelerinin mezarını ziyarete giden üç Azerbaycan vatandaşı Ermenistan askerleri tarafından yakalanmış, bir kişi yapılan işkence sonucu hayatını kaybetmiş, biri ömür boyu, diğeri de 22 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır. Sınır ihlalinin bu şekilde cezalandırılması kabul edilemez. Haksız yapılan bu tutuklamaların derhal sona erdirilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
CHP İzmir Milletvekili Balbay ise, “İnsan hakları evrenseldir. Türkiye’de Dışişleri Bakanlığı’nın bu soruna acilen eğilmesini ve önemli bir insani sorun olarak çözmesini bekliyorum. Bu haberler gösteriyor ki kardeş Azerbaycan halkının ağlaması da yasak. Toprakları işgal edilmiş, annesinin mezarını ziyaret ediyor. Böyle bir durum çok sıcak, süren bir savaş halinde bile yapılmaz. Bu insanlık dışı bir durumdur” diye konuştu.
Grup adına basın açıklamasını yapan Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü master öğrencisi Söhrab İsmayıl, “Ermenistan ordusu tarafından rehin alınmış Dilqem Askerov ve Şahbaz Kuliyeve Azerbaycan toprağı olan Dağlık Karabağ’da sahte yargı kurularak, onlar hakkında hüküm çıkarılmıştır. Kendi yakınlarının mezarlarını ziyarete giden Dilqem Askerov ve Şahbaz Kuliyeve’nin esir alınması insani hukukun ve Cenevre konvensiyalarının hükümlerinin kobudcasına ve kasıtlı olarak bozulmasıdır” dedi.
İsmayıl şöyle devam etti:
“Azerbaycanlı rehineler Dilqem Askerov ve Şahbaz Kuliyeve’ye karşı kurulan sözde yargı hükmünün hiçbir dayanağı olamaz. Ermenistan hakimiyetini uluslararası hukukun normlarının sorumluluğunu idrak etmeye ve Azerbaycanlı rehineleri derhal azat etmeleri için uluslar arası kuruluşlardan Azerbaycan’ın haklı davasında hakkı, adaletin yanında olmalarını talep ediyoruz. AGİT Minsk grubunu, BM Güvenlik Konseyi’ni, özellikle Batı’nın önde gelen devletlerini çifte standartlardan el çekmeye, saldırgan Ermenistan’a karşı baskılarının artırılmasına ve işgal altındaki Azerbaycan topraklarının hemen boşaltılması ile verilmiş kararların ivedilikle uygulanmasına çağırıyoruz.”