DİYARBAKIR'da düzenlenen, Silvan İlçesi'ndeki 3 mahallede devam eden sokağa çıkma yasağı ve operasyonları protesto yürüyüşünde konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, sokağa çıkma yasağının bir an önce sona erdirilmesini istedi. Pir, "Ne üdüğü belli olmayan kelle avcılarını şehirlerimizden çekin. Kürt halkı artık bıktı. O kelle avcılarınızı şehirlerimizden çekin ve Kürt halkının da özerklik hakkını da artık dikkate alın" dedi.
HDP ve DBP Diyarbakır il başkanlıkları, Silvan İlçesi'ndeki olayları protesto etmek amacıyla bugün yürüyüş düzenledi. Merkez ve ilçelerden gelen binlerce kişi, DBP binası önünde toplanırken, parti binası çevresinde ve yürüyüşün yapılacağı güzgah boyunca sıkı güvenlik önlemleri alındı. Protesto eylemine; HDP Milletvekilleri Ziya Pir, İmam Taşçıer, Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, DBP İl Başkanı Ali Şimşek ile partililer katıldı.
Yürüyüşe geçen yaklaşık 5 bin kişi, terör örgütü PKK lehine sloganlar atarken, polis milletvekilleri Pir ile Taşçıer'i ikaz ederek, grubun yasadışı slogan atmamasını istedi. Yapılan görüşmelerin ardından grup yürüyüşe geçerek yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki Batıkent Caddesi'ne yürüdü. Yürüyüşe katılan milletvekilleri ile başkanlar, parti otobüsüne çıkarak kalabalığı selamladı.
HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, yürüyüş sonrasında parti otobüsünün üzerinde yaptığı konuşmasında, sert eleştirilerde bulunarak, şunları söyledi:
"Siz bizim yürüyüşümüzü asla durduramazsınız. Ankara; sen Kürt halkını sindiremezsin, korkutamazsın. Bizler ölümden korkmuyoruz. Ankara'dan bize diyorlar ki 'O mahallerdeki gençlerle aranıza mesafe koyun.' E tamam da sen önce kardeşlik için bir şeyler yap. O çocuklar ne diyor biliyor musunuz? 'Beni samimi olarak, kardeş olarak kabul ediyorsa eyvallah' diyor. Ama onlar bizi kardeş olarak kabul etmiyor ki. Ne yapmak lazım? Buradan taleplerimizi açıklayalım; Ankara'dakiler bir an önce müzakere masasına geri dönmeli. Önder Abdullah Öcalan'la masaya oturmaları lazım bir an önce. Üçüncüsü ise gerçek kardeşliğin tesisi, inşasıdır. Bunun da ilk adımı yeni sivil Anayasa'dır. Öyle bir Anayasa yapmalıyız ki, birinci maddesinde insan ve insan onuru olmalı, devlet onuru değil. Devleti ikinci plana atabiliriz. Eğer bütün halklar ve tüm inanç grupları, kendisini o Anayasa'nın içinde görebiliyorsa, o Anayasa'yı kendi Anayasası olarak kabul edebiliyorsa, o zaman kardeşliğin ilk adımını atmış olabiliriz. Bu yüzden üçüncü talebimiz yeni sivil Anayasa ve derhal. Bunlar kardeşlik için, o hendeklerin kapanması için gereken şeylerdir. Yoksa o çocuklarla, gidin konuşun. Bu zaman kaybıdır, bizim bir an önce o adımları atmamız lazım. Bu gençlerle ilgili de şunu söylemeliyiz ki; Silvan'daki kelle avcılarını bir an önce o çatılardan indirin. Ne üdüğü belli olmayan kelle avcılarını şehirlerimizden çekin. Kürt halkı artık bıktı. 5-10 yaşındaki çocukları, 72 yaşındaki yaşlıyı katletmekten artık vazgeçin. O kelle avcılarınızı şehirlerimizden çekin ve Kürt halkının da özerklik hakkını da artık dikkate alın."

FOTOĞRAFLI