Yasaya göre; doğum yapan kadınlar, analık izninden sonra 6 aya kadar yarım gün çalışabilecek. Bu sürede mali ve sosyal haklarından kesinti yapılamayacak.
Çoğul doğumlarda bu sürelere l'er ay ilave edilecek. Engelli çocuğu olanlarda süre 12 ay olarak uygulanacak.

KALANI FONDAN ÖDENECEK

Kalanını Fon ödeyecek. İzin hakkından evlat edinenler de yararlanacak. Yarım gün çalışan annelerin normal şartlarda yarım maaş alması gerekiyor. Ancak son düzenlemeyle bu kayıp minimuma indirildi. Artık yarım gün çalışan anne işvereninden yarım maaş alacak ama kalanını İşsizlik Sigortası Fonu (devlet) karşılayacak. Diğer bir deyişle, kadın işçilerin çalıştıkları süreye ilişkin prim ve ücretini işveren, çalışmadıkları sürenin prim ve ücretini Fon ödeyecek.

600 GÜN PRİM ŞARTI VAR

Kadın işçinin yarım gün çalışma hakkından yararlanabilmesi için doğum tarihinden önceki son üç yılda, adma en az 600 gün işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması gerekiyor. Yasaya göre; İşsizlik Fonu'nun ödeyeceği tutar 'asgari ücretin brüt tutarına (1646 lira)' göre belirlenecek. Çalışırken alman maaş ne olursa olsun devletin ödeyeceği tutar brüt asgari ücretin yarısı olan 823 lirayla sınırlı olacak.
Kadın işçiler analık izninden sonra, birinci doğumda 60, ikinci doğumda 120, sonraki doğumlarda 180 gün yarım gün çalışabilecek.

ASGARİ ÜCRETLİ AVANTAJLI OLACAK

Asgari ücret alırken doğum yapan ve yarım gün çalışmayı planlayan anneler daha avantajlı olacak. Çünkü normal şartlarda 1300 lira net ücret alan bir anne, yarım gün çalışırken patronu 650 lira ödeme yapacak. 823 lira da İşsizlik Fonu katkı sağlayacak. Böylece asgari ücretlinin eline geçen para 1473 lira olacak. Bu haktan yararlanmak için analık izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içinde 'İşkur'a müracaat edilecek. 

Kaynak: Ülke Haber