Miyop rahatsızlığı tüm dünyada arttı. Özellikle Asya'da görülme oranı yüzde 90'a yaklaştı. Bunun en büyük nedeni akıllı telefon, tablet ve bilgisayar kullanımının artması.
Göz Hastalıkları Uzmanı Banu Coşar “Avrupa’da ve Amerika’da toplumun yüzde 30-40'ı miyop, bizdeki oranlar da buna yakın yalnız son dönemde yüzde 50’ye yaklaştı. Asya’da ise çok daha yaygın. Asya toplumlarında yüzde 70-90 arası görülüyor” şeklinde konuştu.

Miyop, uzağı net görememe rahatsızlığı. Hem kalıtsal hem de çevresel etkiyle ortaya çıkıyor.

Asya'da daha yaygın görülme nedenlerinde göz yapılarının da önemli etki yaptığını belirten Dr. Coşar, “Miyopta aslolan gözün ön arka çapının normalden uzun olmasıdır. Bu bireylerde kapaktaki yapının yanı sıra ön arka çapı da normalden uzun. O nedenle Asya ülkelerinde miyop çok daha yaygın. Son yıllarda bu çevresel faktör çok arttı, çocuklar çok küçük yaşlardan itibaren cep telefonuna, tabletlere ve bilgisayarlara bakmaya başladılar ve bu nedenle miyop çok arttı” dedi.
Anne-babaları çocukların elektronik cihazları kullanımı konusunda uyaran Coşar, “Çocuklarına özellikle 3 yaşın altında cep telefonu tablet vermesinler, bunu engelleyemiyorlarsa da çocuklarının 30-40 santimden daha yakından bilgisayara akıllı telefona bakmamalarını sağlamalılar. Çocukların 3 metreden yakından televizyona bakmamaları lazım” ifadelerini kullandı.

Yaş kaç olursa olsun yetişkinlerde de elektronik cihazlara uzun süre yakından bakmak miyopu tetikliyor. Sürekli bilgisayar başında olanların 20 dakikada bir en az 20 saniye gözlerini dinlendirmeleri gerekiyor.

Kaynak: Ülke Haber