Yaprak KOÇER / SAMSUN, () - TOKAT'ta yaşayan 43 yaşındaki Hatice ve 52 yaşındaki Aslan Can çiftinin tek yumurta ikizi çocukları 12 yaşındaki Bekir ve Recep Can'a yıl kemik iliği yetmezliği tanısı konuldu. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Çocuk Hastanesi’nde 1 ay arayla yapılan operasyonlarla 17 yaşındaki ağabeylerinden alınan ilik, ikiz kardeşlere nakledildi. Tedaviye olumlu yanıt veren ikizler, 15 ayda hastalıklarını yenmeyi başardı. Hastaneden taburcu olan ikizler evlerine döndü.
Tokat'ın Reşadiye İlçesi'nde yaşayan zabıta memuru Aslan ve Hatice Can çiftinin 5 çocuğundan en küçükleri olan 12 yaşındaki ikizler Bekir ve Recep Can, Nisan 2014'de uzun süre devam eden burun kanaması, diş etinde kanama ve morluklar, e kilo alamama şikayetleriyle Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvurdu. Yapılan tetkiklerin ardından ikiz kardeşler Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi’ne sevk edildi. Çocuk Hematoloji Bölümü’nde tedavi altına alınan ikizlere kemik iliği yetmezliği hastası (Fanconi Aplastik Anemi) teşhisi konuldu.
AĞABEYİN DOKUSU UYDU
Sezaryenle aynı anda dünyaya gelen, aynı okula giden, aynı sınıfta okuyup aynı sırada oturan ikiz kardeşlere aynı hastalık teşhisi konulması aileyi üzdü. Bekir ve Recep Can bu kez de aynı hastalığa karşı savaş vermeye başladı. Doktorlar ikizlerin ilik nakli olmasına karar verdi. Ailede yapılan tarama sonucunda ağabeyleri 17 yaşındaki Çağrı Can'ın dokusu tam uyum sağladı. Eylül 2014'de Bekir Can’a, ondan 1 ay sonra da kardeşi Recep Can’a ağabeylerinden alınan ilikler nakledildi. İlikler ikizlere tam uyum sağladı. Hastalığı tamamen yenen ikiz kardeşlerin Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ndeki tedavileri geçen 13 Haziran’da sona erdi. İkiz kardeşler tedavilerinin ardından memleketleri Reşadiye İlçesi’ne geri döndü. Kontrol için Samsun'a gelen Bekir ve Recep Can sağlıklarına kavuştukları için çok mutlu olduklarını söyledi.
SAÇLARI YENİDEN ÇIKTI
Bekir Can, sağlığına kavuştuğunu ve tedavide dökülen saçlarının yeniden çıktığını belirterek, "Sağlığıma kavuştum, hastalığımı yendim çok mutluyum. Tedavi sırasında zaman zaman kardeşimle zorlandık ama hiç vazgeçmedik. Birbirimize hep destek olduk. Ağabeyimin bize verdiği ilik tuttu. Şimdi artık eskisi gibi top oynayabiliyoruz, maç yapabiliyoruz, koşabiliyoruz" diye konuştu.
Recep Can da kendisi ve kardeşi gibi kan hastalıklarıyla mücadele eden çocukların korkmaması gerektiğini dile getirerek, "Hastalık kolay da olsa zor da olsa iyileşebilirler. Bizde sabrettik ve tedavi gördük. Sonunda iyileştik. Onlarda iyileşebilir. Ağabeyimin iliği bize tuttuğu için çok mutluyuz" dedi.  
DOKTORDAN 'İLİK BAĞIŞI' ÇAĞRISI 
Recep ve Bekir Can kardeşlerin doktoru OMÜ Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi Hematoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Canan Albayrak, kemik iliği yetmezliğinin ilerleyen aşamada lösemiye dönüşen çok ciddi bir hastalık olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:
"İkiz hastalarımız bize başvurduğunda kan değerleri belirgin olarak düşüktü. Gelişme gerilikleri vardı. Fanconi Aplastik Anemi teşhisi konulduktan sonra uygun ilik vericisi bulunması için ailede tarama yaptık ve ağabeylerinin iliği ikiz kardeşlerine uyum sağladı. Nakil sonrasında başarılı oldu. Şu anda sağlıkları yerinde. Hastanemizden ikisi de taburcu oldu. Hastalığı yenip sağlıklarına kavuştular. Sadece belirli periyotlarda hastanemize kontrole geliyorlar. İlik nakli ile sağlığına kavuşan birçok hasta var. Ailede uygun ilik bulunamazsa bu tür hastalarımız için ilik bankasında ülke genelinde bir tarama yapılıyor. Bu noktada bütün vatandaşlarımızı kemik iliği bağışçısı olmaları için çağrıda bulunuyorum. İlik vermek gayet kolay bir işlem. Kan vermek gibi bir işlem." 

FOTOĞRAFLI