Mehmet DOĞANER/ERDEMLİ (Mersin), () - MERSİN’in Erdemli İlçesi'ne bağlı Ayaş Mahallesi'ndeki Elaiussa Sebaste Antik Kenti'nde 21'inci dönem kazı çalışması, 8 Eylül 2015'te başlayacak.
20’si akademik olmak üzere toplam 45 kişinin çalışacağı kazıya İtalya’nın Roma Le Sapienza Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr Annalisa Polosa başkanlık edecek. Prof. Dr. Polosa, kendinden önce kazı başkanlığı görevini yürüten, Prof. Dr Evgenia Egnini Schneider’in 10 yılını doldurması nedeni ile görevin kendisine verildiğini belirtti. 2002 yılından bu yana Elaussia Sebaste Antik Kenti kazı çalışmalarında ekip üyesi olarak görev yaptığını belirten Prof. Dr. Polosa, bölgeyi iyi tanıdığını ve 21. Dönem kazısına başkanlık edecek olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Antik kentte bilimselliğin yanı sıra turizm yönünü de ele aldıklarını belirten Prof. Dr. Polosa, Elaussia Sebaste Antik Kenti'nde 20 yıldır kazı çalışması yapıldığını antik değer taşıyan kültürel varlıklar nedeni ile bölgenin adeta bir üstü açık arkeoloji müzesini andırdığını, ve her taşının altından tarihin fışkırdığını dile getirdi.
Antik kentte yapılan kazı çalışmalarına  bakıldığında ortaya, Antik Tiyatro, Agora, Bazilika, Tapınak, Bizans Sarayı, hamamlar, Nekropoller ve 2 limanın çıktığını yapılacak kazılarda daha kıymetli eserlerin ortaya çıkacağına inandığını kaydeden Prof. Dr. Polosa, bu dönemde Mersin Büyükşehir Belediyesi ile görüşerek, "Ayaş Mahallesi içerisinden kızkalesine kadar giden 5 kilometrelik antik Roma yolu çevresinin temizlenerek açılmasını sağlaya çalışacağız. Bu yol açıldığında bölgeye artı bir değer katacaktır. Çünkü dünyada Arkeolojik gezi yürüyüşü düzenleyen grupların listesine girecek, insanlar Antik Roma yolunda gezi yürüyüşü yapmanın mutluluğunu yaşamanın yanı sıra böylece bölgenin ismi bir kez daha öne çıkacaktır" dedi.
Prof. Dr. Polosa, 21. Dönem kazı çalışmasının 8 Eylül tarihinde başlayacağını ve 20 Ekim tarihinde ise tamamlanacağını belirtti.

FOTOĞRAFLI