MERSİN'de, Roman dilinin yaygınlaştırılması amacıyla düzenlenen 'Romanes Dinliyorum, Romanes Konuşuyorum' projesi kapsamında Romanlar'a Roman dili olan Romanes eğitimi verildi.
AB Türkiye Delegasyonu Sivil Düşün Programı tarafından fon desteği sağlanan projenin kapanış kokteyli, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu binasında yapıldı. Kokteyle Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, iletişim uzmanı ve Roman dili eğitmeni Orhan Galjus, Akdeniz Belediye Başkan Yardımcısı Bedrettin Gündeş katıldı. 20 gün boyunca eğitmen ve iletişim uzmanı Orhan Galjus'dan eğitim alan 20 Roman, sertifikalarını aldıktan sonra eğitmen olarak Türkiye'nin dört yanında bulunan Romanlar'a kendi dilleri olan Romanes'i öğretecek. Dil bilgisi, kelime yapısı ve konuşma dersi alan kursiyerler, hazırlanacak olan yaklaşık 150 sayfalık Romanes Dil Sözlüğü ile eğitimler verecek.
TÜRKİYE'DE 5.5 MİLYON ROMAN
Proje kapanışında söz alan Federasyon Başkanı Daylam, yüzlerce yıldan bu yana  konuşulan Roman dilinin unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi. Daylam, şöyle konuştu:
"Özellikle metropol kentlerde hatta Roman dernekleri yöneticileri bile Roman dilini bilmiyor. Yaptığımız istatistiklere göre bu oran yüzde 95 civarında. Bu proje ile dilimizin tekrar yaşatılmasını amaçladık. Türkiye'de 5,5 milyon Roman ve Avrupa'da 15 milyon Roman yaşıyor. 20 gün boyunca Roman dilini gramer, kelime yapısı, konuşulması ve sözlük hazırlanması konusunda ciddi eğitimler aldık. Dilimiz unutulmaya yüz tuttuğu için bu çok önemliydi. Eğitim alan arkadaşlar bu dili yaygınlaştıracak."
"MERSİN ROMAN KÜLTÜRÜNÜN YAPI TAŞI"
Mersin'in Roman kültürü ve dili için gerçek bir bir merkez olduğunu ifade eden iletişim uzmanı Orhan Galjus ise, şöyle dedi:
"Burada Romanes dilini öğrettiğim kişileri görmek beni çok sevindirdi, çünkü hala Romanes dilinin canlı ve yaşıyor olduğunu gördüm. Buraya geldiğimde insanlar 'Romes dilini bilmiyorum' diyordu. Derslere devam ettikçe onların Romanes konuşmaya başladığını ve dili tekrar hatırlamaya başladıklarını gördüm. Bu proje Avrupa'da bulunan insanlar için de çok önemli çünkü Avrupa'da bulunan Romanlar Türkiye'de yaşayan Romanların yaşamlarını, hangi dili konuştuklarını çok merak ediyor. Başarılı geçen bu eğitim sonunca kursiyerlerimiz Romes dilini yaşayacak."

FOTOĞRAFLI