Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ertan Ertaş, amalgam(cıvalı) dolgunun sağlığa zararlı olduğunun bilimsel olarak doğrulanamadığını, hastaların amalgam dolguları söktürerek kompozit yaptırmalarının doğru bir yaklaşım olmadığını söyledi.
Prof. Dr. Ertan Ertaş, amalgam dolguların sağlığa etkileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Amalgam dolguların halk arasında “cıvalı” ya da “siyah” dolgu diye bilinen dolgular olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ertan Ertaş, bu dolgu çeşidinin yaklaşık 150 yıldan fazla bir süredir kullanıldığını söyledi. Ertaş, hastaların estetik olmayan görüntüleri ve cıva içermeleri yüzünden amalgamlar yerine daha estetik olan kompozit dolguları talep ettiklerini belirtti.
“AMALGAM DOLGULARI SÖKTÜRMELERİ DOĞRU BİR YAKLAŞIM DEĞİL”
Amalgam dolgunun sağlığa etkileri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ertan Ertaş, "Yaklaşık yüzde 50 cıva içeriği yüzünden amalgamın son yıllarda multiple skleroz, Alzheimer gibi nörolojik hastalıklara yol açtığına yönelik iddiaların yoğunluk kazanmasına rağmen bu durum bilimsel olarak doğrulanamamıştır. Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Bölümü ile yaptığımız, yurt dışında sunduğumuz ve yayımlattığımız bir çalışmamızda amalgam dolgulu ve amalgam dolgusuz kadavraların beyinlerindeki cıva miktarı açısından bir fark bulamadık. Çürük ya da kırık gibi nedenlerle diş hekimi gerek gördüğünde amalgam dolgular değiştirilebilir. Fakat cıvalı olduğu için hastaların diş hekimine başvurarak amalgam dolguları söktürmeleri doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü amalgam dolguları kaldırırken oluşan ısı nedeniyle cıva buharı ortaya çıkmaktadır ve bu sağlığa daha çok zarar verir. Amalgamın zaman içerisinde giderek azalan miktarda cıva salar. Ancak özellikle çok yıllık amalgam dolgularda bu minimum seviyeye inmiştir. Ayrıca bu dolguların altında antibakteriyel etki sayesinde çürük oluşma ihtimali de oldukça azalmıştır” dedi.
“BÜTÜN DOLGULAR SAĞLIĞA ZARARLI”
Dünyada en fazla kullanılan dolgu çeşidinin amalgam olduğunu belirten Ertaş, “Yine hastaların ‘beyaz dolgu’ diye adlandırdıkları kompozit rezinler, amalgamlara ciddi bir alternatif olarak fazlaca tercih edilmektedirler. Ancak bu plastik esaslı dolguların da tekniğine uygun şekilde yapılmazlar ise östrojenik, teratojenik etki gibi zararlara neden oldukları bilinmektedir. Aslında hastaların bizlere sorduğu ‘amalgam dolgu sağlığa zararlı mı?’ sorusunun cevabı bütün dolguların sağlığa zararlı olduğudur. Dünyada en fazla kullanılan dolgu olan amalgam yasaklansa dahi milyarlarca insanın ağzında amalgamlar mevcuttur. Bu durumda diş çürüğüne karşı diş fırçalamanın önemi, koruyucu diş hekimliğinin önemi bir kez daha karşımıza çıkmaktadır” diye konuştu.