TOKAT (AA) - RECEP BİLEK - Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinde (GOÜ) bir akademisyen ve yüksek lisans öğrencisi tarafından pasta unu, sebze, meyve ile çeşitli bitki karışımlarından hazırlanan ve yanlışlıkla yenilmesi durumunda hiçbir yan etkisi olmadığı belirtilen oyun hamuru üretildi.

GOÜ Fen Edebiyat Fakültesi Doğal Boyalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Adem Önal ve yüksek lisans öğrencisi Meryem Bakraç, yüksek lisans tezi kapsamında bazı sebze, meyve ve doğal bitkilerden elde edilen pigmentlerle yenilebilen oyun hamuru üretimine ilişkin projeyi 6 ayda tamamladı.

Prof. Dr. Önal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle kreş çocuklarının çok sevdiği oyun hamurlarının bazılarındaki boyalı maddelerin zararlı olduğunu belirtti.

Çocukların zaman zaman oyun hamurlarını yiyebildiğini ifade eden Önal, "Bu konuyla ilgili haberler de okuyoruz. Bundan dolayı proje uygulamak istedik" dedi.

Yüksek lisans öğrencisi Bakraç ile bilimsel araştırma projesi desteğiyle üretim çalışmasına başladıklarını kaydeden Önal, şunları söyledi:

"Bildiğimiz pasta unu kullanarak, içerisine renklendirici doğal pigmentler kattık. Farklı renkler vermek için böğürtlen suyu, kahve, soğan kabuğu, ceviz yaprağı, bir miktar bozulmayı önleyici ufak madde, kırmızı biber, karabiber yani sağlığa zararlı olmayan ürünleri kullanarak bunların renklendirilmesini sağladık. Bu oyun hamurlarını başka bitkileri kullanarak da hazırlayabiliriz. Ispanak suyu bile kullandık. Sebze, meyve ve bitkilerin ekstrelerini kullanarak bu işlemi gerçekleştirdik." 

 

- Sağlık Bakanlığında test edildi

Hazırladıkları oyun hamurlarının çocuklara zararı olup olmadığı anlamak için bakteri üretiminin ne kadar sürede gerçekleştiği gibi testleri Sağlık Bakanlığında yaptırdıklarını anlatan Önal, projeyi böylece sonuçlandırdıklarını aktardı.

İleride ürünün patentini alacaklarını dile getiren Önal, "Hazırladığımız oyun hamurları çocuklar tarafından yenilse bile hiçbir zararı ve yan etkisi olmayacak. Çocuk oyun hamuruyla oynuyor ama bunun yenilip yenilemeyeceğinin bilincinde değil. Annesi yanında yokken yemiş ve yutmuş olabilir. Dolayısıyla pişirilmemiş ya da az pişirilmiş hamuru yemiş olacaktır ki içindeki renk pigmenti zaten zararlı bir şey değil" diye konuştu.