SİNOP (AA) - GÖKHAN GÜCÜKLÜOĞLU - Sinop'un Erfelek ilçesinde kestane balı rekoltesinin düşüklüğü, fiyatlara yansıdı.

Erfelek Ziraat Odası Başkanı Ali Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kestane balında ilçelerinin Türkiye'nin önemli merkezleri arasında yer aldığını söyledi.

Bu yıl olumsuz hava şartları sebebiyle kestane ağaçlarının yeteri kadar çiçek açamadığını, bunun da bal üretimine yansıdığını belirten Koca, geçen yıl il genelinde 75 ton olan kestane balı üretiminin, bu yıl 10 tona kadar düştüğünü dile getirdi.

Bu durumun hem üreticiyi hem tüketiciyi mağdur ettiğini vurgulayan Koca, geçen yıl bu dönemlerde kestane balının kilogram fiyatının 70 lira civarında olduğunu, şimdi ise 170 hatta 200 lira seviyelerine ulaştığını kaydetti.

Bal fiyatlarındaki artışın satışları olumsuz etkilediğini dile getiren Koca, "Ben de kestane balı üretimi yapıyorum. Üretimi çok zor ve meşakkatli bir iş. Şeker kullanılmadığı için sadece doğa size ne veriyorsa onu alıyorsunuz. Dolaysıyla bu yıl mevsimin iyi geçmemesi üretimi olumsuz etkiledi. Kestane ağaçları yeteri kadar çiçek açmadı. Zaten bölgede ağaçlarda kuruma söz konusu olduğundan geçmiş yıllara oranla üretimde düşüklük yaşanıyordu. Buna olumsuz hava koşulları eklenince maalesef ortaya bu sonuç çıktı" diye konuştu.

Koca, kestane balının her zaman özel alıcısı olduğuna dikkati çekerek, "Yurtiçi ve dışından talepler var. Fiyatı çok yükseldiği için örneğin iki kilo alan, şimdi bir kilo alıyor. Yani özel alıcısı olan bir bal. Fiyatı ne kadar yükselirse yükselsin mutlaka alıcısı çıkıyor ancak keşke bol olsa ve herkes tüketebilme fırsatı bulabilse" diye konuştu.

Ali Koca, bundan sonraki süreçte fiyatların daha da artmasını beklemediklerini ifade etti.