Türkiye’de ilkleri gerçekleştirmek adına yola çıkan Senkronize Yüzme Milli Takımı, hedeflerini bir bir gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyor. Bu yıl Bakü’de ilk kez düzenlenecek 2015 Avrupa Oyunları’na katılma hakkı kazanan milli takım, Ankara’da çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Uzun vadedeki hayalleri 2016 Rio de Janeiro Olimpiyat Oyunları’na katılmak olan Defne Bakırcı, Mısra Gündeş, Mina Turhan, Öykü Evliya, Öykü Halis, Hande Yıldız, Dilay Horasan, Selin Ünger, Nur Berat Gökmen ve Eda Tuncel’den oluşan Senkronize Yüzme Milli Takımında, antrenör Natalya Mashchuk, Bakü 2015 ve Rio 2016 adına gerçekleştirdikleri çalışmaları Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın resmi sitesine değerlendirdi. Hayallerini gerçeğe çevirmek için büyük bir özveriyle çalıştıklarını kaydeden Mashchuk, sporcularının performansından fazlasıyla memnun olduğunu söyledi.
“TÜRKİYE’DE ÇOK YETENEKLİ SPORCULAR BULUNUYOR”
Türkiye’nin sporcu bazında önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Mashchuk, “Geçekleştirdiğimiz sporcu taramalarında, Türkiye’yi ileri noktalara getirecek birçok yetenekle karşılaştık. Senkronize yüzme milli takımının adı, gelecek yıllarda gerek Avrupa’da gerekse dünyada başarılarla anılacak. Bu potansiyel, sporcularımızda fazlasıyla mevcut” dedi.
Milli takım sporcularına sağlanan imkanlardan övgüyle bahseden başarılı antrenör, “Gerek tesisleşme gerekse sporcuya verilen önem anlamında Türkiye’nin çok önemli bir spor ülkesi olduğunu söyleyebilirim. Burada sporculara verilen emeğin gelecek yıllarda başarı olarak geri döneceğine inancım tam” diye konuştu.
“BAKÜ, RİO YOLUNDA ÖNEMLİ BİR PROVA OLACAK”
Senkronize Yüzme Milli Takımı’nın Avrupa oyunları elemelerinde 3. olarak bronz madalya kazandığını hatırlatan Mashchuk, “Bu önemli organizasyonun hazırlık çalışmaları kapsamında TOHM Eryaman Hazırlık Merkezi’nde iyi bir kamp dönemi geçirdik. Bakü’deki oyunlar bir anlamda olimpiyat oyunları elemelerinin de önemli bir provası olacak. Dolayısıyla çalışmalarımızı bu ciddiyetle sürdürüyoruz. 12-18 Haziran tarihlerinde yapılacak oyunlarda sporcularımızın iyi iş çıkaracağına inancım tam” ifadelerini kullandı.
Senkronize yüzmede, 2016 Rio Olimpiyat Oyunları elemelerinin gelecek yıl Nisan ayında yapılacağını hatırlatan Mashchuk, “Elemelerde hem takım hem de düet dalında yarışacağız. Düet dalında gerçekleştirilecek yarışlarda, Defne Bakırcı ve Mısra Gündeş yer alacak. Defne ve Mısra bu yıl içinde Paris’te 13-15 Mart tarihlerinde düzenlenecek Make Up Forever Senkronize Yüzme Şampiyonası’nda madalya mücadelesi verecek. Ümit ediyorum ki bu şampiyonada da iyi derecelere imza atacaklar“ şeklinde konuştu.
AKÇAL: “BU DALDAKİ BÜYÜK POTANSİYELİ, BAŞARIYA VE MADALYAYA ÇEVİRECEĞİZ”
Senkronize Yüzme Milli Takımı Yardımcı Antrenörü Laçin Akçal ise, uzun vadede hedeflenen başarıların kalıcı olması için alt yaş kategorilerinde hummalı bir çalışmanın yürütüldüğünü söyledi. 13-15 yaş arası sporcuların yer aldığı ‘comen’ grubunda, çok önemli yeteneklerin bir araya geldiğini kaydeden Akçal, “Senkronize yüzme dalında spora erken yaşta başlamak büyük önem arz ediyor. Biz de bu anlamda önemli bir avantaja sahibiz. Comen grubundaki milli takımımız, gelecekte adından sıkça söz ettirecektir” diye konuştu.
TOHM Eryaman Hazırlık Merkezi’nde sporcular için her şeyin düşünüldüğünü anlatan Akçal, “Türkiye’de senkronize yüzme dalında büyük bir potansiyel var. Amacımız, bu potansiyeli, başarıya ve madalyaya çevirmek. Ankara’da Ukrayna’dan gelen koreograf İryna Grebennikova ile çok faydalı bir kamp programımı gerçekleştirdik. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü ve federasyonumuzun destekleri neticesinde çalışmalarımızı madalya hedefiyle sürdüreceğiz” değerlendirmesinde bulundu.
Akçal, comen grubunun, 2020 Olimpiyat Oyunları’na katılmak için yarışacak milli takımın omurgasını oluşturduğunu sözlerine ekledi.