BBP Genel Başkan Yardımcısı ve BBP Kastamonu Milletvekili Adayı Ahmet Yelis, İnebolu’yu ziyaret etti.
İnebolu’da esnaf ve vatandaşlarla bir araya gelen BBP Kastamonu Milletvekili Adayı Ahmet Yelis, daha sonra İnebolu Belediye Başkanı Engin Uzuner’i ziyaret etti.
Uzuner’den İnebolu Limanı hakkında bilgiler alan Ahmet Yelis, ziyaretlerinin sebebinin hem bir nezaket ziyareti hem de İnebolu Limanının yapım ihalesi hakkında bilgi almak olduğunu söyledi.
İnebolu Limanı’nın özelleştirilmesi konusunda bir tartışma yürütüldüğünü söyleyen Ahmet Yelis, “İstanbul yönünden, İnebolu’ya girerken ilçe girişindeki görüntü kirliliği tek “İstiklal Madalyalı” ilçe olan, tarih, kültür ve doğa zengini İnebolu’ya yakışmıyor. İnebolu’dan Abana-Bozkurt istikametinde yol üstünde bulunan çöp toplama merkezinin hem koku, hem de görüntü kirliliği oluşturuyor. Ayrıca çöplük etrafında ki sokak hayvanları trafik tehlikesi oluşturuyor” dedi.
Bunun üzerine konuya açıklık getiren İnebolu Belediye Başkanı Engin Uzuner, “İlk olarak İnebolu girişindeki görüntü kirliliğinden kendisinin de rahatsız ediyor. Fakat bu alanın belediye yetkileri dışında yani mücavir alan dışıdır. Bu bölgenin belediye yetkileri içinde mücavir alan kapsamına alınması için müracaat ettiklerini fakat ret cevabı aldık” diye konuştu.
İnebolu-Bozkurt yolu üzerinde bulunan çöp toplama merkezinin sadece İnebolu’ya ait olmadığını çevre ilçelerinde burayı kullandığını söyleyen Başkan Uzuner, “Devrekani ilçesinde oluşturulan yeni çöp toplama ve değerlendirme merkezinin devreye girdiğini ve artık Abana-Bozkurt yolu üzerindeki çöp toplama merkezini kullanılmayacak. Sorun olmaktan çıkacak. Sokak hayvanları ile ilgili barınak yapmak için çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.
Kendilerinin iktidar partisi mensubu bir belediye başkanı olmadığını ifade eden Uzuner, hizmetleri yaparken destek görmediklerini ve kaynak sıkıntısı yaşayarak mevzuat engeline takıldıklarını kaydetti.
“LİMANIN BÜYÜTÜLMESİNE VEYA ÖZELLEŞTİRİLMESİNE İTİRAZIMIZ YOK”
Ahmet Yelis’in İnebolu Limanı’nın özelleştirilmesine veya büyütülmesine İnebolu Belediyesi olarak neden karşı çıktıkları yönündeki soruya açıklık getiren Başkan Uzuner, İnebolu Limanı’nın yapılmasına veya özelleştirilmesine karşı itirazlarının söz konusu olmadığını belirterek, itirazının ihale içeriği ile ilgili olduğunu belirtti.
Liman içerisinde bulunan balıkçıların durumu ile ikazlarının ihale içeriğine alınmadığını ve yaptıkları mücadeleler sonunda bunu şartnameye aldırdıklarını söyleyen Başkan Uzuner, “Ben 12 bin lira vererek sözleşme aldım ve inceledim. Bazıları sözleşmeyi okumadan beyanat verip, beni liman karşıtı göstermeye çalışıyorlar. İhale dosyasında Hopa’daki gayrimenkullerin, İstanbul Eyüp’deki gayrimenkullerin, konut arsalarının ne işi var. Liman inşaatının başlama tarihi belli değil, bitiş tarihi belli değil, sadece 49 yıllığına kiralama hakkı belirtilmiş. Buradaki gayrimenkullerin gerçek değerleri nasıl tespit edilmiş, İhale bedeli ile gerçek değerler arasında uyum var mı? İhale bedeli tespit edilirken bu limanın gelecekte oluşturacağı rant hesaba katılmış mı? Ben bunun gibi konuların araştırılmasını, inceleme yapılmasını istiyorum. Oldu, bitti ye getirilmeden ihale yapılmasını istiyorum. Bunun için yargıya başvurdum. Konuyla ilgili İnebolu halkını bilgilendirmek için büyük bir toplantı yapacağım” şeklinde konuştu.
İnebolu Belediye Başkanı Engin Uzuner ziyaretinin ardından beraberindekilerle birlikte İnebolu Limanında da incelemelerde bulunan Ahmet Yelis, burada balıkçılarla görüştü. Özellikle küçük tekne sahibi balıkçıların limanın özelleştirilmesinden şikayetçi olduğunu gördüklerini ifade eden Ahmet Yelis, “Kendi teknelerinin cihaz ve büyüklük açısından yeterli olmadığını ve evlerini geçindirmekte zorlandıklarını söylediler. Ayrıca balıkların üremesini engelleyen sistemlerle balıkçılık yapanların olduğunu, bu şekilde avlananların sıkı denetlenip cezalandırılmasının istediler. Görüşülen balıkçıların büyük bir bölümü de iş imkanı sağlamasını umdukları limanın büyütülmesi işinin yapılmasını istediklerini söylediler” dedi.
Başkan Uzuner’in bir ücret ödeyerek İnebolu Limanı’nın hangi şartlarda ihale edileceği yönünde şartname aldığını hatırlatan Ahmet Yelis, “Şartnameyi incelediğimizde, Sayın Başkanı’nın İnebolu halkının hakları konusunda endişelerinin yerinde olduğunu gördük. İnebolu Limanının, hem İnebolu için hem de Kastamonu için büyük önem taşıyor. Hatta çevre illerin Karabük, Çankırı ve Ankara’nın dahi bu limandan istifade edebilecek. Ilgaz Tüneli bitirilip, İnebolu yolunun da yapıldığında Limanın çok büyük bir fonksiyon ifade edecektir” ifadelerini kullandı.
Yapılan itirazlar ve çeşitli etkenlerden dolayı limanın özelleştirilmesiyle ilgili ihalenin iptal edildiğini sözlerine ekleyen Ahmet Yelis, şöyle devam etti:
“Gelecekte böyle bir öneme sahip olacak Limanın, özelleştirilirken yapılacak ihalenin son derece şeffaf yapılması, hem ihaleyi kazanacak işadamlarının hem de bölge halkının kazanması gerekiyor. Bunun için basın üzerinden Liman iyidir-kötüdür tartışması yürütülüyor. Gerekirse iktidar ve muhalefet partileri yetkilerini bir araya getirilerek, hatta Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası, MÜSİAD yetkililerinin de davet edilerek, bilgilendirilmeler isabetli olacaktır. Konunun takipçisi olacağım.”