Türkoğlu, “Yüzyıllarca dünyaya hükmetmiş bir hükümdarlığın torunları olarak aslında hiç de yabancı olmadığımız liderlik kültürünü yeni duymuş, yeni var olmuş gibi görüyoruz. 25 yıl önce bugünleri bizlere haberdar eden Toplam Kalite Yönetim Modeli’nin kurucusu Türkiye Cumhuriyeti'nin 8’nci Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’dır ve mesajı gayet açıktır: ‘KalDer ve TÜSİAD işbirliğinde gelecek nesiller için sürdürülebilir bir dünya bırakmak.’ ” dedi.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Samsun Şubesi üyelerinin kaynaşma ve dayanışma maksadıyla gerçekleştirdiği akşam yemeğinin bu ayki konuğu elektrik dağıtımı sektörünün dışında kurumsallaşma, kalite, liderlik, sürdürülebilirlik ve mükemmellik anlayışında birçok ilke imza atarak, Şirketini başarı, ödül ve takdirlerle 2019 vizyonuna hazırlayan YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu oldu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan ASKON Başkanı Fikret Okudan, “Genel Müdürümüz Sayın Nurettin Türkoğlu’nun üyelerimiz ile buluşmasından dolayı duyduğu memnuniyetini dile getirmek istiyorum. Bu gece ASKON ailesi için onur gecesidir” dedi. Başkan Okudan, üst düzey yöneticilik alanındaki engin bilgi ve deneyimlerini paylaşması için Türkoğlu’nu kürsüye davet etti. ASKON’u dünden bugüne adım adım anlatan ‘Asil Duruş’ tanıtım filmini izleyen ve “Son derece asil duruş örneği sergiliyorsunuz” diyerek sözlerine başlayan YEDAŞ Genel Müdürü Türkoğlu, “Tamamen öz değerlere odaklanmış, kendini anlatabilen net bir mesaj olduğunu belirtmek istiyorum” diye konuştu.

“YÜZYILLARCA DÜNYAYA HÜKMEDEN HÜKÜMDARLIĞIN TORUNLARIYIZ”

YEDAŞ’ın yönetim modelini ASKON üyelerine anlatan Türkoğlu, “European Foundation for Quality Management (EFQM) yani Avrupa’daki Mükemmellik Yönetim Modeli. Bizdeki karşılığı da Toplam Kalite Yönetim Modeli. Amaç, nihai hedef belli. Seçim size kalmış. Samsun’daki en iyi şirketi mi, Türkiye'nin en iyi şirketi mi? Veya hepsinin üstünde, belki de şuanda sizin asla hayal bile etmediğiniz dünyaya entegre olmuş, yönetim modeliyle lider, rol model, kurumsallaşmış, kalitesinden asla ödün vermeyen bir şirket mi? Aslında liderlik bizim çok da yabancı olduğumuz kavram değil. Yüzyıllarca dünyaya hükmetmişiz. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Amerika orada, keşfedilmiş zaten. O zaman ne yapacaksın? Güzel neyi varsa ona sahip olmaya çalışacaksın. Biz yönetim modelimizi seçerken bir şey fark ettik. Şu anda Avrupa’dan Amerika’ya tüm dünyanın ekonomik büyüklükteki ilk beş yüzünde yer alan şirketlerin yüzde 70’i EFQM yönetim modeliyle yönetiliyor. Peki, YEDAŞ’ta neden bu yönetim modelini uygulamayalım ki diye düşündük ve bugün bizlere lider, rol model olarak gösterilen şirketlere şimdi biz YEDAŞ olarak günümüz Yönetim Modeli’ni örnek gösteriyoruz” şeklinde konuştu.

“RAHMETLİ CUMHURBAŞKANI ÖZAL, 25 YIL ÖNCE ‘BUGÜNLERİ’ GÖRMÜŞTÜR”

“Ülkemizde Toplam Kalite Yönetim Modeli’nin kurucusu Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’dır” diyen Türkoğlu, “1992 yılında Ulusal Kalite Derneği’ni (KalDer) kuruyor ve o toplantıya TÜSİAD’ı çağırıyor. TÜSİAD ve KalDer işbirliğinde 25 yıldır ülkemizi dünyaya entegre eden EFQM Yönetim Modeli şirketlere uygulanıyor. Hatta yeni dönemde şirketler geri planda, devletin üst makamları bu yönetim modelini istiyor ve uyguluyor. Peki diyeceksiniz ki, rahmetli Özal ve EFQM’in günümüzle bağlantısı nedir? Az önce izlediğimiz ASKON’un ‘Asil Duruş’ filminde olduğu gibi Özal, 25 yıl önce asil duruş sergilenmesini gerektiğini ön görmüştür. Yani dünyaya entegre olabilelim diye kalite kültürünü ülkemizle tanıştırmıştır. EFQM kavramının aslında bizim ‘Asil Duruş’ kültürünün bir ürünü olduğunu göreceksiniz” ifadelerini kullandı.

“BİZ DE O YAPTI, BU YAPTI YOK ‘İŞİNİN LİDERİ’ BİR KADRO VAR”

“Biz de sen yaptın, ben yaptım asla olmadı, olmayacak. Zaten yönetim modelimiz buna asla müsaade etmiyor” diyen Türkoğlu şunları söyledi: “Mesela bugün ASKON’dayım, yarın bir başka yerde. ‘Bana soruyorlar. Övünülecek kadar başarılı bir şirkettesiniz, başarınızın sırrı nedir diye?’ Bizim modelimizde böyle bir şey yok. Ben çok başarılıyım, ben yaptım, o yaptı diye bir şey yok. Bu tamamen yönetim modelinin size kattığı değerler. Kurumsallaşmış, kaliteyi benimsemiş ve teknolojiyi de yanına entegre ettiğiniz zaman ve en önemlisi paydaşlarınızla sürdürülebilir ilişkiler kurduysanız ‘mükemmel’ iş süreçleri de peşinden geliyor. Hal böyle olunca kişiler artık olmuyor. Bu ben olurum, başkası olur, bunun bir değeri yok. Eğer mükemmel bir kurgu ile yönetilen bir şirkette iseniz, herkes çalışıyorsa, herkes bu başarının tanımı oluyor. Ama şu not unutulmamalıdır. Yönetim, kontrol değil liderliktir. Liderlik ise, güç kullanmak değil başkalarını güçlü kılmaktır. Biz de herkes ‘İşinin Lideri’dir.”

“KÜLTÜR VE YAPIMIZDA ‘LİDERLİK’ VAR AMA ‘SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİLMİŞİZ' ”

YEDAŞ Genel Müdürü Türkoğlu şunları söyledi: “Hedefi doğru koyduğunuzda hedefe giden yolları bulmak daha kolay oluyor. Süreçleri yaşamanız kalıyor. Biz hedefimizi söyledik. 2019 yılında kurumsal ve operasyonel mükemmellik alanında Avrupa’nın ilk 10 şirketi arasında olmak. Şu anda Avrupa’nın gündeminde sektörel bazda gerçekten Samsun markası var o da YEDAŞ. Ne kadar doğru bir planlama yaparsanız yapın, inanmayan, güçlü olmayan ve sizle birlikte hedefe yürümeyen bir kişinin hatası tüm yaptıklarınızın çöpe gitmesine neden olur. Ne istediğimizi biliyorsak ve yöntemi biliyorsak gerisi kolay. EFQM’in tanımına baktığımızda zaten yüzyıllardır yapımızda ve kültürümüzde var. EFQM ‘Liderlik’ istiyor. Bizler de dünyaya hükmetmiş bir hükümdarlığı torunlayız. Kurallar ortada. Kalite, kurumsallaşma ve teknolojik bilgi. Bu üç başlığı sahiplenerek, kendini kaybetmeden yapacaksın.”

“KALDER BAŞKANI’NI SAMSUN GETİRDİM, KARŞISINA OTURTACAK MUHATAP BULAMADIM”

KalDer’in Samsun’a şube açmak istediğini ancak KalDer’in Samsun’daki muhatapları olan imalatçılardan, sanayicilerden ve yerel yönetimlerden olumlu karşılığını alamadığını ifade eden Türkoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “KalDer’in Samsun’a şubesini açmak için KalDer Başkanı Sayın Hamdi Doğan’ı Samsun’a davet ettim. Üç defa geldi ancak KalDer’in asıl muhatapları bu kuruluşu elinin tersiyle itti. KalDer üyesi olmak sizi uluslararası entegrasyona taşır. YEDAŞ’ı düşünün. Dağıtım şirketiyim, monopol bir piyasada iş süreçlerimi yönetiyorum. Kaygım var mı? Yok. Ama Türkiye’deki KalDer üyesi olan ilk ve tek elektrik dağıtım şirketiyim. Şimdi de bu üyeliğin bana kattığı kazanımları sizlerle paylaşıyorum. İşte bu kadar basit aslında anlatılmak istenilen. KalDer Samsun’da olsaydı ve Samsun’daki bütün sanayiciler, Toplam Kalite Yönetim Modeli ile yönetilseydi, bugün çok daha farklı şeyleri konuşuyor olacaktık. Ben yine buradan çağrımı yapıyorum. Bizim yönetim modelimizde taklit edilmek, rol model olmak, lider olmak var. Biz hazırız. Liderlik yapmaya, örnek olmaya, taklit edilmeye de. Yeter ki birisi gelsin, desin ki bize entegre yönetim sistemleri ile kendimizi geliştirmek istiyoruz. Bütün danışmanlığını üstlenmeye hazırım.”

Türkoğlu, konuşmasını tamamladıktan sonra ASKON üyeleri ile uzunca bir süre interaktif bir sohbet gerçekleştirdi. Başkanı Fikret Okudan, oldukça verimli bir toplantının geçtiğini belirterek, “Bizlerle tecrübelerini paylaşan YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu’na ASKON ailesi olarak teşekkür ediyoruz” dedi. Okudan, Türkoğlu’na ‘Asil Duruş’ isimli tablo hediye etti.