İSTANBUL (AA) - Yeryüzü Doktorları'ndan Havva Sula, dünyada her 4 saniyede 1 kişinin yurdundan ve toprağından göç etmek zorunda bırakıldığını, 58 milyon çocuğun okula gitmediğini, 3 çocuktan birinin nüfus cüzdanı bulunmadığını belirtti.  

Bağcılar Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi'nde düzenlenen Kariyer Günleri'ne konuk olan Yeryüzü Doktorları'ndan Sula, Muhammet Atak ve Hatice Kübra Eke, bazı Afrika ve Orta Doğu ülkelerinde yaşadıklarını anlattı. 

Dünyadaki 7,2 milyar insandan 6 milyarının az gelişmiş ülkede yaşadığını, Afrika'da insanların aylık 90 lirayla yaşamını sürdürdüğünü anlatan Sula, 3 çocuktan birinin nüfus cüzdanının olmadığını kaydetti. 

Sula, dünyada her 4 saniyede 1 kişinin yurdundan ve toprağından göç etmek zorunda bırakıldığını, 58 milyon çocuğun okula gitmediğini ve her 7 çocuktan birinin yetersiz beslendiğini kaydederek, milyonlarca insanın da sığınmacı olarak yaşadığını anlattı. Lübnan, Suruç  ve Orta Afrika'daki kampları anlatan Sula, kamplarda ebe ve hemşirelik kursu verdiklerini belirtti. 

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde eğitim görürken Genç Yeryüzü Doktorları Derneği'ni tanıdığını anlatan Muhammet Atak, üyelerin dünyada bir insanlık faaliyeti yürüttüklerini kaydetti. Atak, çocuklara "Zihninizin gelişmesi için bolca kitap okuyun. Sadece okula gitmekle eğitim olmaz. Sosyal sorunlara da eğilmeliyiz. Çevreye ve topluma duyarlı olmalıyız, iyilik hareketlerinde yer almalıyız" şeklinde öğüt verdi. 

Hatice Kübra Eke de yokluk içinde yaşamalarına rağmen en güzel gülen çocukların Afrika ülkelerinde olduğunu belirtti. Çad'dan İstanbul’a gelir gelmez programa katıldığını anlatan Eke, duygularını şöyle dile getirdi:

"Biz Afrikalı çocukları çok seviyoruz. Mülteci kampındaki bir çocuğa oyuncak penguen verdiğimde yaşadığı sevince şahit olunca şaşırmıştım. Yerinde zıplayıp döndükten sonra sevinçle gülümsemişti. Çok sevinmişti."

Bağcılar Belediye Başkan Yardımcısı Şahin Köse de konukların bilgi, tecrübe ve düşüncelerinden faydalandıklarını belirterek, "Yeryüzü Doktorları bir insanlık görevi yapıyor. Suriye, Filistin ve Afrikalı sığınmacılara uzatılan yardım elleri günümüzde daha bir anlam kazandı" ifadelerini kullandı.