RİZE (AA) - Rize İl Sağlık Müdürü Dr Mustafa Tepe, "Son günlerde havaların belirgin olarak ısınması ile birlikte il genelinde özellikle ishal vakalarında belirgin bir artış yaşanmaktadır. Salgın boyutunda olmasa da mevcut durum karşısında daha da tedbirli olmak şart" diye belirtti.

Tepe, yaptığı yazılı açıklamada genelde mevsimsel ve bazı durumlarda bölgesel artış gösterebilen İshallerin en yaygın bulaşma yolunun temiz olmayan suların ve besinlerin tüketilmesi olduğuna işaret etti.

Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından sağlık kurum ve kuruluşlarındaki ishal vakalarının günlük olarak takip edildiğini ifade eden Tepe, şunları aktardı:

"Şebeke içme kullanma suyu analizleri ve bakiye klor düzeyleri düzenli olarak takip  edilmektedir. Rize merkez ve ilçe su şebekesi kontrol noktalarından düzenli olarak alınan su numuneleri sonuçları incelenmiş olup, suların kullanıma uygun olduğu tespit edilmiştir. Son günlerde havaların belirgin olarak ısınması ile birlikte il genelinde özellikle ishal vakalarında belirgin bir artış yaşanmaktadır. Salgın boyutunda olmasa da mevcut durum karşısında daha da tedbirli olmak şart".

İl genelinde kullanılan köy sularının yaklaşık yüzde 52’lik bir kısmının kirli olduğunu belirten Tepe, bu suların özellikle içme suyu olarak kullanılmaması gerektiğini ancak vatandaşların su temininde zorluk yaşayabilecekleri dikkate alındığında söz konusu suların en azından iyice kaynatılıp soğutulduktan sonra içilmesi gerektiğini, hangi köylerin sularının kirli olduğunun muhtarlarına bildirildiğini ifade etti.

Sahil şeridi boyunca deniz suyundan örnekler alınarak güvenli yüzme alanları tespit edildiğini vurgulayan Tepe, şunları kaydetti:

"Fındıklı- Kıyıcık Plajı, Fındıklı-Yeniköy Plajı, Ardeşen-Karaoğlu Plajı, Pazar-Hamidiye Plajı, Pazar-Sivrikale Plajı, Çayeli Halk Plajı, Çayeli-Limanköy Aile Plajı, Çayeli-Saklıbahçe Aile Plajı, Merkez-Alipaşa Plajı, İyidere-Sarayköy Plajı, İyidere-Yalıköy Plajı  bölgesi sürekli olarak su numunesi alınarak kontrol edilmektedir.  Buralarda yüzmenin sağlık açısında sakıncası yoktur. Belirlenen bu yerler dışında özellikle liman içlerinde ve sahil şeridinin büyük bir kısmı dolgu olduğundan kayalık dolgu alanlarında denize girmek kesinlikle tehlikelidir.  Özellikle dalgalı havalarda söz konusu bu dolgu kıyı kesimleri yosun tutmuş kaygan kayalar sebebi ile yüzme bilinse dahi ne yazık ki boğulma vakalarına sebebiyet verebilmektedir. Bu sebeple belirlenen 11 yüzme noktası dışında kesinlikle yüzülmemelidir.  Yine anne babalar çocuklarını kendi başlarına veya arkadaşları ile başlarında büyükleri olmadan katiyen denize göndermemelidirler. Özellikle dalgalı havalarda bu durum çok daha büyük önem taşımaktadır.”