Dermatoloji Uzmanı Dr. Öznur, “Malign Melanom" olarak bilinen kanser türünün dünyada görülme sıklığının hızla arttığına dikkat çekerek Dünyada görülme sıklığı oranı en hızlı artan kanser türlerinden biri olan Malign Melanom lezyonlarının yüzde 70'i cilt üzerinde geliştiği gözlemlenirken yüzde 30'unun da benler üzerinde oluştuğunu vurguladı.

Dr. Bahar Öznur, bu kanser türünün bölgesel lenf düğümlerine ardından tüm vücuda yayıldığında tedavi şansının önemli ölçüde azaldığının altını çizerek kanserli hücre, bölgesel lenf düğümlerinde gözlemlendiğinde erken evrede teşhis edilmesi ile etkin şekilde tedavi edilebilmesi mümkün olduğunu kaydetti.

Çok sayıda beni olan kişilerin yıllık olarak dermatolojik muayeneden geçmelerinin çok önemli olduğunu belirten Öznur, “Değişik görünümlü, hızlı büyüyen ve pigmente olan bir lezyonun saptanması durumunda vakit kaybetmeden doktor gözetimine alınmalı" ifadesini kullandı.

“ÇOCUKLUK ÇAĞINDAKİ GÜNEŞ YANIKLARI“MALİGN MELANOM" A YOL AÇABİLİR SONUÇLARI ÖLÜMCÜL OLABİLİR"
Cilt kanserleri melanom ve melanom dışı olarak ikiye ayrıldığını söyleyen Dr. Öznur, şöyle devam etti:
“ Deriye rengini veren melanosit adı verilen hücrelerden gelişen Malign Melanom cilt kanserleri içinde en ciddi olanıdır. Yüzde 4 oranında görülen bu kanser türü ölümcül sonuçlara yol açan kanser olması nedeni ile önem taşımaktadır. Yapılan araştırmalarda son yıllarda iki kat artış gösteren Malign Melanom'un tam olarak sonuçları açıklanmasa da ozon tabakasında meydana gelen hasar, güneş ışınlarına daha fazla maruz kalma, çocukluk çağında oluşan güneş yanıkları en önemli risk faktörleri arasında gösterilmektedir."
Dermatoloji Uzmanı Öznur risk grubuna girebilecek bireylerin özelliklerini şöyle sıralıyor; “ Açık tenli, açık renkli gözlü, kızıl-sarı saçlı veya kolaylıkla güneş yanığı gelişebilen cilt tipine sahip kişiler, uzun süre veya aralıklı olarak yoğun güneş ışığına maruz kalmış kişiler, ailesinde Malin Melanom olan kişiler, Displastik m-nevus sendromu olan bireylerde görülme olasılığı çok yüksektir."

“AVUÇ İÇİ VE AYAK TABANI BENLERİNE DİKKAT!"
Dermatoloji Uzmanı Dr. Bahar Öznur, normal şartlar altında vücudunda çok sayıda beni olanların ayna karşısında ayda bir kez benlerini kontrol etmelerinin ve yıllık olarak dermatolojik muayeden geçmelerinin son derece önemli olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:
“Ancak değişik görünümlü, hızlı büyüyen ve pigmente olan bir lezyonun saptanması durumunda ise zaman kaybetmeden acilen bir dermatoloji uzmanına başvurmalı. Çünkü özellikle en ölümcül cilt kanseri türü olan Malign Melonom geç teşhis edildiğinde tedavi şansı kalmayabiliyor. Bu muayene esnasında özellikle ayak tabanının, avuç içi ve tırnak yatağının da ihmal edilmemeli. Pek çok hasta tırnak yatağındaki renk değişikliğini mantar enfeksiyonu veya travmalara bağlı kanama olcağını düşünerek dermatolojik muayeneye çok geç geliyor. Bu da hasta için ciddi bir zaman kaybına yol açıyor. Sonuç olarak ayak tabanı, avuç içi, tırnak yatağındaki renk değişiklikleri ve benleri ihmal etmemek gerekiyor.

RİSKLİ BENLER CERRAHİ YÖNTEMLE ÇIKARILIYOR
Halk arasında benlere cerrahi girişim uygulandığında kötü huylu bir şekle dönüşebileceği veya yayılabileceği inanışı yanlış bir düşünce olduğuna dikkat çeken Dermatoloji Uzmanı Dr. Bahar Öznur, tedavi yöntemi ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Benin riskli olduğu tespit edildiği taktirde hemen cerrahi olarak çıkarılması gerekiyor. Ayrıca kanserleşmiş olan benler de yine cerrahi yöntemle alınıyor. Sonuç olarak bende herhangi bir değişiklik fark edilmesi halinde yapılacak olan işlem, benin tamamının ameliyatla çıkarılması ve patolojik incelemeye gönderilmesidir.

Benlerin çıkarılması işlemi lokal anestezi altında yapılan oldukça kolay işlemler olup, hastanın günlük hayatını etkilemez. Patoloji sonucu değerlendirilen hastalarda eğer melanom tanısı gelmiş ise ek bir cerrahi gerekebilir. Tümörün yayılımı açısından laboratuar tetkikleri ve görüntüleme yöntemleri yapılarak gereken tedaviler planlanır"
Dr. Öznur, şu değişimlerin olması durumunda hemen doktora başvurulmasını istedi: