Emre BAYLAN/ ANTALYA, () - ULUSLARARASI Antalya Film Festivali, 29 Kasım Pazar günü 52'nci kez sinemaseverle buluşacak. Festival 52'nci yıla, adından yarışma kategorilerine ve ödül miktarına kadar yarım asırlık tarihinin en köklü değişimiyle giriyor.
Aspendos Antik Tiyatrosu'nda 1950'li yılların ortalarında konserler ve tiyatrolarla temeli atılan Antalya Film Festivali, Dr. Avni Tolunay'ın 1963 yılında belediye başkanı olmasıyla, sinemayı da bünyesinde alarak film festivaline dönüştü. Bu yıl 29 Kasım'da 52'nci kez sinemaseverle buluşacak festival, yarım asrı aşan tarihinde birçok değişimi yaşadı. Belediye yönetiminde yaşanan her değişim festival tarihinde iz bıraktı, bir dönem plastik sanatı içine aldı, başka bir dönem resim festivalin içine girdi.
Festivalin içeriği yıllar içinde değişip dönüşürken Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, verilen ödüllere, ödül miktarına ve yarışma kategorilerine kadar en kapsamlı değişimi bu yıl yaşadı. Antalya'da 15- 16 Kasım tarihlerinde düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi nedeniyle ekim ayından 29 Kasım - 6 Aralık tarihlerine ertelenen festival, öncelikle ismindeki 'Altın Portakal'ı çıkararak yola devam etme kararı aldı.
Geçen yıl Taksim Gezi Parkı protestolarını anlatan 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek' belgeseli nedeniyle sansür tartışmalarının yaşandığı festivalde bu yıl belgeselle birlikte kısa film yarışmaları kaldırıldı. Festivalde belgeseller ve kısa filmlerin bir seçki olarak izleyiciyle buluşması kararlaştırıldı.
Bununla birlikte 51'inci festivalde ulusal yarışmada 350 bin lira ödüllü 'En İyi Film' ödülü, 50 bin lirası 'dağıtım' şartına bağlı olmak üzere 100 bin liraya indirildi. Ulusal kategoride in iyi ilk film, yönetmen, senaryo, müzik gibi kategorilerdeki para ödülleri de kaldırıldı. Uluslararası yarışmada ise ilk kez para ödülü belirlendi. Bu kategoride en iyi filme 50 bin euro ödül verilmesi kararlaştırılırken, yeni ödül kategorileri de uluslararası yarışmaya girdi. Bu yılın yeniliklerinden biri de en az üçte birlik bölümü Antalya'da çekilecek projelere verilecek 100 bin lira ödüllü Antalya Film Festivali Destek Fonu Ödülü oldu.
570 BİN LİRA PARA ÖDÜLÜ
Ödül bütçesi bu yıl 570 bin lira olarak belirlenen Antalya Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj Yarışması'nın 'En İyi İlk Film', 'En İyi Yönetmen', 'En İyi Senaryo', 'En İyi Görüntü Yönetmeni', 'En İyi Film Müziği' kategorilerinde yarışmalarında para ödülü kaldırıldı. Festivalde bu yıl 'En İyi Film Altın Portakal Ödülü' 50 bin euro, 2 adet 'Antalya Film Forum (AFF) Pitching Progress Uzun Metraj Kurmaca Film Ödülü' 30'ar bin lira, 2 adet 'AFF Pitching Progress Uzun Metraj Belgesel Ödülü' 30'ar bin lira, 'AFF Yapım Aşaması Uzun Metraj Ödülü' 100 bin lira, 'Antalya Film Fonu Ödülü' 100 bin lira, 'En İyi Ulusal Film Ödülü' 50 bin lira, 'Vizyon Desteği Ödülü' 50 bin lira olarak belirlendi.
ULUSAL YARIŞMA FİLMLERİ
Antalya Film Festivali'nin 'ulusal uzun metraj' yarışma kategorisinde bu yıl 14 kategoride ödül verilecek. Yönetmenliğini Atalay Taşdiken'in yaptığı 'Arama Motoru', yönetmenliğini Nefin Dinç'in yaptığı belgesel 'Artık Hayallerim Var', yönetmen Emre Konuk'un 'Çırak', Mustafa Kara'nın yönettiği 'Kalandar Soğuğu', yönetmen Ufuk Bayraktar'ın 'Kümes', Mehmet Eryılmaz'ın yönetmen koltuğunda oturduğu 'Misafir', Serdar Gözelekli'nin 'Nuna', yönetmen Erdal Rahmi Hanay'ın 'Pia', Özcan Alper'in yönettiği 'Ruzgarın Hatıraları', Selim Evci'nin 'Saklı', yönetmen Tolga Karaçelik'in 'Sarmaşık' ve Emre Şahin'in yönettiği 'Takım: Mahalle Aşkına' festivalde bu yıl ödül için yarışacak.
İLK FİLMLER DÜNYA PRÖMİYERLERİ
Festivalin bu yıl ulusal yarışmasına seçilen 12 filmden yönetmen Taşdiken'in 'Arama Motoru' ve Emre Konuk'un aynı zamanda ilk film olan 'Çırak' ve Erdal Rahmi Hanay'ın 'Pia' dünya prömiyerini yapacak. Ufuk Bayraktar'ın 'Kümes' yönetmenin ilk filmi olma özelliğini taşırken, Tokyo Film Festivali'nden En İyi Yönetmen ve İzleyici Ödülü ile ayrılan 'Kalandar Soğuğu', geçen yıl yıl Antalya Film Forum'un Work in Progress ödülünün sahibi olan Alper'in yönetmenliğini yaptığı 'Rüzgarın Hatıraları' filmi ise festivalde Türkiye prömiyerini yapacak.
ULUSAL JÜRİ
Altın Portakal'ın 52'nci yılında 'en iyileri' belirleyecek Ulusal Uzun Metraj Film Yarışma jürisi ise yönetmen ve yapımcı Ömer Vargı'nın başkanlığında, oyuncu Şerif Sezer, Emir Kusturica filmlerinin görüntü yönetmeni Mirsad Herovic, sanat yönetmeni Naz Erayda, senarist Tarık Tufan, oyuncu Şebnem Bozoklu ve Los Angeles Kent Müzesi Film küratörü Amerikalı eleştirmen Elvis Mitchell'den oluşuyor.
USTAYA SAYGI
Uluslararası Antalya Film Festivali, 52'nci yılında Yeşilçam'a Kemal Sunal'ın kişisel eşyalarından oluşan sergiyle selam verecek. Sergi Sunal'ın vefatının 15'inci yılında eşi Gül Sunal'ın katkılarıyla gerçekleşecek. AKM fuayesinde festival süresince açık kalacak sergide Hababam Sınıfı filminin unutulmaz beden eğitimi dersi sahnesinde giydiği kırmızı beyaz tişörtten, Süt Kardeşler'deki bahriyeli üniformasına kadar sanatçıyla özdeşleşmiş çok önemli parçalar yer alacak.
ULUSLARARASI YARIŞMADA PARA ÖDÜLÜ
Bu yıl ilk kez 50 bin euro ödülün yer aldığı 'Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nda ise para ödüllü 'En İyi Film Altın Portakal'ın yanı sıra ilk kez 'En İyi Yönetmen', 'En İyi Senaryo', 'En İyi Müzik', 'En İyi Kadın Oyuncu' ve 'En İyi Erkek Oyuncu' kategorilerinde de ödül dağıtılacak. 10 filmin Altın Portakal'a uzanmak için yarışacağı bu bölümde Türkiye'yi aynı zamanda Ulusal Yarışma'da da yer alan 'Kalandar Soğuğu' ve 'Rüzgarın Hatıraları' temsil edecek. Festivalin bu bölümünde Danimarka'dan yönetmenliğini Jeppe Ronde'nin yaptığı 'Bridgend', Sırbistan- Almanya ortak yapımı yönetmen Goran Radovanoviç'in 'Kuşatılmış', yönetmenliğini Alexandra - Therese Keining'in yaptığı İsveç yapımı 'Kayıp Kızlar', Hindistan ve Fransa ortak yapımı yönetmen Neeraj Ghaywan'ın 'Masaan', Şevket Emin Korki'nin Almanya ve Irak yapımı 'Taşa Yazılmış Hatıralar', Rusya yapımı Natalya Kudryashova'nın 'Devrimciler', İtalya, İsviçre, Almanya, Arnavutluk, Kosova ve Fransa yapımı, yönetmenliğini Laura Bispuri'nin yaptığı 'Yeminli Bakire' ve Filistin yapımı Hani Ebu Essed'in yönetmenliğini yaptığı 'Popstar' ödül için yarışacak.
ULUSLARARASI JÜRİ
Cam Piramit Fuar ve Kongre Merkezi'nde 6 Aralık akşamı düzenlenecek gecede 'en iyilerin' açıklanacağı festivalde 10 filmden oluşan uluslararası seçkiyi, İzlanda sinemasının usta isimlerinden Fridrik Thor Fridiksson başkanlığındaki jüri değerlendirecek. Jüride, Amerikalı kadın yönetmen Catherine Hardwicke, 2007 yılında Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye'yi kazanan '4 Ay, 3 Hafta ve 2 Gün'ün başarılı oyuncusu Romanyalı genç aktrist Anamaria Marinca, gerilim sinemasının başyapıtlarından 'Jaws'ın senaristi Carl Gottlieb, geçen yıl 'Kuzu' ile ikinci kez Altın Portakal kazanan oyuncu Nesrin Cevadzade, 'Star Wars' gibi sinemanın kilometre taşı niteliğindeki filmlerin kast direktörü Dianne Critenden ve Belçika sinemasının sıra dışı yönetmeni Dominique Derrudere yer alıyor.
ANTALYA'DA SİNEMA ZAMANI
Yarışma filmleri dışında Yılmaz Güney efsanesi 'Umut'un da yer aldığı özel gösterimlerin yer aldığı festivalde filmler AKM Aspendos Salonu'yla birlikte Migros ve Mark Antalya alışveriş merkezlerinde ayrıca Akdeniz Üniversitesi Olbia Kültür Merkezi olmak üzere 6 salonda gösterilecek. AKM gösterimleri için biletler 5 liradan hem Biletix hem de Aspendos gişelerinden alınabilecek.
AÇILIŞ TÜRKAN ŞORAY'IN, KAPANIŞ PENOLOPE CRUZ'UN
Festival 52'nci yılında senaryosu Onur Ünlü'ye ait Türkan Şoray'ın yönettiği, yapımcılığını kızı Yağmur Ünal'ın üstlendiği ve Mustafa Uğurlu, Fırat Tanış, Mehtap Bayri gibi oyuncuların yer aldığı 'Uzaklarda Arama' filmiyle açılacak. Gösterim 29 Kasım Pazar günü saat 21.30'da AKM Aspendos Salonu'nda. Festivalin kapanışını ise Penelope Cruz'un hem oyuncu hem de filmin yönetmeni Julio Medem'le birlikte yapımcı olarak yer aldığı 'Ma ma' yapacak. Gösterim, 5 Aralık Cumartesi günü AKM'de saat 21.30'da.
ONUR ÖDÜLÜ ÜÇ İSME
Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde sinemanın en iyileriyle birlikte verilen 'Yaşam Boyu Onur Ödülü' bu yıl üç sanatçıya verilecek. Yönetmen Erden Kıral'a, Yeşilçam'ın efsane isimlerinden Ayşen Gruda'ya ve kariyeri boyunca 200'e yakın filmde rol alan Kayhan Yıldızoğlu'na festivalin açılış gecesinde ödülleri takdim edilecek. Festivalin 'Yıldırım Önal Anı Ödülü' ise 52'nci yılında bir yıl boyunca Tijen Par'a emanet edilecek.
DÜNYA SİNEMASINDAN ÖNEMLİ İSİMLER
Antalya Film Festivali'nin 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' ise sinemanın efsane isimlerinden Catherine Deneuve'e verilecek. Aynı zamanda festivalin onur konuğu da olan Deneuve için rol aldığı 'Yeni Ahit', 'Şerburg Şemsiyeleri' ve 'Hindiçin' filmlerinden oluşan bir toplu gösterim de düzenlenecek. Festivalin açılış töreninde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' takdim edilecek bir diğer isimse İngiliz oyuncu Jeremy Irons. Festivalde Irons onuruna, ayırt edilememelerinin tüm avantajlarını kullanan ikiz jinekologların hikayesinin anlatıldığı 1988 yapımı 'Ölü İkizler' filmi de izleyiciyle buluşacak. Pazartesi günü Migros AVM'de gerçekleştirilecek gösterimin ardından Irons, izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.
Uluslararası Antalya Film Festivali, sinemanın bu iki isminin yanı sıra, beyazperdedeki ustalığını tiyatro sahnesine de taşıyan ve yıllardır oynadığı birbirinden farklı rollerle Hollywood ikonu olmaya devam eden Kathleen Turner'ı da ağırlayacak. Turner, 52'nci Antalya Uluslararası Film Festivali'nde başrollerini Michael Douglas ve Danny DeVito ile paylaştığı, 1989 yapımı 'Güllerin Savaşı' filminin özel gösterimine de katılacak.

FOTOĞRAFLI