Türkiye pazarına bir süredir Brezilya'dan beyaz et yani tavuk geliyor. Bu ilk bakışta normal gibi gelebilir. Ancak yine iddia o ki, bu tavuklar Kaçak yollardan pazara giriyor, iddiayı dile getirenler işin Mersin bölgesinden yapıldığını söylüyor. Unutmamak gerekir ki, Mersin daha önce de Cumhuriyet tarihinin en büyük kaçak kırmızı et operasyonları ile anılmıştı. O dönemde binlerle ifade edilen tonajda kaçak kırmızı etin Türkiye pazarına girdiği resmi olarak açıklanmıştı, şimdi benzer bir iddia beyaz et için var.

BREZİLYA TAVUĞU NASIL ANLAŞILIR?


Peki, bu tavukların Brezilya menşeli olduğu nasıl anlaşılıyor? İddia sahipleri bu soruya 'çok basit' diye cevap veriyor. Brezilya tavukları yerli tavuklara göre daha küçük ve koyu renkliymiş.

Ancak fiyatları iç piyasadaki en ucuz rakamın bile altında olduğu için kaçak Brezilya tavukları pazarda kendine yer bulmuş. Yine piyasadaki beyaz etçiler bu tavukların özellikle Güneydoğu pazarına girdiğini söylüyor.

KÜÇÜK FİRMALAR KAPANMA NOKTASINA GELDİ

Halihazırda o bölgede çok miktarda Brezilya tavuğunun satıldığını öne süren bazı beyaz et üreticileri, bu durumun üreticileri giderek zora soktuğunu hatta bazı küçük firmaların kapanma aşamasında olduğunu söylüyorlar.

Tabii bu noktada dünyanın öbür ucundan gelen tavukların kaçak bile olsalar nasıl oluyor da yerli üretimden çok daha ucuza satılabildiği sorusu gündeme geliyor. Üreticiler buna, "Bizim yemler çok kaliteli. O kadar ki dünyanın en kaliteli yemleri Türkiye'de. Buna vergi farkı da eklenince Brezilya tavukları daha ucuza gelebiliyor" yanıtını veriyorlar…