İstanbul'da düzenlenen 2. Minimal İnvaziv ve Robotik Kalp Damar Cerrahisi Sempozyumu’na yerli ve yabancı yaklaşık bin kalp cerrahı katıldı.

2. Minimal İnvaziv ve Robotik Kalp Damar Cerrahisi Sempozyumu Başkanı Prof.Dr. Cem Alhan, kalp cerrahisinde en çok yapılan ameliyatların by-pass ameliyatı olduğunu belirtiyor.

AMELİYATTAN SONRA EN SIK GÖRÜLEN PROBLEM ENFEKSİYON

Prof. Alhan, "En çok yapılan ameliyatlar by-pass ameliyatları. Ancak artık çok yaşlı, çok kırılgan ve şeker, tansiyon, böbrek yetersizliği gibi ilave problemleri olan hastalar giderek artmakta. Bunun yanında maalesef giderek daha fazla genç hasta da ameliyat etmek zorunda kalıyoruz. Kalp ameliyatlarında hastalarımızın halen en çok korktuğu şeylerin başında göğüs kemiğinin kesilmesi geliyor. Bu fikre alışmak birçok hastamız için çok güç. Bu sebepten dolayı da biz kalp cerrahları bu kemiği kesmeden ameliyat edebilmenin yollarını bulmak ve hastalarımızın bu süreci mümkün olduğunca konforlu geçirebilmeleri için sürekli arayış içindeyiz." dedi.

Prof. Dr. Alhan, ameliyat sonrası hastaların bazı problemlerle karşılaşabildiklerini kaydediyor. Ameliyat sonrası hastalarımızın en sık karşı karşıya kaldığı sorunlar, uykusuzluk, halsizlik, çarpıntı, enfeksiyon problemleridir. Ülkemizde yılda yaklaşık 70.000 kalp ameliyatı yapılmaktadır.

Prof. Cem Alhan, göğüs kafesini kesmeden robotla kalp ameliyatının yapılıyor oluşunun devrim niteliğinde olduğunu kaydediyor.

"AMELİYATTAN SONRA DİNLENME SÜRESİ DAHA AZ"

Robotik kalp cerrahisi ile hastalarımızda göğüs kemiğini kesmeden ameliyat yapabiliyoruz. Bu sayede hastalarımızda, kanama, kan nakli gereksinimi, ağrı, enfeksiyon gibi problemler çok daha az görüldüğü gibi, günlük yaşama dönüş süreleri ise ciddi bir şekilde kısalmaktadır.

Prof.Dr. Alhan, robotla tüm kalp ameliyatlarının sadece yüzde 10’unun yapılabildiğine dikkat çekiyor.

Kapak, bypass, kalp tümörleri, kalpte delik onarımı, ritm bozukluğu gibi ameliyatlar günümüzde robotla yapılabilmektedir. Bugün kalp ameliyatlarının yaklaşık % 10'luk bir bölümü robotla yapılabilirken yakın bir gelecekte bu oranın % 50-60'lara çıkma potansiyeli mevcuttur.

Prof.Dr. Cem Alhan, 2.Minimal İnvaziv ve Robotik Kalp Damar Cerrahisi Sempozyumu'nun düzenlenme amacının genç cerrahları yüreklendirmek olduğunu belirtti.

"DÜNYADA İLK 4'TEYİZ"

Robotik kalp cerrahisinde dünyada 4. Avrupa'da ise 1. sırada olmamıza rağmen ne yazık ki ülkemizde minimal invaziv kalp ameliyatları halen istenilen oranlarda yapılmamaktadır. Bu sorunun bir çok gerekçesi var. Bunlar yeterli eğitim olanaklarının olmaması, maliyet, altyapı yetersizlikleri, olarak sıralanabilir. Bu sempozyumun amacı gerek meslektaşlarımızı yüreklendirmek, gerekse halkımızda farkındalık yaratmaktır.

ROBOTLA KALP AMELİYATLARININ ÖNCÜSÜ TÜRKİYE’DE

Prof.Dr. Cem Alhan , Dr. Gregory Fontana ‘nın küçük kesilerden kalp ameliyatının Amerika Birleşik Devletleri’ndeki öncüsü olduğunu vurguluyor.

Dr. Fontana halen Uluslararası Minimal İnvaziv Kalp Cerrahisi Cemiyeti başkanı olup ABD'de NewYork Lennox Hill hastanesinde çalışmaktadır. Kendisi minimal invaziv kalp cerrahisinin Amerika'daki öncülerindendir.

KAMU HASTANESİNDE FARK ALINMADAN ROBOTİK KALP CERRAHİSİ AMELİYATLARI YAPILIYOR

Basın toplantısında konuşan Dernek Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İhsan Bakır; Türkiye de yapılan robotik kalp cerrahisi vakaların diğer ülkelere oranlara çok yüksek olduğunu belirtti. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı’na ait bir kamu hastanelerinde robotik kalp cerrahisi için fark almadan bu ameliyatları yapılmasının, kalp hastaları açısından çok büyük önem taşıdığını vurguladı.

12-13 Aralıkta İstanbul’da gerçekleştirilen 2. Minimal İnvaziv ve Robotik Kalp Damar Cerrahisi Sempozyumu’na, yerli ve yabancı Kalp ve damar cerrahları, hemşireler, perfüzyonistler, anestezist ve kardiyologlar katılıyor.