Fransa'nın başkenti Paris'te 16 Kasım 2000'de hayatını kaybeden ünlü sanatçı Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya, 2 hafta önce Sur ilçesinde bulunan tarihi Dört Ayaklı Minare'nin önünde düzenlenen basın açıklamasında çıkan çatışmada başına isabet eden kurşunla hayatını kaybeden Tahir Elçi'nin mezarını ziyaret etti.
Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi'nin de bulunduğu ziyarette bir konuşma yapan Gülten Kaya, bu ülkede yollarının hep mezarlıklardan geçtiğini, geçmeye de devam edeceğini söyledi.

UTANÇ DUYUYORUM

Kaya, "Daha kaç kadın, çocuk, yarım bıraktırılmış hayatlarını sürdürmek zorunda kalacak, bunu da bilmiyoruz. Bugün burada dostumuz Tahir Elçi'nin aramızdan alınış biçimi üzerinden, burada bulunmaktan sahiden bir yurttaş olarak utanç duyuyorum. Fakat Tahir'in varlığı ve bu dünyada bıraktığı izler üzerinden de çok büyük onur ve gurur duyuyorum. İnsanlık tarihi de hukuk tarihi de barış tarihi de Tahir Elçi'den çok onurluydu, çok adildi, çok vicdanlıydı o bir barış elçisiydi diye söz edecek.

KURŞUN SESLERİ BU ÜLKENİN UTANCI

Ama bize bu finali yaşatanlar, bugün burada bu acıyı yaşamamıza sebep olanlardan tarih bahsetmeyecek. Acıklı ve gerçek olan durum budur. Silah seslerinin gelmesi toprağın altında bile ulaşan kurşun sesleri bu ülkenin utancıdır. Onu hiç yalnız bırakmayacağız, onun değerleri bizim değerlerimizdir.
ONUN ORUNUNU DEVRALDIK

Onun vicdanını devraldık, onun onurunu devraldık. Aynı şekilde bu ülkenin tüm aklı aydınlık insanları bu devraldıkları onurlu sorumluluğu devam ettireceklerdir. Bende kendi adıma naçizane onlardan biri olmaya çalışacağım" dedi.
Mazlum-Der yöneticilerinin de bulunduğu ziyaret, edilen duaların ardından son buldu.