Başbakan Ahmet Davutoğlu, DAEŞ'e operasyon yapılıyor diyerek Türkmen sivillere saldırılmaması gerektiini söyledi. Türkmenler'in konunması için gerekli diplomatik tedbirleri alacaklarını ifade eden Davutoğlu, "Yaşananların sorumlusu MİT TIR'larına operasyon düzenleyenlerdir" diye konuştu.
Ahmet Davutoğlu, Meclis'te gazetecilerin sorularını cevapladı. Suriye'de terör faaliyetlerine karşı Türkiye'nin gereken tedbirleri alacağını söyleyen Davutoğlu, Bayırbucak'ta herhangi bir DAEŞ tehdinin bulunmadığını ifade etti. İşte Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları;
"Rus Büyükelçisi'ni çağırarak bu konudaki kaygılarımızı kendilerine aktardık. DAEŞ'e operasyon yapılıyor diyerek Türkmenlere sivillere

saldırılmamalıdır. Biz kardeşlerimizin korunması için gerekli tedbirleri diplomatik anlamda alırız. BM ile temaslarımız sürüyor. Mülteci durumunu ele aldık. Ayrıca dediğim gibi Bayırbucak Bölgesi'ndeki kardeşlerimizin kendi öz vatanında korunması için her türlü tedbiri bu alanda aldık, alma talimatını da verdik.

"SORUMLUSU MİT TIR'LARINI DURDURANLARDIR"

Bazı eleştiriler duyoyurum. MİT tırlarına yönelik operasyon yapanlar bugünkü bu katliamlardan sorumlu olan çevrelerdir. O günlerde devlet mahremiyeti içerisinde Türkmen kardeşlerimizin muhafazaları için yaptığımız yardımlara dönük operasyon yapanların da arkalarında hangi güçler olduğunu bu tabloda görüyoruz.

Ayrıca Kobani'deki katliama sesini yükseltenlerin şimdi neden sessiz kaldığını da sormak lazım.

Meselemiz insani bir meseledir. Ecdaddan gelen bir emanettir. Elimizden gelen her tedbir alınacak. Türkmenler bir taraftan DAEŞ'e karşı savaşıyorlar, dün iki köyü aldılar. Diğer tarafta da Bayırbucak hattında da rejime karşı savaşıyor. Ümit ederiz ki Suriye sınırları birgün barış sınırları olur. Türkiye bu konudaki politikasını her zamanki gibi devam ettirecektir.

"BEKLEME DEĞİL İSTİŞARE"

Bu konuda çok meraka gerek yok. Çok açık bir tablo vardır. Büyük bir zaferle çıktığımız seçim sonrasında hükümeti kuracağım. Bekleme değil bu. Tamamıyla hem istişareler, hem partimizin MYK'sı var, hem de Sayın Cumhurbaşkanımız'ın İstanbul'da olması. Az önce tekrar konuştum kendisiyle Suriye ile ilgili. Yarın Ankara'ya gelecekler, en kısa sürede hükümeti kuracağız. Burada ekleme hali durumu ortaya çıkmasın doğal bir süreçtir. Biz 7 Haziran'da Türkiye'yi hükümetsiz bırakmayız diye söz verdik şimdi 317 milletvekili ile de çıkaracağız. Görüş ayrılığı varmış gibi söyleniyor henjüz bu konuda Cumhurbaşkanımız ile detaylı bir şekilde konuşmuş değiliz. Merak etmeyin Ak Parti'nin olduğu yerde kriz olmaz."