Erol AKKIR/ANTALYA, () - MALATYA'da oturan Burcu- Hakan Şanlı çiftinin 1 yaşındaki bebekleri Azra Sultan, vücudunun bağışıklık sistemini bozan hastalıktan, babaannesi 59 yaşındaki Sultan Şanlı'dan alınan iliğin nakledilmesiyle kurtulacak. Öğle saatlerinde operasyona alınan babaanne Sultan Şanlı'dan alınan ilik, testlerin ardından akşam saatlerinde minik Azra'ya nakledilecek.
Azra Sultan Şanlı'ya, genetik Hemofagositik Lenfohistiositoz (HLH) hastalığı teşhisi konuldu. Doktorların Azra'nın sağlığına kavuşabilmesi için tek çarenin kemik iliği nakli olduğunu söylemesi üzerine Malatya'da ticaretle uğraşan Şanlı çifti, bebeklerini alıp, Antalya'daki Medical Park Hastanesi'ne geldi. Durumu son 1 aydır ağırlaşan minik Azra'ya, kemoterapi tedavisi uygulanmaya başladı. Doktorlar, Azra'ya kemik iliği nakli yapılması gerektiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKKÖK) Projesi kapsamında 1 Haziran'da başlatılan kampanyada, yaklaşık 87 bin kişinin kemik iliğinden Azra'ya uygun donör çıkmadı. Kampanya sürerken TÜRKKÖK'ten müjdeli haber geldi. Yaklaşık 2 ay önce kan örneği alınan babaanne Sultan Şanlı'nın dokularının, torunu Azra ile 10'da 10 uyumlu olduğu belirlendi.
Babaanne Sultan Şanlı, Antalya Özel Medical Park Hastanesi'nde saat 12.45'te operasyona alındı. Babaanneden alınacak ilik, gerekli testlerin ardından akşam saatlerinde minik Azra'ya nakledilecek. Baba Hakan Şanlı, "Çok mutluyuz inşallah hayırla sonuçlanır. Tek temennimiz bu, annem için de Azra için de hayırlı olur inşallah" dedi.
'İÇİMDE HEP BİR HİS VARDI'
Operasyon öncesi konuşan babaanne Sultan Şanlı ise torununa teşhis konulduğu ilk günden beri kendisinin verici olacağına dair içinde bir his oluştuğunu söyledi. Bu hissin bugün gerçekleştiğini aktaran Şanlı, "Malatya'da kan örneği vermiştim, 1 ay sonra uyumlu olduğu belirlendi. Bir süre beklememizi söylediler, belki daha genç bir vericiden ilik bulunur umuduyla bekledik. 1.5 ay önce de alt gruba bakıldı. 15 gün önce doktorlar benden ilik nakli yapmaya karar verdi. Amacımız çocuğumuzun kurtulması" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI