Mersin Büyükşehir Belediyesi, çiftçilerin teknolojiden faydalanmasını sağlamak ve ürünleri olası zararlardan korumak amacıyla, önceden bilgilendirileceği ’Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi’ projesini uygulamaya koydu.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından 8 ilçede toplam 12 mahallede kurulmak üzere Tahmin ve Erken Uyarı istasyonları temin edilerek, montajı tamamlanan istasyonlar faaliyete geçirildi. Tahmin ve Erken Uyarı istasyonları, Akdeniz ilçesinin Nacarlı Mahallesi, Tarsus ilçesinin Sayköy, Cinköy ve Kerimler mahalleleri, Çamlıyayla ilçesinin Sebil Mahallesi, Toroslar ilçesinin Atlılar, Yüksekoluk, Kavaklıpınar mahalleleri, Mezitli ilçesinin Sarılar Mahallesi, Silifke ilçesinin Uzuncaburç Mahallesi, Gülnar ilçesinin Köseçobanlı Mahallesi, Mut ilçesinin Köselerli Mahaleleri’nde kuruldu.
Kurulan sistem ile ürün popülasyonuna göre şeftali, erik, kiraz, elma, zeytin, kayısı, bağ ve sebze yetiştiriciliği yapılan bölgelerde güvenilir, izlenebilir ve sürdürülebilir meyve-sebze üretimi için üreticilerin bilinçlendirilmesi sağlanacak. Bitkisel üretimde don, hastalık ve zararlılarla mücadelede ilaçlamanın gerekli olup olmadığına karar vermek, en uygun ilaçlama zamanını saptamak, üreticileri uyarmak ve böylece onları bu zararlıların mücadelesinde gereksiz harcama, fazladan iş gücü ve zaman kaybından kurtarmak, zirai ilaçların insan sağlığına ve çevreye verdiği zararı en aza indirmek amacıyla kurulan Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi’nden alınan veriler doğrultusunda değerlendirme yapılacak. Değerlendirmeler sonucunda sisteme kayıtlı üreticilere kısa mesaj yolu ile zirai ilaçlama yapmaları gerektiği bilgisi verilecek. Uyarı harici zamanda tahmini gözlem ve alışkanlıklara dayalı gereksiz ilaçlama yapılmasının önüne geçilmesi, dolayısıyla tüketicilerin kalıntı problemi olmayan ve daha az ilaçlamayla, daha sağlıklı ürünler yetiştirmesi hedefleniyor. Ayrıca sistem sayesinde üreticilere don, yoğun yağış ile ilgili uyarılar yapılarak, ürünler için doğru zamanda doğru önlemler alınabilecek.