Nermin UÇTU/MANİSA, () - MANİSA Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Konan, kentteki kadınların eğitim, sağlık, çalışma yaşamında erkeklerden geride olduğunu belirtti. 2014 yılına yapılan araştırmalarda Manisa'nın kadına yönelik şiddette 20'nci sırada yer aldığını kaydeden Konan, eğitimde 49'uncu sırada olduğunu söyledi.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Konan, Manisa'daki kadınlarla ilgili istatistiklere göre kadınların temel haklarını kullanmada, hizmetlere erişimde erkeklerle eşit konumda olmadığını açıkladı. 2012 ve 2014 yılları arasında yapılan araştırmaların sonuçlarını paylaşan Konan, kadınlara yönelik hizmetler, eğitim, sağlık, çalışma yaşamı ve karar mekanizmalarında kadının yerinin irdelendiğini söyledi. 2014 yılında elde edilen son verilere göre kadına yönelik aile içi şiddette Manisa'nın Türkiye sıralamasında 20'nci sırada yer aldığını belirten Konan, şöyle dedi:
"Manisa ergen doğumlarda 37, istihdamda 24, eğitimde ise, 49'uncu sırada yer alıyor. Batıda bir il için kadınların eğitimde Manisa'nın 49'uncu sırada yer alması üzücü bir durumdur. 25 yaş üstü üniversite mezunu kadın oranımız sadece yüzde 6.31, erkek oranı iste 10.61, 15 yaş üstü lise mezunu kadın oranı yüzde 14.4 iken bu oran erkeklerde yüzde 19.9'dur. Manisa'da 50 yaş ve üzeri okuma yazma bilmeyen kadın oranı yüzde 16'dır." 
Manisa'nın sosyo ekonomik gelişmişlikte 23'üncü sırada yer aldığını vurgulayan Konan, çalışma yaşamında da Manisa'daki kadınların erkeklerden geride olduğunu ifade etti. Konan, şöyle konuştu:
"Manisa'da 15-65 yaş arası kayıtlı kadın çalışan oranı yüzde 16, erkeklerde ise yüzde 51'dir. Belediyelerde de kadın çalışanların oranı yine erkeklere göre oldukça düşük. Belediyelerde çalışanların sadece yüzde 19'u kadın. Aynı şekilde kadınların günlük kazanç oranı yine erkeklere göre düşüktür. Kadının prime esas günlük kazancı yüzde 42.98 iken bu rakam erkeklerde yüzde 52.15'dir." 
Konan, son olarak Manisa'da kadınların karar mekanizmalarına katılma oranları hakkında bilgi vererek, belediye meclislerinde kadınların sadece yüzde 13.2 temsil edildiğini belirtti.

FOTOĞRAFLI