AK Parti seçim sonuçlarına ilişkin ilk değerlendirmelerini yaparken, yol haritası da şekillenmeye başladı. Önceki gece yapılan toplantılarda AK Parti'nin ağır toplarının bundan sonra yapılacaklar konusunda kafa karışıklığı olmadığını ve sandığın mesajının alındığını vurguladığı öğrenildi. 13 yıldır, her dönemde milli irade vurgusu yapan AK Parti, bir kez daha milli irade diyecek ve sandık mesajının gereğini yapacak. Sandıktan çıkan ilk sonucun "uzlaşma ve koalisyon" mesajı olduğu değerlendirildi. Bu mesajın gereğinin yapılacağı kaydedildi. Edinilen bilgilere göre, AK Parti kavgacı bir görüntü vermeyecek ve koalisyon için tüm partilerle görüşecek. Ancak bu görüşmelerde 3 temel kırmızı çizgiden asla taviz verilmeyecek. Koalisyon görüşmelerinde "Paralel yapı ile mücadeleden taviz verilemez. Çözüm iradesi devam ettirilmeli. Yüzde 52 halkoyları ile seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı olan Tayyip Erdoğan'ın konumu ve meşruiyeti asla tartışılamaz" vurgusu yapılacak. Görüşmeler sonunda koalisyon şekillenmezse "Erken seçim" çağrısı yapılacak.

AK Parti kulislerinden elde edilen bilgilere göre, seçim sonuçları sonrası sandıktan çıkan iradenin gereğinin yerine getirilmesi kararı alındı. Milli iradenin "uzlaşma ve koalisyon" yönünde karar verdiği ve bunun için çalışılacağı ifade edildi. Buna göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Genel Başkan Ahmet Davutoğlu'nu hükümet kurma ile görevlendirmesinin ardından koalisyon için çalışmalar başlayacak. Kavgacı bir görüntü asla verilmeyecek, halk iradesinin istediği "uzlaşma" için çaba gösterilecek. Tüm koalisyon arayışı süreçleri açık ve şeffaf işletilecek. Böylece süreç başarıya ulaşamazsa, gidilecek erken seçimde de halka koalisyon başarısızlığının nedenleri anlatılmış olacak. Sandıktan çıkan partilerin oy oranlarına göre, önce CHP, ardından MHP ve son olarak da HDP ile görüşülecek. AK Parti'nin görüşmelerde 3 kırmızı çizgisi olacak:

KADIN VEKİL REKORU

1- PARALELE TAVİZ YOK: 17-25 Aralık darbe girişimlerini yapmış, devletin kılcal damarlarına kadar sızmış paralel yapı, Milli Güvenlik Kurulu tarafından "Ulusal güvenliğe tehdit" olarak kabul edildi. Paralel yapı ile mücadele iktidar değil devlet mücadelesi. Yapının ihanetleri unutulamaz, bu ihanet şebekesine asla taviz verilmez. Koalisyon nasıl olursa olsun, paralel yapının yaptığı ihanetlerin hesabı sorulacak, devlet içindeki uzantıları temizlenecek.

2- ÇÖZÜM İRADESİ SÜRECEK: AK Parti oylarının düşmesini göze alarak Çözüm Süreci'nin sonuna kadar arkasında olmuştur. Sandık sonucu, iradenin devamının istendiğini göstermiştir. Çözüm Süreci'nde izlenen yol haritası devam ettirilecek, ancak hatalardan da ders çıkarılacak. Doğu ve Güneydoğu'da terör örgütünün şımarıklığına, seçim sonuçlarından forsatçılık devşirmesine asla izin verilmeyecek.

3- ERDOĞAN'IN MEŞRUİYETİ TARTIŞILAMAZ: Muhalefet partilerinin koalisyonda önceliğinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sembolik olarak göreve devam etmesi ve gücünün kırılması olacağı değerlendirmesi yapıldı. İlk defa halkın doğrudan katılımı ile yapılan seçimlerde yüzde 52 ile seçilen cumhurbaşkanının meşruiyeti ya da konumu asla koalisyon pazarlığı yapılmayacak. Erdoğan'ın seçildiği 10 Ağustos seçimleri ile 7 Haziran seçimlerinin birbirine karıştırılmasının yanlış olacağı belirtilecek.

BUGÜN BEŞTEPE'DE
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu arasında 7 Haziran 2015 seçimlerinin ardından merakla beklenen görüşme, bugün gerçekleşecek. Cumhurbaşkanlığı Sarayı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, daha önceki hükümet kurma ve seçim sonrası teamülleri devam ettirilecek. Davutoğlu, istifasını bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunacak. Görüşmenin dün gerçekleşmesi bekleniyordu ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ankara'ya geç gelmesi, Başbakan Davutoğlu'nun da AK Parti'de gerçekleştirdiği Bakanlar Kurulu ve istişare toplantıları nedeniyle bugüne kaldı. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan dün akşam saatlerinde Ankara'ya geldikten sonra, yakın çalışma arkadaşlarıyla Beştepe Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir araya geldi. (Sabah)