Atatürk Barajı istihdamı katlayacak! Bir milyon 750 bin kişi...
Türkiye'nin en  verimli tarım arazilerinin bulunduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne su veren  Atatürk Barajı'nın yapımı devam eden sulama kanallarının tamamlanmasıyla bölgede  istihdam edilenlerin sayısının 1 milyon 750 bin kişiye çıkarılması öngörülüyor

Devlet Su İşleri (DSİ) 15. Bölge Müdürü  Oğuz Kasap, Atatürk Barajı'nın yapımı devam eden sulama kanallarının  tamamlanmasıyla bölgede istihdam edilenlerin sayısının 1 milyon 750 bin kişiye  çıkarılmasının planlandığını bildirdi.

Kasap, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kapasitesiyle dünyanın sayılı  büyük barajlarından olan Atatürk Barajı'nın, potansiyeli itibarıyla "Barajların  efendisi" olarak nitelendirildiğini söyledi. Türkiye'nin en önemli hububat üretim alanlarının bulunduğu Güneydoğu  Anadolu Bölgesi'ndeki ovalara, dev sulama kanalları sayesinde Baraj'dan su  ulaştırıldığını ifade eden Kasap, halen birçok il ve ilçede de sulama  kanallarının inşaatının sürdüğünü belirtti.

Baraj'da, bölge çiftçisine kurak yıllarda dahi yetebilecek düzeyde su  bulunduğunu anlatan Kasap, şu an yaklaşık 3 milyon dekar arazinin Baraj sayesinde  sulandığını kaydetti. Kasap, yeterli su sayesinde etkin sulama imkanı bulan bölge  çiftçisinin her geçen yıl daha fazla tarımla uğraşmaya başladığını dile getirdi.

Barajın ulaşabileceği bölgelerdeki sulama kanalı inşaatlarının  sürdüğüne işaret eden Kasap, "Atatürk Barajımız 9 milyon 320 bin dekar sahayı  sulayabilecek şekilde projelendirildi. Bunun içerisinde Harran, Suruç ve  Bozova'daki projelerimiz büyük oranda tamamlandı. Birecik ve Mardin ana kanalı  üzerindeki diğer sulama projelerimizi de hızlı bir şekilde hayata geçirmeye  çalışıyoruz. Şu ana kadar yaklaşık 3 milyon dönüm sahaya su veriyoruz, bu,  yaklaşık 500 bin kişiye istihdam sağlanıyor demektir." diye konuştu.

"TERSİNE GÖÇ BEKLENİYOR"

GAP Eylem Planı kapsamında bölgedeki yatırımların kararlılıkla  sürdüğünü vurgulayan Kasap, özellikle gelecek yıl Mardin ve ilçelerinin büyük  oranda tarımsal sulamaya kavuşacağını belirtti.

Dünyada her geçen gün tarımsal ürünlere talebin arttığını ve buna  paralel olarak sektörde daha fazla istihdamın sağlanmasının öngörüldüğüne değinen  Kasap, bu kapsamda Türkiye'nin de hazırlık yaptığını dile getirdi.

Atatürk Barajı'nın sulama kanallarının tamamlanmasıyla bölgedeki  istihdamın katlanarak artacağını vurgulayan Kasap, "Proje kapsamında Mardin,  Kızıltepe, Derik ve Nusaybin'e kadar sulamalarımız ulaşacak. Bu sulamalarımız  tamamlandıktan sonra bu bölgede binlerce kişiye istihdam sağlanmış olacak. Yani  bugün Şanlıurfa ve diğer illerden batıya bir göç varsa, bu sulamayla beraber  tekrar geriye dönecek diye bekliyoruz. Şu an 500 bin kişiye istihdam sağlanmış  durumda, 2019'da bir milyon 750 bin kişi istihdam edilecek." şeklinde konuştu.

kaynak:milliyet