CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) İzmir İl Kadın Kolları eski Başkanı Özgün Utku'ya, İzmir Birinci Kordon'daki Atatürk Müzesi'nin bir türlü bitmeyen tadilatı ve açılış tarihinin sürekli ertelenmesi nedeniyle yaptıkları basın açıklamasında, "Yalancı Çoban" hikayesi benzetmesi yapmasından dolayı, İzmir Valisi Mustafa Toprak'a hakaret ettiği gerekçesiyle açılan davada, temyiz yolu kapalı olarak 1740 TL para cezası verildi.
İzmir'de, 2011 yılında ziyarete kapatılan Birinci Kodon'daki Atatürk Müzesi'nin uzun süren tadilatına ve sürekli açılış tarihinin ertelenmesine tepki gösteren CHP İl Kadın Kolları üyeleri, Atatürkçü Düşünce Derneği üyelerinin ve vatandaşların da katılımıyla, 10 Kasım 2014 tarihinde bir basın açıklaması yaptı. Atatürk Müzesi'nin önünde yapılan basın açıklamasında o dönemde CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı olan Özgün Utku, "İzmir Atatürk Müzemiz 3 yıl kadar önce restorasyon gerekçesi ile kapandı. Bu sadece bir aldatmacaydı. ADD şubeleri, hepinizin hatırlayacağı gibi, burada, 26 Ekim 2013 günü vatandaşın da ciddi destek verdiği basın açıklaması yaptı ve müzenin açılmasını istedi. O günlerde Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik bir açıklama yaptı. 14 Kasım 2013 günü ihale yapılacağını ve müzenin 330 gün sonra ziyarete açılacağını açıkladı. Yani 10 Ekim 2014 günü Atatürk Müzesinin ziyarete açılacağı açıklandı. Bugün 10 Kasım 2014 Atatürk Müzesi açık mı arkadaşlar? Bir gazede haberinde İzmir Valisi Mustafa Toprak, Atatürk Müzesi'nin restorasyonunun 10 Kasım'a tamamlanacağını söylemiş. Tekrar soruyorum bugün 10 Kasım 2014 müze açık mı? 7 Kasım 2014'te Kültür Bakanlığı, Müzenin baharda açılacağını açıkladı. Sizin de zaman zaman Yalancı Çoban masalını hatırladığınız oluyor mu" dedi. Açıklamaya katılanlar "Evet" yanıtı verdi. Bunun ardından da topluluk üç kez "yalancı çoban" diye bağırdı ve açıklama sona erdi.
Bu basın açıklamasının ardından Özgün Utku hakkında, İzmir Valisi Mustafa Toprak'a hakaret ettiği suçlamasıyla dava açıldı. İzmir 14'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılama sonunda Utku, suçlu bulunarak 87 gün hapis cezası karşılığı, günlüğü 20 TL'den olmak üzere 1740 TL para cezasına çarptırıldı. 2 Bin liranın altındaki para cezaları için temyiz yolunun kapalı olması nedeniyle karar kesinleşti.
Sürece ilişkin bir açıklama yapan CHP İzmir İl Kadın Kolları eski Başkanı Özgün Utku, " Ben o basın açıklamasını, yetkililerin müzenin açılış tarihiyle ilgili daha önce yaptıkları açıklamaların yer aldığı gazeteleri de göstererek yaptım. Basın açıklamasındaki 'Yalancı Çoban' sözü ve sloganı ile Vali Toprak da kastedilmedi. Açıklamanın bütününden böyle bir anlam çıkması da mümkün değil. Ancak ceza verildi ve karara itiraz hakkı da yok. Hiçbir ceza, Atatürk'ün mirasına sahip çıkmamıza engel olamayacaktır. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün anısına, mirasına, devrimlerine sahip çıkmaya devam edeceğiz. Mustafa Kemal Atatürk'ün açtığı aydınlık yolda yürüme azmi ve kararlılığı içinde olan, bu konuda benim gibi bedeller ödeyen, tüm dostları sevgi ve saygılarımla selamlıyorum" dedi.
Restorasyon çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan Atatürk Müzesi, 19 Mayıs 2015 tarihinde hizmete açıldı.

FOTOĞRAFLI