ÇORUM (AA) - Çorum'da yaşayan emekli öğretmen Hasan Ali Kalayoğlu'nun çocukların televizyon veya cep telefonu başında vakit geçirmelerini önlemek amacıyla yazdığı kitapta 53 geleneksel oyun anlatılıyor.

Kalayoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüzde çocukların genellikle bir araya geldiklerinde oyun oynamak yerine cep telefonu veya televizyonla ilgilendiklerini söyledi.

Arkadaşlarıyla bir araya geldiği bir ev ziyaretinde çocukların anne ve babalarından istedikleri cep telefonuyla oyun oynadığını, bazılarının da televizyonda çizgi film izlediklerini dile getiren Kalayoğlu, "Çocuklar bir süre sonra anne babalarına 'Hadi gidelim, sıkıldım' şeklinde sözler söylemeye başladı. O anda bizim çocukluğumuzda oynadığımız oyunlar aklıma geldi. Çocukları bir araya toplayıp bu oyunları öğrettim. Onlar da anne babalarını rahatsız etmeden bu oyunları oynamaya başladı" dedi.

Çocukların bir araya geldiklerinde ne yapacaklarını bilemediklerini, cep telefonu ile oynayarak ve televizyon izleyerek sosyalleşmeden uzaklaştıklarını vurgulayan Kalayoğlu, bunun üzerine kendisinde geleneksel oyunları anlatan kitap yazma düşüncesi oluştuğunu kaydetti.

Böylece çocukların sosyalleşmesini amaçladığını ifade eden Kalayoğlu, "Kitabımda Çorum'un yanı sıra Türkiye'nin farklı yerlerinde oynanan saklambaç, birdir bir, uzun eşek gibi oyunlar yer alıyor. 'Oyun Kenti İskilip' adını verdiğim kitapta 53 oyunu ve bu oyunların nasıl oynandığını anlattım" diye konuştu.

Kitabın İskilip Belediye Başkanlığının desteğiyle sosyal sorumluluk projesi olarak hazırlandığını belirten Kalayoğlu, belediyeye ait kültür yayınları kapsamında yayımlanıp ücretsiz dağıtıldığını söyledi.

Kitabın yayımlanmasının ardından olumlu tepkiler aldığına dikkati çeken Kalayoğlu, şöyle konuştu:

"Bu oyunları bilen son neslin biz olduğunun farkına vardım. Kitap yayımlandıktan sonra geniş bir kesime ulaştı. Amerika'dan, Avusturya'dan beni arayanlar, elektronik posta aracılığıyla bana ulaşanlar oldu. Önemli ve güzel bir eser ortaya çıkardığım söylendi. Hatta bazı televizyon kanallarında kitapta yer alan oyunları görüntülü olarak yayınlamak için izin istediler. Ben vicdani olarak rahatım. Görevimi yaptım. Bu kitap artık tüm Türkiye'nin ve çocukların."

- Şimdi de kitabın ikinci cildi için çalışıyor 

Kalayoğlu, anlaşılması için tarif etmek yerine çocukluk arkadaşlarını kahraman olarak kullanıp oyunları öyküleştirerek anlattığını dile getirerek, aldığı olumlu tepkilerin ardından kitabın ikinci cildini çıkarmak için çalışmaya başladığını bildirdi.

Kitabın ikinci cildinde de yine unutulmuş oyunları gündeme getireceğine işaret eden Kalayoğlu, "Kitabın ikinci cildi için çalışmaya başladım. Bana ulaşan kişiler, bilmediğim oyunları da anlattılar. Çocukluklarında oynadıkları oyunları dile getirdiler. Ben de kitabın ikinci cildinde 40'a yakın oyun anlatacağım" dedi.