TOKAT (AA) - EKBER TÜRKOĞLU - Zengin mermer rezervlerine sahip Tokat'ta, mermer üreticilerinin Turhal ilçesinde kümeleşmesi amaçlanıyor.

Turhal Kaymakamı Bünyamin Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğal taş zengini Türkiye'nin en önemli ihracat ürünlerinden birinin mermer olduğuna işaret etti.

Türkiye'nin jeolojik yapısı itibarıyla mermer rezervlerinin zengin olduğunu dile getiren Yıldız, "Madenlerin ekonomiye dönüşmesi bizim için önemli. Mermer bize katma değer üretiyor, para getiriyor. İşlediğinizde daha çok kazanıyorsunuz. Dünyanın birçok yerinde Türk mermerini görürsünüz" dedi.

- "Türkiye'de mermer rezervi arasında Tokat'ımız ön sıralarda yer alıyor"

Yıldız, Türkiye'de mermerin çıkartılıp işlendikten sonra satıldığına dikkati çekerek, "Dünyadaki mermer rezervinin yüzde 40'ı Türkiye'de. Türkiye'de mermer rezervi arasında Tokat'ımız ön sıralarda yer alıyor. Mermer üreticilerinin Turhal Organize Sanayi Bölgesi'nde kümeleşmesini istiyoruz. Tokat'taki rezervin çoğu Turhal ilçesinde. Turhal limanlara yakın, içinden demir yolu geçiyor. Burada mermer altyapısı var. Mermer işiyle uğraşanlarla görüşüyoruz. Kümeleştirmeye çalışıyoruz. Turhal'da çıkan ve işlenen mermeri Türkiye ihracatında belli bir noktaya çekmek istiyoruz" diye konuştu.

-"Bakir olan işletebilecek ocaklarımız var"

Tokat ve yöresinde onlarca mermer ocağının bulunduğunu anlatan Yıldız, "Bakir olan işletebilecek ocaklarımız var. Organize sanayide mermercileri toplamak istiyoruz Ortadoğu, Uzakdoğu ülkelerine ihracat yapıyoruz. Rusya, İsrail, Dubai ve Çin bu ülkelerden sadece birkaçı. Turhal'ın mermerde markalaşacağına inanıyoruz. Bu konuda tecrübemiz ve altyapımız var. Bundan sonra da gereken ne varsa onu yapacağız" ifadelerini kullandı.

Yıldız, mermer yatırımcılarını Turhal'a davet ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Buradan hiçbir zaman ellerinin boş dönmeyeceğini bilsinler. Turhal'ımızın rezerv bakımından hem de tecrübe bakımından, altyapı bakımından sıkıntısı yok. Hammadde konusunda sıkıntımız yok. Denenmiş ocaklarda üreticilerimiz memnun. Turhal'a has bej mermerimiz var. Güzel ve tutulan bir mermer. Rezerv ve traverten yönünden sıkıntımız yok."