Burak GEZEN-Mustafa SUİÇMEZ/ ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE Savaşları'nın 100'ncü yılı nedeniyle geçen 25 Nisan'da yapılan Gelibolu Yarımadası'nda yapılan Anzak törenlerine yoğunluk nedeniyle katılamayan Yeni Zelandalılar için düzenlenen ikinci anmaya, Türk halkının duygularını incittiği ve danstaki bazı figürler halk tarafından müstehcen bulunduğu gereçesiyle 2005 yılındaki törenlerde başbakanlığın girişimiyle programdan çıkatılan 'haka dansı' damgasını vurdu. 10 yıllık aradan sonra Yeni Zelandalı askerler tarafından tekrar sahnelenen dansı, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar ile 2'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç de izledi.
Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı nedeniyle geçen 25 Nisan'daki törenlere katılmayan Anzak torunları için Gelibolu Yarımadası'nda 6 ve 8 Ağustos'ta ikinci bir anma töreni düzenlendi. Avustralya Hükümeti tarafından 57'inci Alay Şehitliği, Anzak Koyu ve Lone Pine Anıtı'nda 6 Ağustos'taki törenlerin ardından bugün ise Yeni Zelanda Hükümeti tarafından Conkbayırı'ndaki Yeni Zelanda Anıtı'nda anma töreni düzenledi. Saat 17.00'de başlayan tören, 1.5 saat sürdü. Törene Yeni Zelanda Genel Valisi Jerry Mateparae, Avustralya Genel Valisi Peter Cosgrove, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, Yeni Zelandalı askerler, savaşa katılan ülkelerin temsilcileri ve Anzak torunları katıldı. Tören, Yeni Zelanda askeri birliklerinin yerini alması ile başladı. Ardında ilahiler okundu, dua edildi.
Törende bir konuşma yapan Yeni Zelanda Genel Valisi Jerry Mateparae, Çanakkale'de 100 yıl önce yaşanan savaşı ve acıları anlattı. Mateparae, "Bugün 8 Ağustos'ta Yeni Zelandalılar 100 yıl önce Conk Bayırı Muharebesinde vatandaşlarımızın sergilediği tavrı hatırlıyorlar. Yeni Zelanda askeri tarihçisi olan Mc Gibbon muharebeyi 'cesaret ve azmin destanı' olarak tanımlamaktadır. Gelibolu'ya önceki gelişimlerimden birisinde, sırt hatlarından Conkbayırı'nı askerlerimizin izlediği rotanın izini sürdüm. Askerlerimizin üzerinde savaştığı araziyi deneyimlediğimizde ve suyolları ile sırt hatlarına baktığımızda, mücadelelelerin büyüklüğü karşısında şaşkına dönüyoruz. Aylar süren kötü beslenme ve hastalıklarla zayıf düşen askerlerin hala şevkle ve azimle savaşabilmeleri insanı afallatıyor. Yüzyıl sonra bu savaşın ikinci yüzüncü yıldönümü zamanı geldiğinde, umuyorum torunlarımız burada olurlar. Bu isimsiz askerler anıtındaki ve yakındaki mezarlarda bulunan isimlere bakarak tarihimizi öğrenir ve Malone'un 'yürekli centilmenler. Olabildiğince muhteşem ve cesur' olarak tanımladığı askerlerimize saygılarını sunarlar" diye konuştu.
Konuşmanın ardından Yeni Zelanda Anıtı'na çelenkler sunuldu. Yeni Zelanda ve Türkiye milli marşları eşliğinde bayraklar göndere çekildi. Yeni Zelandalı bir grup yerlinin geleneksel kıyafetlerle oluşturduğu koro tarafından ilahiler seslendirdi.
Törende Yeni Zelandalı askerler, Türk halkının duygularını incittiği ve danstaki bazı figürler halk tarafından müstehcen bulunduğu için 2005 yılındaki törenlerde başbakanlığın girişimiyle programdan çıkatılan haka dansını sahneledi. Yaklaşık 5 dakika süren haka dansında ilginç figürler sergilendi. Haka dansını Yeni Zelanda Genel Valisi, Çanakkale Valisi ve Avustralya Genel Valisi saygı gereği ayakta izledi. Yeni Zelanda Genel Valisi, haka dansının figürlerinin yanlış anlaşılmaması için gösteri sırasında Çanakkale Valisi Çınar'ın kulağına bilgiler aktardı. 10 yıl sonra tekrar sahnelenmesine izin verilen haka dansının ardından tören sona erdi.

FOTOĞRAFLI