Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen’de, Husiler ve onlara destek veren devrik lider Ali Abdullah Salih yanlıları ile Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin desteklediği yönetim yanlısı gruplar arasındaki çatışmalar, bazı kentlerde devam ediyor.

Nüfusun yüzde 80'ini doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyen çatışmaların en masum kurbanları ise yine çocuklar oluyor...



ANNESİ ÇARESİZLİK İÇİNDE BAŞUCUNDA BEKLİYOR
Reuters fotomuhabiri Abdülcabbar Zeyad'ın çektiği bu kareler, savaşın en acı boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi. Liman kenti El Hudeyde'deki bir hastanede, açlıktan bir deri bir kemik kalmış halde yatan çocuğun, kolunu emerken çekilmiş fotoğrafı yürekleri sızlattı. Minik çocuğun annesi ise çaresizlik içinde, hasta yatağında çocuğunun başucunda bekliyor.



BM: YEMEN'İ KİMSE GÖRMÜYOR
Birleşmiş Milletler (BM) Yemen İnsani Yardım Koordinatörü Jamie McGoldrick, Arap coğrafyasında yaşanan çatışmalar nedeniyle Yemen’in küresel ilgi alanında görünmez hale gelmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

McGoldrick, BM radyosuna verdiği demeçte, Suriye, Libya veya Irak gibi Arap coğrafyasındaki çatışmaların daha çok jeopolitik alanda yaşandığına işaret ederek, "Arap coğrafyasında yaşanan çatışmalar, Yemen’i küresel ilgi alanında görünmez hale getirdi. Bu kabul edilemez" dedi.

Yemen’de yaşanan çatışmaların yansımalarının ülkenin her kesiminde görülebileceğini dile getiren McGoldrick, halkın yüzde 80’inin olaylardan doğrudan ya da dolaylı şekilde etkilendiğini vurguladı.

McGoldrick, uluslararası toplumun, Yemen’de yaşanan insani sıkıntıları farklı algıladığını söyleyerek, sıkıntıları görüp, onlara karşılık verebilmek için daha tutarlı bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğini kaydetti.

Yemen’de çatışmaların şiddetlenmesiyle insani durumun daha da kötüleştiğini söyleyen McGoldrick, geçtiğimiz nisan ayında yeniden başlayan şiddet olaylarının bir an önce durdurulması gerektiğinin altını çizdi.

McGoldrick, çatışmaların, geçen ay askıya alınan diyalog müzakerelerinin ardından yoğunlaştığına işaret ederek, "Ülkedeki insani durumun kötüleşmesinin temel nedeni bu. Mevcut durumun iyileştirilmesi için şiddet olaylarının durdurulması gerekiyor." ifadesini kullandı.



Halihazırda kara ve havadan düzenlenen saldırılarda artış yaşandığını bunun da başta Sa’da ile başkent Sana olmak üzere ülkenin pek çok bölgesinde sivil ölümleriyle sonuçlandığına dikkati çeken McGoldrick, "Çatışmalarda ayrıca yollar ve iletişim ağları, benzin istasyonları, köprü ve hükümet binaları ile altyapı da zarar görüyor. Bu durum insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını engelliyor" diye konuştu.

McGoldrick, tüm bölge ülkeleri ve uluslararası toplumun herkes gibi barış ve geleceklerini inşa etmeleri için Yemenlilere fırsat vermeleri gerektiğini söyleyerek, Yemenlilerin, Kurban Bayramı’nı refah ve mutluluk içinde geçirmelerini temenni ettiğini dile getirdi.

Yemen’de yaşanan çatışmalara çözüm bulunması amacıyla BM gözetiminde belirli aralıklarla müzakereler düzenlenmişti. Cenevre’de düzenlenen müzakerelerin ilki, Haziran 2015’te, İsviçre’nin Biel kentinde ikinci tur Kasım 2015’te yapılırken son olarak Kuveyt’te düzenlenen müzakere süreci ise geçtiğimiz ay askıya alınmıştı.