Taylan YILDIRIM/İZMİR () - MANİSA'nın Gölmarmara İlçesi'nde, asma yaprağı toplamaya giden 15 tarım işçisinin can verdiği kazanın ardından tutuklanan tanker sürücüsü E.İ. hakkında, 'Bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. İfadesinde Balıkesir'de bir saat mola verdiğini, Akhisar - Gölmarmara kavşağında sahur yaptığını söyleyen E.İ.'nin, aracın GPS kayıtlarına göre 22.15'te İstanbul'dan hareket ettiği, feribota bindiği, kaza yerine ulaştığı saat 05.02'ye kadar da hiç durmadığı ortaya çıktı.
Gölmarmara İlçesine bağlı Hacıveliler Köyü yakınlarında 6 Temmuz sabahı meydana gelen kazada, E.İ.'nin kullandığı 10 P 8765 plakalı süt tankeri ile Seydi Aydın yönetimindeki 45 SA 3779 plakalı kamyonet çarpıştı. Çarpışma sonrasında kamyonette bulunan ve Salihli'nin Çökelek Köyü'nden, bağ yaprağı toplamaya giden sürücü Seydi Aydın'ın yanı sıra (52), kasasında bulunan eşi Ayşe Aydın (47), Nesrin Aydın (27), Kezban Uysal (67), Fadime Orhan (48), Zeynep Uysal (32), Ümmühan Uysal (30), Durdane Kaya (40), Burak Kaya (15), Ümmühan Demirkol (38), Zeynep Zengin (35), Azize Kars (52), Ayşe Yaşar (40), Zekiye Çetin (54) ve Yıldız Öztürk (41), hayatını kaybetti. Kaza sonrasında gözaltına alınan tanker sürücüsü E.İ., kazanın nasıl meydana geldiğini bilmediğini ileri sürmesine rağmen tutuklandı. Gözyaşlarıyla toprağa verilen 15 tarım işçisinin bulunduğu mezarlık özel olarak düzenlendi.
GPS KAYITLARI GERÇEĞİ ORTAYA ÇIKARDI
Kazadan sonra oluşturan bilirkişinin raporunda da tam kusurlu bulunan tutuklu tanker şoförü E.İ. için iddianame hazırlandı. E.İ. hakkında, 'Bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Sanığın Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacağı açıklandı. Bu arada kaza sonrasında tanker şoförünün ifadesinde de yalan söylediği ortaya çıktı. E.İ., ifadesinde, tankeri, saat 22.23 sıralarında Bursa'da aldığını, Balıkesir'de bir saat mola verdiğini, Akhisar - Gölmarmara kavşağında da sahur yaptığını ileri sürdü. Ancak tankerini GPS kayıtlarına göre ise gerçek ortaya çıktı. Tankerin, saat 22.15'te İstanbul Ümraniye'den yola çıktığı, feribota bindiği, 6.7.2015 tarihinde saat 24.00'te Altınova - Yalova'da feribottan indiği saptandı. Tankerin de ardından sırasıyla Bursa - Balıkesir - Akhisar üzerinden hiç durmadan kaza yerine saat 05.02'de ulaştığı ortaya çıktı.
BARO BAŞKANI: CEZANIN YARIYA KADAR ARTIRILMASI SÖZ KONUSU
Manisa'nın Gölmarmara İlçesi'nde 6 Temmuz sabahı yaşanan ve 15 tarım işçisinin öldüğü kazayla ilgili iddianame hazırlanırken; Manisa Baro Başkanı Ali Arslan da konuyla ilgili açıklama yaptı. Tanker şoförünün ifadesinde doğru söylemediğinin ortaya çıktığını dile getiren Arslan, GPS kayıtlarında bunların net bir şekilde görüldüğünü açıkladı. Ortaya çıkan delilerle birlikte, tanker şoförünün cezasının artabileceğini de kaydeden Arslan, "Mahkemece hakkında 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Delilerden anladığımız gibi, yola çıkarken yorgun olduğu, yolda hiç durmadığı ve kendi şeridinde seyretmediği ortaya çıkıyor. Bu da bilinçli taksiri öngörmektedir. Bu kazanın olabilirliğini öngördüğü halde önlem almadığı için daha ağırlaştırıcı şekilde yargılanmakta. Kendisine 2 yıl ile 15 yıl arasında verilebilecek cezanın 3'te 1 veya yarıya kadar artırılması söz konusudur" dedi.

FOTOĞRAFLI