İlker KILIÇASLAN/ MANİSA, () - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 1 Kasım seçimlerinde tüm siyasi partilere çevre kirliliğine karşı bayrak asılmaması, gürültü kirliğinin önüne geçilmesi için seçim müzikleri çalınmaması konusunda centilmenlik protokolü imzalamaya çağırdı. 
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Ankara'daki partisinin aday tanıtım töreninde yaptığı konuşmada 1 Kasım Seçimiyle ilgili olarak tüm siyasi partilere, 'Eğer bütün partiler kabul ederse, çevre kirliliğini ve gürültü kirliliğini engellemek için kampanyaların en az masraf ve çevre kirliliği için centilmenlik anlaşması yapalım. Seçim ofislerinin dışında bayraklama yapmayıp çevre kirliliğini engelleyelim' çağrısına ilk cevap CHP'den geldi. CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Ak Parti'yi ve diğer partileri 1 Kasım için centilmenlik anlaşması imzalamaya davet etti. CHP Grup Başkanvekili Özel yaptığı açıklamada ilk olarak 1 Kasım seçiminin olmaması için CHP'nin elinden geleni yaptığından bahsederek, "7 Haziran seçimlerini hep birlikte yaşadık. Seçimler bittiğinde seçmenlerin ümidi, bir hükümetin kurulması ve herkesin verdiği sözleri tutmasıydı. Ama Cumhurbaşkanının kendi partisi üzerinde kurduğu tahakküm ve bir başka partiyi hükümeti kurmakla görevlendirmemesi Türkiye'yi hükümetsiz bıraktı. Yapılan tüm anket çalışmalarında yapılabilecek erken seçimde en karlı CHP'nin çıkacak olduğunu bildiğimiz halde parti olarak önce Türkiye'nin çıkarları, sonra partimizin çıkarları dedik. Ülkemiz için çok ciddi maddi yükler getirecek ve en ciddi maliyet olan zaman kaybını da birlikte getirecek olan bir seçimin olmaması için elimizden geleni yaptık. Ama gelinen noktada 1 Kasım'da erken seçime gidiyoruz" dedi.
ŞARKILI, TÜRKÜLÜ MİTİNGTEN RAHATSIZ OLDUK 
İstanbul'da yapılan 'Milyonlarca Nefes, Teröre Karşı Tek Ses' mitinginden rahatsız olduklarının altını çizen Özel, "1 Kasım seçimlerinin startını dün adına 'Teröre Karşı Tek Ses' de deseler Cumhurbaşkanı ile Başbakan el ele verdikleri bir miting ile yaptılar. Elele yaptıkları mitingde bunca şehit haberine ve acıya rağmen yüksek sesli müzikler çaldılar, şarkılarla türkülerle mitingi gerçekleştirdiler. CHP olarak bundan çok rahatsızlık duyduk. Sayın genel başkanımızın yapmış olduğu açıklamada da 'Terörle şarkıyla, türküyle mücadele edilmez' açıklaması Adalet ve Kalkınma Partisi'ni kamuoyunda düştüğü zor durumu tescilledi" ifadelerini kullandı. 
CENTİLMENLİK SÖZLEŞMESİ İMZALAYALIM 
Başbakan Davutoğlu'nun partisinin aday tanıtımında yaptığı çağrıyla ilgili olarak, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel yaptığı açıklamada, "Gelen bütün tepkilerden sonra bugün sayın Başbakan Davutoğlu'ndan şöyle bir açıklama okuduk. Sayın Davutoğlu diyor ki, 'Önümüzdeki seçimlerde, doğaya ve çevreye saygılı bir kampanyaya hazırız.' Sayın Davutoğlu dün müzikler çalarak, dün seçim müzikleriyle kampanyaya şen şakrak başladınız. Ama biz size şunu söylüyoruz: Eğer samimiyseniz, doğayı, çevreyi kirletmeme, şehitlerin anılarını, ruhlarını sızlatmama konusunda samimiyseniz, gelin bu işi kağıda dökelim. CHP olarak diyoruz ki, 4 parti birlikte bir centilmenlik anlaşması yapalım. Seçim büroları dışında hiçbir yere bayrak asmayalım. Sesli araçlarımızla müzik çalmayalım. Şehitlerin ruhunu sızlatmayalım. Okula başlayacak öğrencilerin kafalarını şişirmeyelim. Okullardaki eğitim-öğretimi bir ay süreyle aksatmayalım. Doğayı kirletmeyelim. Ülkenin parasını çarçur etmeyelim. Bu konuda başta dün ilk mitingini şen şakrak şarkılarla, türkülerle yapan Adalet ve Kalkınma Partisi'ni ve diğer siyasi partileri bu uzlaşıya destek vermeye, imzalanacak bir protokol ile bir centilmenlik anlaşmasıyla bayrak asmamaya, müzik çalmamaya, çevreyi, doğayı kirletmemeye, öğrencileri ve hastaları rahatsız etmemeye davet ediyoruz" diye konuştu. 

FOTOĞRAFLI