18 Mart’ta düzenlenen Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Zirvesi’nde en geç haziran sonunda karşılıklı vize serbestisi ile ilgili kararın alınmasının ardından Türkiye kolları sıvadı. 1 Temmuz itibarıyla Avrupa’ya vizesiz seyahat hedeflenirken bunun için gerekli 72 kriterden 35’i yerine getirildi. Şimdi Türkiye’nin önünde vize serbestisini gerçekleştirmek için 3 önemli tarih var. Bu tarihler şöyle:

4 MAYIS: Türkiye’nin 72 kriterden kalan 37 kriteri 4 Mayıs’a kadar tamamlaması gerekiyor. 4 Mayıs’ta AB Komisyonu, Avrupa Konseyi’ne vize serbestisi kararı alması için üçüncü ve son vize raporunu sunacak.

1 HAZİRAN: Geri Kabul Anlaşması’nın 3. ülkeler bakımından uygulanması başlayacak. Komisyon ve konsey bu sürecin nasıl işlediğine sahada bakacak.

1 TEMMUZ: Süreç sorunsuz işlerse, Türk vatandaşları için Schengen alanına vize serbestisi başlayacak. Türkiye de AB ülkelerine vize uygulamayacak.

37 KRİTER İÇİN YOĞUN MESAİ

Tamamlanmayan veya üzerinde çalışılan 37 kriter arasında öne çıkanlar şöyle:

-AB ile uyumlu biyometrik pasaportların kullanılması,

-Vize formlarının AB ile karşılıklı değişimi ve belge güvenliğine ilişkin işbirliği,

-Sınır yönetiminde yolsuzlukla mücadeleye ilişkin etik kuralların belirlenmesi,

-Europol ile Operasyonell İşbirliği Anlaşması’nın uygulanması,

-Kişisel verilerin korunmasına ilişkin yasa,

-Suçluların iadesine ilişkin Avrupa Sözleşmesi; hükümlülerin nakline ilişkin Avrupa Sözleşmesi ve ceza işlerinde karşılıklı adli yardıma ilişkin Avrupa Sözleşmesi ve ilgili protokollerin yürürlüğe girmesi,

-İnsan ticareti mağdurlarının itibarlarının ve haklarının teslim edilmesi ve korunması için gerekli altyapının sağlanması,

-Geri kabul başvurularının uygulanmasının yurtiçi ve AB veri koruma standartları ile uyumlu olması,

-Tüm AB vatandaşlarına, Türkiye topraklarına girişlerinde eşit davranılması.

PASAPORTLAR NE DURUMDA?


Türklerin vizesiz AB’ye girmesi için yeni pasaportların da yürürlüğe girmesi gerekiyor. Yeni pasaportlarda bilgilerin yer aldığı sayfa polikarbon olacak ve 20’ye yakın güvenlik önlemi bulunacak. Pasaportta bulunacak çipe biyometrik bilgiler, parmak izi vb gibi tüm bilgiler yüklenecek. Haziran ayı içinde pasaportların çıkması bekleniyor.