SAMSUN  (AA) - Antivirüs yazılım firması ESET'in Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, teknolojiyi aşmakta zorlanan siber suçluların son dönemde çeşitli yöntemlerle insanları kandırmaya çalıştıklarını bildirdi.

ESET ve Türkiye Ekonomi Bankası'nın (TEB), son yıllarda dijital dünyada artan tehditler, çözümler konusunda kurumları ve kullanıcıları bilgilendirdiği "ESET-TEB Kurumsal Bilgi Güvenirliği Toplantıları"nın altıncısı, Samsun'da yapıldı. 

Akkoyunlu, toplantıda yaptığı konuşmada, son bir yıldır çeşitli yöntemlerle yapılan siper saldırılarda olağanüstü artış olduğunu söyledi.

Güvenlik yazılımlarını ve teknolojiyi aşmakta zorlanan hackerlerın, bilgisayar kullanıcılarını farklı yöntemlerle tuzağa düşürdüklerini belirten Akkoyunlu, "Siber suçlular, zararlı yazılımı içeren sahte e-fatura ve mesajları, kullanıcılarda merak uyandıracak ve gelen maili doğruluğunu sorgulamadan açılmalarını sağlayacak şekilde tasarlıyorlar. Kargo beklemiyorsunuz ama kargo bilgisi veya adres değişikliği isteği geliyor ya da sizin adınızla oldukça yüksek meblağlı bir GSM faturası karşınıza çıkıyor. Maildeki eklentiyi tıkladığınız anda virüs, bilgisayarınıza bulaşıyor" diye konuştu.

 Akkoyunlu, bazı kullanıcıların, dosyayı açtırmayan antivirüs uygulamasını devre dışı bırakmaya ve virüslü dosyaya ısrarla ulaşmaya çalıştığına dikkati çekerek, "Bu e-postanın içeriği tuhaf olsa da çok önemli görünüyorsa, mailde verilen ekli dosyayı açmak yerine ilgili kurumun web sayfasına ya da çağrı merkezine başvurarak bilgi alın. Bu yapılabilecek en doğru şey" dedi.

-"Mobil bankacılığı çok sevdik" 

TEB İnternet ve Mobil Bankacılık Yöneticisi Gülşah Çavuşovalı ise Türklerin dijital ve mobil hayata hızla entegre olduğunu dile getirdi.

Çavuşovalı, "Türkiye’de mobil bankacılık müşterisinin, 2014 yılında bir önceki yıla göre iki kat artarak 6 milyon 711 bin kişiye ulaştı. Vatandaşlarımız mobil bankacılığı çok sevdi" ifadelerini kullandı.

Suç bilimleri uzmanı İsa Altun da kişilerin kredi kartı bilgilerini bir biçimde ele geçiren siber suçluların, bu bilgileri Türkiye'de kullanmak yerine uluslararası suç örgütlerine sattığını söyledi.

Hem bireyleri hem de kurumları istismar etmeye odaklanan pek çok siber suçlu olduğunu dile getiren Altun, şöyle konuştu:

"Bunlar suçlarını, bulundukları yerden masalarından kalkmadan, olay mahalline kapıdan değil ekrandan girerek gerçekleştiriyorlar. Maalesef bu yöndeki eğilim giderek artıyor. Klasik suçların modası geçiyor. Ekran başında gerçekleştirilen nitelikli siber dolandırıcılık, suçlulara daha kolay geliyor. Bu durumdan ancak teknoloji desteğiyle bilgisayarın bağışıklık sistemi güçlendirilerek ve tehlikeler konusunda bilinçlenerek korunmak mümkün."