Latif SANSÜR/KUŞADASI (Muğla), () - KUŞADASI&ra bağlı Değirmendere Mahallesi'nde, 5 yılın ardından 2 ay önce tekrar faaliyete geçen taş ocağındaki dinamit patlamaları halkı tedirgin etti. Başvuru üzerine beş yıl önce kapatılan ocağın tekrar ruhsat aldığını söyleyen Muhtar İsmail Atal, mahalledeki evlerde çatlaklar oluştuğunu, patlamaların yürekleri ağza getirdiğini söyleyerek işletmenin kapatılmasını istedi.
Değirmendere Mahallesi'nde yerleşim yerlerine yakınlığı nedeniyle kapatılan bir taş ocağı, 5 yıl sonra tekrar faaliyete geçti. Geçen süre içinde ocağın oldukça yakınına yapılan anaokulunun yanı sıra, orta öğretim ve yüksek öğretim kurumunda okuyan yüzlerce öğrenci, dinamitli patlamalar nedeniyle tedirgin oldu. Taş ocağının çevresine yapılan yüzlerce konutluk sitelerde oturanlar ocağın tekrar açılmasını eleştirdi. Taş ocağının karşısında faaliyette olan bir restoranın işletmecisi, patlamalardan korkan müşterilerin gelmemesi üzerine işletmenin kapanma noktasına geldiğini söyledi. Ocağının faaliyetinin durdurulmasını isteyen vatandaşlar, tekrar ruhsat verilmesini eleştirdi.
"PATLAMALAR HERKESİN YÜREĞİNİ AĞZINA GETİRİYOR"
Taş ocağının faaliyetlerinin durdurulması için girişimlerde bulunduklarını söyleyen Değirmendere Mahallesi Muhtarı İsmail Atal, şunları anlattı:
"Yıllar önce burası taş ocağıydı. Burası mahalle olduktan ve etrafında yapılaşma başladıktan sonra mahallenin ilk muhtarı olarak girişimde bulundum. O dönemde gerekli makamlara dilekçeler verdik. Taş ocağının dibine kadar gelen yapılaşmayı, Sanayi Sitesi'ni, Deniz Kuvvetleri lojmanlarını örnek göstererek 'mahalle içinde taş ocağı olmaz' dedik. O dönemde bir patlama sırasında sanayi sitesine taş yağmıştı. Birçok vatandaşın evinde çatlaklar oluşmuş, camları kırılmıştı. Hasar oluşmuştu. Bunun üzerine taş ocağının faaliyetleri durduruldu. Ama son iki aydan bu yana tekrar faaliyete başladı. O dönemden bu yana yapılaşma çok daha fazla arttı. Etrafa siteler yapıldı. Şu anda taş ocağına kuş uçuşu en fazla iki yüz metrede üç okul var. Biri anaokulu, biri ilköğretim, diğeri denizcilik yüksek okulu. Bunlar zarar görüyor. Öğrenciler kadar veliler panik içinde. Patlamalar herkesin yüreğini ağzına getiriyor. Öğrendiğimize göre Aydın AKP milletvekili Sadık Atay'ın babası Deniz Atay adına ruhsat alınmış. Buna gerçekten üzüldük. Umarım en kısa sürede bundan vazgeçerler. Taş ocağı kapatılır ve herkes rahat bir nefes alır."
"BİNALAR HASAR GÖRÜYOR"
Taş ocağının yakında evi ve hayvan damları bulunan Süleyman Uyar da son zamanlarda yapılan patlamalarda evinin ciddi hasar aldığını, zeminde bile çatlaklar oluştuğunu söyledi. Uyar, "5 yıldır rahattık. Son 2 ay yine kabus başladı. Yıllar önce dinamit patlatılmadan bize haber veriliyordu. Dışarıdaki hayvanlarımız içeri alınıyor, biz uzaklaştırılıyorduk. Şimdi kimse haber de vermiyor. Bir de eskiden küçük dinamit patlamaları oluyordu, şimdi şiddetli patlamalar yapılıyor. Bu patlamalar yüzünden evimiz çökme tehlikesi geçirdi. Her tarafı çatladı. Yerde bile çatlaklar var. Evi güçlendirmek için, yıkılmaması için demirden iskelet yaptık içeride. Eskiden çevrede bu kadar işyeri yoktu. Okullar yoktu. Bir kişinin para kazanması herkesten her şeyden önemli mi?" diye sordu.
Birçok makama dilekçe vermelerine rağmen kimsenin kendileriyle ilgilenmediğini söyleyen Süleyman Uyar, "Taş ocağının işletmecisi, duyduğumuza göre siyasetten gelmiş. AKP'liymiş. Biz fakir adamız. AKP ile uğraşamayız. Öyle bir halimiz yok. Onların parası pulu var. Siyaseten güçlüler. Bizim kimsemiz yok. 'Kaymakama gittim, onlar ruhsat almış yapacak bir şey yok' dedi. Bir tek umudumuz kaldı o da belediye. Ruhsat iptal edilirse rahatlarız" dedi.

FOTOĞRAFLI